Objavljeno: 25.6.2005 10:56 | Avtor: Gregor Humar | Monitor Junij 2005

Pomladansko čiščenje registra

Vsak uporabnik Oken je najbrž že izkusil, da brez vzdrževanja operacijski sistem deluje vse počasneje in vse manj stabilno. Razlogov za to je več, eden poglavitnih pa je neurejenost registra.

Manj izkušeni uporabniki se s pojmom register redko srečajo. Register je pravzaprav nekakšna knjižnica oziroma katalog povezav, nastavitev in napotkov operacijskemu sistemu. Ko na primer odpremo nek program, dobi operacijski sistem v registru informacije o lokaciji dodatnih knjižnic, ki jih ta program uporablja za shranjevanje lastnih nastavitev. A register je veliko več kot to - vsebuje namreč ogromno informacij o samem operacijskem sistemu, nameščenih programih, registriranih uporabnikih in njihovih nastavitvah, vrstah dokumentov, fizičnih komponentah, namizju itd. Praktično to pomeni, da se vse, kar spreminjamo, dodajamo ali odstranjujemo iz operacijskega sistema, vključno z vso strojno opremo, programi in uporabniki, registrira oziroma zapiše v register.

Po nekajmesečni povprečni rabi računalnika utegne biti v registru precej napačnih informacij. Te nastanejo predvsem zaradi napačnega odstranjevanja orodij, napačnega brisanja datotek oziroma orodij, do katerih obstajajo bližnjice, izvajanja programov brez ustreznih gonilnikov ali zahtevane strojne opreme itd. Vse skupaj je seveda odvisno tudi od dinamike dogajanja v operacijskem sistemu - če uporabnik nenehno dodaja nove programe in komponente, hkrati pa ne skrbi dosledno za njihovo odstranjevanje, na ta način veliko prispeva k neurejenosti registra. Ker pa je za večino uporabnikov nepriporočljivo, predvsem pa zamudno, da po njem brskajo sami, je najboljša rešitev uporaba namenskega orodja za čiščenje in urejanje registra. Tako lahko precej pohitrimo delovanje sistema, a je pri tem vseeno potrebna previdnost, saj se nepravilni posegi v register lahko končajo z nestabilnim delovanjem, v skrajnem primeru pa celo z nedelovanjem sistema. Preden se torej lotimo tovrstnega početja, je zelo priporočljivo napraviti varnostno kopijo registra, če nam orodje to seveda omogoča. V primeru, da gre karkoli narobe, lahko na ta način register vrnemo v prvotno stanje.

Po registru lahko brskamo tudi sami z urejevalnikom, ki je vgrajen v Okna. Pri tem ni odveč precejšnja mera previdnosti.

Preizkusili smo štiri orodja za odpravljanje napačnih zapisov v registru in vsem dali enako nalogo - preiskati so morali register, ki ni bil urejen že kako leto dni, kar je botrovalo precejšnjemu številu napak v njem. Tudi spekter le-teh je bil širok - izgubljene bližnjice, napačne poti do datotek (teh je običajno največ), napačne končnice datotek, napake v seznamu nameščenih orodij ... Zanimalo nas je seveda, koliko različnih napak so našli in kako uspešni ter hitri so bili pri njihovem odpravljanju.

Registry Mechanic 4.0

Registry Mechanic se je v vseh pogledih izkazal dokaj povprečno. Uporabniški vmesnik je lepo oblikovan in preprost, a je naprednejših možnosti premalo za zahtevnega uporabnika. Tako recimo nima bližnjice do urejevalnika registra, s katerim bi bilo mogoče odpreti določen zapis v registru, kjer je napaka. Pogrešali smo tudi možnost nastavitve samodejnega preverjanja in odpravljanja napak ob določenem času. Varnost je zadovoljiva, saj orodje nudi možnost varnostne kopije registra pred vsakim posegom vanj. Izbrane izvore in vrednosti v registru je mogoče izključiti iz preiskovalnega seznama, kar omogočajo vsa preizkušena orodja.

Registry Mechanic 4.0 deli napake na tri vrste glede na njihov vpliv na delovanje sistema. Hkrati jih razvršča tudi glede na vrsto problema, ki ga povzročajo. Po številu najdenih napak v registru se je izmed vseh preizkušenih orodij izkazal najslabše, je pa res, da je iskanje in odpravljanje napak precej hitro.

Registry Mechanic ima sicer lep uporabniški vmesnik, ki pa nudi premalo možnosti.

Registry Mechanic 4.0

Kaj: Orodje za odpravljanje napak v registru.

Izdeluje: Winguides.

Spletni naslov: http://www.winguides.com.

Cena: 29,95 dolarja.

Operacijski sistemi: Windows XP, 2000, NT 4.0, Me, 98 in 95.

Za: Hitrost.

Proti: Malo naprednih možnosti, nenatančno iskanje napak.

Registry First Aid 3.4

Bolj zadovoljni smo bili z orodjem podjetja Rose City Software. Registry First Aid je namreč našel daleč največ napak v registru in je skoraj vse tudi odpravil. Očitno pa gre natančnost pri iskanju napak na rovaš hitrosti, saj smo za preiskavo celotnega registra čakali nekajkrat dlje kakor pri drugih orodjih.

Vmesnik na prvi pogled ni najbolj všečen, a že po nekaj minutah uporabnik ugotovi, da mu ponuja veliko možnosti. Ko register preiščemo, se lahko posvetimo vsaki napaki posebej, saj lahko zapis, v katerem je napačna informacija, odpremo v urejevalniku. Hkrati smo vedno le en klik oddaljeni od natančnejših informacij o določeni napaki, saj imamo možnosti zahtevati preiskovanje po le-teh v svetovnem spletu. Napravimo lahko seveda varnostno kopijo registra, na voljo pa je tudi urnik opravil, ki omogoča zahtevo po samodejnem zagonu orodja na določen dan. Omeniti velja tudi odlično, sistematično urejeno dokumentacijo, ki je uporabniku v veliko pomoč.

Žal ni razvrščanja napak po pomembnosti, kar manj veščemu uporabniku lahko povzroči vrsto preglavic, saj ne more ugotoviti resnosti napak in tako tudi nujnosti odprave le-teh.

First Aid nudi uporabniku precej svobode.

First Aid 3.4

Kaj: Orodje za odpravljanje napak v registru.

Izdeluje: Rose City Software.

Spletni naslov: http://www.rosecitysoftware.com.

Cena: 38,90 dolarja.

Operacijski sistemi: Windows XP, 2000, NT 4.0, Me, 98.

Za: Veliko možnosti, natančnost preiskovanja, odlična dokumentacija.

Proti: Cena, počasnost.

Registry Medic 3.0

Najhitreje je delo opravil Registry Medic. Po številu najdenih napak je bil sicer v zlati sredini, a je poleg napak v registru z njim mogoče odstraniti tudi trojanske konje, ki za svoje širjenje in izvajanje uporabljajo register. Nepravilnosti v registru razvršča v kar dvanajst kategorij, kar je največ med preizkušenimi orodji. Po številu možnosti sicer malenkost zaostaja za konkurenco, saj izjemno enostaven vmesnik ponuja le osnovne možnosti - brez prioritetnih seznamov in dodatnih informacij. Ima pa bližnjico do urnika opravil, ki je vgrajen v Okna, tako da lahko hitro poskrbimo za samodejni zagon in to zelo natančno. Prav tako lahko vsak zapis v registru odpremo z urejevalnikom, orodje pa ob vsakem posredovanju napravi tudi varnostno kopijo registra.

Največji spekter napak odkrije Registry Medic. Z njim je možno odstraniti tudi trojanske konje.

Registry Medic 3.0

Kaj: Orodje za odpravljanje napak v registru.

Izdeluje: Iomatic.

Spletni naslov: http://www.iomatic.com.

Cena: 29,95 dolarja.

Operacijski sistemi: Windows XP, 2000, NT 4.0, Me, 98.

Za: Hitrost, odstranjuje trojanske konje, cena.

Proti: Malo naprednih možnosti.

Registry Repair 1.3

Zaradi preveč preprostega vmesnika deluje Registry Repair na prvi pogled precej skromno, a se lahko pohvali z nekaterimi možnostmi, ki smo jih pri drugih orodjih pogrešali. Pri tem velja omeniti predvsem možnost varnostne kopije vsakega zapisa v registru posebej, hkrati pa lahko vse zapise tudi izvozimo v tekstovno datoteko. Uporabna je tudi možnost varnega odstranjevanja programov z vgrajenim orodjem Uninstall Manager, ki nam zagotavlja, da tovrstna opravila opravimo brez povzročanja novih napak v registru. Registry Repair odstranjuje tudi vohunske programe, ki uporabljajo register. Spregledati ne gre tudi precej nižje cene od konkurence.

Po drugi strani je bilo število najdenih napačnih zapisov med najmanjšimi, pogrešali pa smo tudi boljšo kategorizacijo in opis napak ter urnik opravil. Tudi pomoč bi lahko bila podrobnejša.

Regitry Repair kljub preseneti z nekaterimi zelo uporabnimi možnostmi.

Registry Repair 1.3

Kaj: Orodje za odpravljanje napak v registru.

Izdeluje: GlarySoft Inc.

Spletni naslov: http://www.glarysoft.com.

Cena: 14,95 dolarja.

Operacijski sistemi: Windows XP, 2000, NT 4.0, Me, 98.

Za: Cena, napredne možnosti.

Proti: Malo odkritih napak, slaba dokumentacija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji