Objavljeno: 24.4.2007 02:42 | Avtor: Igor Harb | Monitor April 2007

Poslovni šminker

Nokia je svojo serijo telefonov Eseries posvetila predvsem poslovni rabi, zato prvi modeli sploh niso imeli fotoaparata, večpredstavne funkcije so bile v ozadju, oblika pa je bodisi merila na čim več funkcionalnosti kot pri E60, bodisi na podobnost z uspešnimi modeli prejšnjih let kot pri E50.

Z modelom E65 so se odločili posvetiti se tudi tistim uporabnikom (in z različico v rdeči barvi predvsem uporabnicam), ki želijo, da je njihov telefon poleg opravljanja vseh poslovnih funkcij tudi videti kot modni dodatek.

Aparat je majhen, ravno prav težek, da dobimo občutek kakovostne izdelave, pokrovček za akumulator na zadnji strani pa je oblečen v material, ki spominja na usnje. Tipkovnico dosežemo prek zdrsnika, vendar tega najverjetneje ne bo treba pogosto narediti, saj pod zaslonom ponuja kar deset pametnih tipk in petsmerno tipko za navigacijo; poleg tega najdemo ob strani še dve pametni tipki in tipke za nastavitev glasnosti. Na zadnji strani so še digitalni fotoaparat ločljivosti 2 megapiki, ki se ne more primerjati s tistimi v Nseries, je pa povsem zadovoljiv za fotografije, ki jih pošiljamo prek večpredstavnih sporočil MMS.

Telefon je tako povsem funkcionalen in nastavljiv, vendar nas je bolj kakor videz navdušila njegova hitrost. V primerjavi z drugimi Nokiami s tretjo generacijo operacijskega sistema Series 60 (N93, N73) je E65 bistveno bolj odziven in hiter. Med priloženo programsko opremo najdemo Quickoffice, ki je standarden v telefonih Eseries, pa Adobe Acrobat Mobile Reader in HPjev program za neposredno tiskanje iz mobilnega telefona, je pa tudi nekaj programov, ki smo jih v E65 zasledili prvič. Mednje sodi program Ekipe, ki omogoča ustvarjanje skupin stikov za preproste konferenčne klice, pošiljanje sporočil več naslovnikom in druge aplikacije. Čeprav sprejemnik GPS ni vgrajen v aparat, je programska oprema zanj že nameščena.

Na področju povezljivosti nam E65 pravzaprav ponuja vse, kar imajo telefoni višjega razreda; EDGE, UMTS, WLAN 802.11g in bluetooth 1.2, ki pa ne podpira profila A2DP za prenos stereo zvoka. Tudi sicer telefon ni najbolj prilagojen za poslušanje glasbe, saj nima priložene pomnilniške kartice (podprte so sicer kartice microSD), na katero bi lahko naložili kaj glasbe. To sicer ni večja napaka, je pa kljub temu nekoliko nenavadno glede na trendovsko ciljno skupino, ki ji je E65 očitno namenjen.

Nokia E65 je še eden v vrsti novih Nokiinih pametnih telefonov, ki ga odlikujeta predvsem oblika in hitrost delovanja, s svojo funkcionalnostjo pa bo najverjetneje zadostil večini potencialnih uporabnikov. Edina ovira je visoka cena (470 evrov), saj v času pisanja tega prispevka ni bil v nobeni akciji operaterjev.

Nokia E65

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian OS, Series 60 3. generacije.

Procesor: TI OMAP, 220 MHz.

Pomnilnik: 50 MB SDRAM.

Pomnilniška kartica: microSD.

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 1.2, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 900/1800/1900 MHz in UMTS.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Cena: 475 EUR.

Za: Hitrost delovanja, oblikovanje, velikost naprave, povezljivost.

Proti: Ni priložene pomnilniške kartice, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji