Objavljeno: 27.11.2018 | Avtor: Marko Kovač | Monitor December 2018

Potujemo po spletu in iščemo najboljše za vas. Že spet.

Konec leta je čas, ko se noči daljšajo, ljudje pa postanemo čudno razposajeni in si skušamo z drobnimi pozornostmi lajšati čemerne dneve. Ob takem času v Monitorju, kot v vsaki spodobni reviji, opravimo pregled bolj ali manj tehnoloških izdelkov, ki – če drugega ne – kažejo duha časa. In obenem upamo, da vas bo kateri od njih navdihnil, da boste izbrali kaj svojevrstnega.

Prevoz

V Monitorju redno preizkušamo številna električna vozila, predvsem osebna. Toda elektrifikacija omogoča nove in drugačne oblike vozil. Temu gredo naproti tudi pravila, ki v Evropi dovoljujejo vožnjo po cestah težkim štirikolesnikom (kategorije L7e). Ta so omejena na motorje z močjo do 15 kW, največjo hitrostjo 90 km/h in največjo dovoljeno težo (brez baterij!) 450 kg. A doslej je edino omembe vredno takšno vozilo predstavil Renault s Twizyjem. Resda Twizy nima stranskih stekel in je vožnja po dežju svojevrstno osvežilno doživetje, a je treba vedeti, da gre za vozilca, ki so trikrat lažja od današnjih avtomobilov, še vedno pa lahko zapeljejo (nezahtevnega) sopotnika. A očitno se začenja boj tudi na tem področju. Švicarsko podjetje Micro, ki je zaslovelo s skiroji, se je odločilo predstaviti Microlino (micro-mobility.com/en/experience-micro/microlino, 12.000 EUR), ki je električna in posodobljena inačica Isette. Slednjo je po licenci(!) pred šestimi desetletji izdeloval tudi BMW in še danes pričara nostalgične nasmehe na lica. Micro naj bi prve redne izdelke za švicarske kupce predstavil že konec tega leta, naslednje leto pa naj bi izdelki osvojili Evropo.

Če se namesto s štirikolesnikom zadovoljimo s trikolesnikom, se lahko Božiček po darilo odpravi kar v bližnjo trgovino. Podjetje Gem motors iz Kamnika namreč sodeluje s züriško univerzo uporabnih znanosti pri razvoju trikolesnika Bicar (gemmotors.si/news/gem-bicar-drive-2018-06-18, cena še ni znana), ki je … težko pojasniti, a videti je zabavno vsaj tako kot Božičkove sanke na elektriko, pri čemer je voznik zaščiten z velikim kupolastim vetrobranskim steklom, kar omogoča vožnjo v slabšem vremenu. Skratka, ubrano vozilce za urbana središča.

Med dvokolesi bomo v poplavi bolj ali manj sofisticiranih (in zategadelj dragih) izdelkov omenili Analog Motion AM1 (indiegogo.com/projects/the-am1-electric-bike-it-s-a-bike-with-a-motor#/), ki je minimalistično ekolo za hitre skoke po opravkih. Okvir kolesa je iz aluminija, oblika pa sledi elegantnim fiksijem. Motor moči 200 W vam pomaga do hitrosti 25 km/h, če vam srce poželi (in zdrži), pa lahko z lastnimi nogami poženete tudi prek 40 km/h. Cena je ugodna, 700 EUR in več, ponuja pa boljše zavore, širše krmilo in udobnejši sedež ter žensko obliko okvirja.

A včasih si želimo razburljive vožnje, pri tem pa nas štetje koles niti ne zanima. In če smo pred časom navijali za Googlovo zamisel o modularnih telefonih Ara, si sedaj lahko omislimo modularno prevozno sredstvo po meri. No, če ste mlajši od 13 let in lažji od 70 kg. Podjetje Infento izdeluje sestavljive komplete, ki so na voljo za otroke od dveh let starosti naprej. Skupaj ponujajo kar osem različnih modelov, pri čemer je največji Master Creator Set (infentorides.com/product/master-creator-kit, 650 EUR), iz katerega naredite kar 16 modelov (poleg prej omenjenih osmih še dodatnih osem). Če vam tudi to še ni dovolj, lahko za stotak ali dva kupite dodatno opremo, na primer za zimske radosti ali led osvetlitev. Nedvomno se bo otročad ob sestavljanju takih ali podobnih vozilc marsikaj naučila, na primer, da je treba zategniti vijake in da prstov ne smemo vtikati med »šprikle«.

Če se s katerimkoli zgoraj omenjenim vozilcem opravljate v neznano, je pametno vzeti s seboj tudi kakšno navigacijsko napravo. V starih časih smo se zadovoljili z zemljevidom in morda kompasom, zdaj pa prevladujejo telefoni. A telefoni in njihove aplikacije niso najprimernejši za tako navigacijo, saj številne aplikacije (v mislih imamo tebe – Strava) otresajo z našimi podatki kot svinja z mehom. Zato pa so primernejše namenske pametne kolesarske urice, ki poleg satelitske navigacije omogočajo tudi navezavo na številna tipala (Ant+ ali Bluetooth). Eden manjših in cenovno ugodnih je Garmin Edge 25 (buy.garmin.com/sl-SI/SI/p/508489, 169 EUR).

Dom

Lani smo vam predlagali robotski hladilnik, ki vam sam prinese pivo. In če vam ga je Božiček prinesel, zdaj zaradi postrobotske lenobe ležite med samimi izpraznjenimi pločevinkami, kar vas jezi, a sortiranje pred reciklažo je čista môra. Zato pišite Božičku za Bin-e (bine.world, cena še ni znana) – pameten koš za reciklažo, ki odpadke uredi in nato tudi stisne. No, naj bi jih, saj je naprava še v razvoju, slednjega pa podpira uradni evropski inovacijski inkubator na energetskem področju – InnoEnergy.

In ko ste že v fazi čedenja, si lahko privoščite prvi avtomatski zlagalec oblačil in drugega tekstila – FoldiMate (foldimate.com, 900 EUR). Na žalost zadeva ni čisto avtomatska, vsako oblačilo je treba natakniti na posebne vilice, a potem naprava prevzame pobudo in vam vrne zložen kupček perila. Vsekakor pomemben gospodinjski napredek.

Naslednji postanek so nekolikanj dolgočasne enobarvne stene vašega doma, kar ne ustreza megalomanskim načrtom. Nič lažjega, uporabite robota Scribit (indiegogo.com/projects/scribit-turn-your-wall-into-a-wonderwall#, 350 EUR), ki vam pripet na dve vrvici poriše vso steno. Uporabljene barve so v nasprotju z malarijami otrok odstranljive, tako da si lahko vsako jutro na steni omislite novo sporočilo, saj risalnik izkorišča povezavo s telefonom in internetom.

Nedvomno vas bo urejanje doma nekoliko utrudilo, zato vam ponujamo prgišče ur in budilk, ki vam bodo pomagale iz postelje. Pametna ura na steroidih je Glance Clock (glanceclock.com, 200 USD).

Stenska ura prijetnega videza v srebrni ali črni barvi je opremljena z zaslonom, ki kaže koristne podatke (na primer temperaturo ali vremensko napoved), podpira pa tudi IFTTT, ki omogoča, da si na stensko uro izpisujemo pomembna obvestila. Obenem je všečna uporaba barvnih luči LED, ki oblikujejo svojevrstne vzorce. Če pa potrebujete nekoliko intimnejšo inačico pameti, je za vas Oboo Smart Clock (getoboo.com, 150 USD), v katero je stlačena malone vsa elektronska pamet tega sveta: brezžični zvočnik, povezava s telefonom in celo upravljanje gest.

A slednje pri nepoučenem deluje kot čudaško odmikanje posamičnih atomov zraka izpred budilke, zato prosimo za previdnost pri rabi v javnosti.

HiMirror Mini (himiror.com, 299 USD) je ogledalo, ki prek kamere z rabo pametne programske opreme podrobno spremlja spremembe na vaši koži – stanje por, gub, materinih znamenj in podobnega – in vam postreže z oceno, kako dobra je vaša izbrana kozmetika. Verjetno ni najprijetneje, sploh za občutljivejše duše, da preračunljiva naprava (pre)pozna tudi najmanjši dokaz staranja. A pomoč ni daleč, vsak trenutek lahko izbrano kozmetiko naročite prek vgrajene Amazonove Alexe.

Izobraževalne igrače

Podjetje Anki se je v nekaj letih postavilo kot eden večjih igračkarskih inovatorjev. Letos so pripravili osvežitev svojega robota Cozma in ga poimenovali Vector (anki.com/en-us/vector, 250 USD). Glavne prednosti so v notranjosti. Vgradili so mu lastnega pametnega asistenta, ki uporablja 4 mikrofone, hkrati pa se ne zanaša več na pomoč pametnega telefona. Zaslon je po novem občutljiv za dotik, uporablja pa tudi IR laserski skener za ugotavljanje, kaj je v bližini.

O robotskem sistemu Lego Boost Creative Toolbox (shop.lego.com/en-SI/LEGO-Boost, 170 EUR) smo že pisali. V nasprotju z velikim bratom Lego Mindstorms je precej enostavnejši, zato ljubitelji vseh starosti ne bodo imeli težav s sestavljanjem, pa tudi cena je nadvse ugodna. Zato ni čudnega, da je postal ljubljenec tudi spletnih okolij, kjer številni že dodajajo svoje modele. Čeprav je Lego v zadnjem letu nakazal, da bo spet spremenil svoj standard povezave motorjev s pametnimi kockami, se zdi, da bo uporabljal prav uporabljene vrste priključkov, tako da ni potrebe po skrbi glede zastaranja izdelka. Pravzaprav je edini razlog, da ne preizkusite Boosta, le strah pred (pre)pametnimi legokockami.

Za radovedne mulce in starše, ki bi se radi naučili kaj novega, so na voljo različni elektronski kompleti, kjer je sestavljanje vezij močno olajšano. Pri nas so bolj znani kompleti podjetja Kosmos, pri čemer večji komplet – Electronic Master 615918 (thamesandkosmos.com, 100 EUR) vsebuje 143 sestavnih delov in kar 146 eksperimentov, med drugim ojačevalec, radio, odštevalnik časa in alarm.

Ryze Tech Tello (ryzerobotics.com/tello, 110-160 EUR) bi lahko bil le-še-en-mini-dron, a združuje nekaj zanimivih lastnosti. Seveda je v osnovi precej spodoben dron s klasičnimi pritiklinami – letenje v prvoosebnem pogledu, omogoča snemanje videa in fotografij, še posebej je primeren za sebke, vmes pa uganja vragolije in akrobacije. Poleg tega omogoča programiranje kar v Scratchu – priljubljenem grafičnem programskem jeziku, namenjenem otrokom in starejšim. Tello poganja komponente priznanega izdelovalca DJI, o resnosti namena pa priča tudi to, da so na voljo številni rezervni deli, da vam dron po prvi težavici ne obleži na polici.

Rubikova kocka v zadnjih letih spet pridobiva na priljubljenosti, zato ni presenetljivo, da je stara dobra analogna inačica dobila digitalno nadgradnjo. GoCube (indiegogo.com/projects/gocube-the-classic-puzzle-reinvented—2, od 60 EUR naprej) je kocka, v katero je vgrajeno precej elektronskih možganov. Prek povezave Bluetooth se poveže z aplikacijo, kjer ste deležni navodil, kako sestaviti kocko, ali pa kocko uporabljate kot sofisticiran upravljavec. V hitrostnem zlaganju se lahko s kolegi pomerite prek spleta ali pa sestavljate različne vzorce. Da se kocka tudi sveti, bržkone ni treba poudarjati.

Računalniške igre

GB Boy Colour (različne trgovine, 30 EUR) je cenena kopija Nintendove ročne konzole Gameboy Color, skupaj s prostorom za kartico z igro. Poglavitna razlika je vgrajena osvetlitev zaslona, a kaj, ko je razmerje le-tega nekoliko bolj čokato, zato Mario deluje, kot da je pridobil kak kilogram ali, raje, dva. 8-Bit Boy (gamerztek.com/product-p/8bbxl.htm, 100 USD) je prenosni klon Nintendo Enterntainment Systema, opremljen s sedempalčnim zaslonom HD in nekaj priboljški. Na žalost ne podpira čisto vseh iger, a morda dovolj, da bo zadovoljil največje navdušence za NES. Retromini (retromini.com, 50 EUR) s petcentimetrskim zaslonom se podaja v temno cono piratstva.

V nasprotju s prejšnjimi konzolami so izvirne Nintendove igre za Nintendo Gameboy Advance že nameščene tako v pomnilniku kot tudi na dodatni kartici microSD, ki je priložena konzoli. Na žalost je izdelovalec ta pišmeuhovski odnos nadaljeval pri izdelavi konzole, tako da je le pogojno uporabna, če vam ravno pregori originalna. Drugačen pristop je prikazal Hard Kernel, izdelovalec konzole Odroid-Go (odroid.co.uk, 48€). Igralski izkušnji je dodal čar sestavljanja lastne konzole, saj jo dobimo v obliki sestavljivega kompleta. Na srečo so navodila zelo dobra in hitro pridete do delujoče konzole. Sama strojna oprema ni ravno biser, a programsko opremo, torej posnemovalnike, jim je uspelo dovolj izpiliti, da ponuja solidno igralno izkušnjo za Gameboy in podobne igre. Tudi šestcentimetrski zaslon je soliden, to pa je tudi vse. Retrostone (8bcraft.com/shop/retrostone, 135 EUR) je odprtokodna retro konzola na podlagi Raspberry Pija, ki je precej podobna Nintendovemu Gameboyu, toda precej raznovrstnejša. Poleg igranja retro iger ponuja priključitev na sodobne zaslone s priključkom HDMI, 4 priključki USB pa so namenjeni povezavi 4 zunanjih krmilnikov, tako da dobite polnokrvno igralno konzolo. Starejše igre poganjamo prek posnemovalnikov, ki pa jih je treba namestiti ročno.

GPD (GamePad Digital) je podjetje iz kitajskega Šenžena, ki se je specializiralo za majhne, a zmogljive računalnike. Pred dvema letoma je zaslovelo, ko je na Indiegogo uspelo s polnokrvnim, a miniaturnim in zložljivim računalnikom, opremljenim z intelovim procesorjem in operacijskim sistemom Windows 10. Računalnik so za svojega vzeli ljubitelji manj zmogljivih, a nič manj zabavnih računalniških iger, kar je verjetno spodbudilo GPD, da je izboljšal svoj model XD. Imenu so preprosto dodali plus, torej GPD XD+ (gpdxd.com/product/gpd-xd-plus-gamepad-black-32g, 210 EUR), pri čemer ima petpalčni zaslon še vedno ločljivost 720p, a v notranjosti tiktaka posodobljen (a kljub vsemu dve leti star) šestjedrni procesor Mediatek MT8176. Računalniku so podvojili pomnilnik in vgradili novejši Android (7.1) Poleg običajnih androidnih iger sistem pokaže svojo moč pri retroigračarstvu. Že vgrajeni posnemovalniki podpirajo malo morje iger, od NES in SNES prek N64, Gameboya, Atarija pa vse do originalnih iger za PlayStation (PSX).

Xbox Adaptive Controller (xbox.com/adaptive-controller, 100 EUR) je zanimiv Microsoftov izdelek, namenjen gibalno oviranim računalniškim navdušencem. Poleg klasičnih smernih gumbov sta na nekoliko večji površini še dva superodporna akcijska gumba, obenem pa lahko na kontroler z običajnimi 3,5 mm vtikači priključimo različne kupljene ali doma narejene gumbe, igralne palice in podobno, pri čemer so gonilniki že vgrajeni v kontroler. To je eden od primerov odličnega »sestavljalnega« izdelka, ki je sicer namenjen manjši skupni navdušencev, a katerega dobrobiti so prav zaradi univerzalnosti lahko deležni tudi drugi, nenazadnje profesionalci, ki radi sestavijo kaj svojega, a se jim zdijo sistemi po meri enostavno predragi.

Astronomija

Letos je bil še posebej opazen napredek pri optičnih instrumentih, ki so podprti s sodobno elektroniko. Tako sta nedavno na Photokini največja izdelovalca fotografske opreme – Canon in Nikon – končno predstavila resnejše modele brezzrcalnih kamer, kjer je elektronski okular nadomestil optičnega. Podobno pot ubirajo tudi izdelovalci teleskopov. Prvi so šli po tej poti v podjetju Unistellar, kjer so predstavili pametni teleskop EVscope (unistellaroptics.com, cena še ni znana). Je reflektorske vrste, pri čemer ima glavno zrcalo premer 114 mm. Goriščna razdalja je 450 mm, povečava pa je med 50- in 150-kratna. Seveda je teleskop motoriziran, opremljen je s pospeškomeri in kompasom, za koordinate pa se lahko prek Bluetootha ali WiFija poveže s telefonom. 6,3 mm Sonyjevo tipalo IMX224 ima sicer ločljivost le 1,3 megapiksla, toda senzor je primeren za dolgotrajnejše delovanje. Poleg avtomatskega usmerjanja in prepoznavanja zvezd lahko videno opazujemo skozi elektronsko kukalo z zaslonom OLED, kar daje vtis pravih astronomskih opazovanj, obenem pa je zaslon po navedbah 10x ostrejši kot osnovna optika. Še korak naprej so naredili v italijanskem podjetju Vaonis (vaonis.com/telescopes, 2500 EUR). Njihov teleskop Stellina (Zvezdica) sploh nima okularja, temveč sliko projicira neposredno na telefon (kaj ti bo okular, če 'maš telefon). Za razliko od EVscopea je Stellina nekoliko bolje opremljena, z nekoliko večjim tipalom s 6,4 megapiksla. Ob tem pa je premer optične cevi nekoliko manjši, le 80 mm. Obe podjetji sta s teleskopoma doživeli pozitivno kampanjo po družabnih omrežjih, a jima še ni uspelo izdelati široko dostopnega modela. Prve napovedi so šele za sredino naslednjega leta, zato je morda bolje razmisliti o alternativi, o kateri smo pred leti že pisali – naročnini na Slooh (slooh.com), s katero lahko po želji usmerjate tudi največje teleskope (sploh primerno za tiste, ki jim je velikost pomembna), sliko pa tako ali tako dobite neposredno na računalnik ali telefon. Tako vam sploh ni treba vstajati iz tople postelje.

Glasba

V poplavi čudnih brezžičnih krmilnikov je Oddball (odballing.com, 60€) zanimiv način interakcije z glasbo. Verjetno ste že kdaj iz samega dolgčasa ali zaradi razdraženosti metali žogico ob zid. Če tej žogici dodate za jakost pritiska občutljivo tipalo in jo povežete z računalnikom ali telefonom, ki različnim pritiskom dodeli različne zvoke, zanke ali celo ukaze, imate zanimiv izdelek in, roko na srce, niti izdelovalci ne vedo točno, kaj početi z njim. Toda ker je človeška pamet nagajivo iznajdljiva, je verjetnost izdelave kreativnega ali vsaj kratkočasnega precejšnja. Če ste računalniško spretni, lahko v sistem povežete več takih žog, kar je verjetno nadvse zanimivo za žonglerje.

Traktor Kontrol S2 Mk3 (native-instruments.com, 300€) je didžejevska konzola – osnovno orodje vsakega sukalca plošč. V nasprotju z vinilkami ali CDji tu sukamo mp3je in podobne zvarke, konzola pa poleg skrečanja omogoča prilagajanje zvoka z vrsto fizičnih gumbov in celo lansiranja dodatnih samplov ali zank s 16 programabilnimi gumbi. Ker konzolo dobite s polnokrvno programsko opremo Traktor Pro 3, jo lahko elegantno sparite s prenosnikom ali tablico. Poleg vizualizacije same glasbe je seveda zaslon v pomoč pri brskanju po glasbeni knjižnici.

Vtikanje zvočnikov Bluetooth v običajne ali pa tudi neobičajne predmete je preraslo meje zdravega razuma, a tu in tam se kakšnemu izdelovalcu posreči simpatičen izdelek. Obenem je izdelovalec tokratnega posebneža – Master Replicas Group – prav posebno podjetje, ki se ukvarja z izdelavo replik za filmske in drugačne potrebe. Tako so se nedavno povezali z muzejem Smithsonian, da bodo izdelovali zveste kopije okostij dinozavrov (upajmo, da brez vgrajenih zvočnikov). A še prej predstavljamo zvočnik HAL 9000 Command Centre (masterreplicasgroup.com/hal9000.html, 900 EUR) iz filma 2001 - Odiseja v vesolju, ki je posnetek računalniške video konzole, uporabljene v filmu. Seveda ima konzola vse pritikline, prepoznaven glas, delujoč zaslon in vgrajeno Alexo. Le ne pritožujte se, če vas bo HAL zaprl ven iz pametnega stanovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji