Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2016

Pogovarjamo se

WeChat je ena največjih samostojnih aplikacij za medsebojno sporočanje na svetu, ima več kot milijardo ustvarjenih uporabniških računov in sedemsto milijonov aktivnih uporabnikov. Večina je sicer z Daljnega vzhoda, a se jim Zahodnjaki v zadnjem času ekspresno hitro pridružujemo. Poglejmo, zakaj?

V osnovi je WeChat program za neposredno sporočanje.

V navidez preprostem mobilnem programu se skrivajo številne komunikacijske storitve. Zamisel združene komunikacije ni nova, nazadnje se je z njo ubadal že Microsoft, ki je operacijskemu sistemu priložil storitev People Hub, središče za sporočanje, elektronsko korespondenco in družabna omrežja. Ljudje iz Redmonda z izdelkom niso doživeli uspeha, povsem drugače pa se godi kitajskemu programu WeChat, ki je začel svojo pot kot aplikacija za deljenje besedila, zvoka in slike leta 2011. Danes program s sedemsto milijoni uporabnikov ponuja zabavo v obliki iger, zna rezervirati letalske karte, naročiti taksi, obdelati prejete račune in še kaj. Mnogo tega pri nas še ni na voljo, precej pa.

V osnovi je WeChat program za neposredno sporočanje. Prijava poteka ob pomoči telefonske številke in poljubnega gesla, program pa po overjanju pristnosti poišče prijatelje kar iz telefonskega imenika na napravi. Med širokim naborom zmožnosti najdemo kakovostne glasovne in video klice, skupinsko pogovarjanje, napredno iskanje sogovornikov, način walkie-talkie, animirane smeške, visoko stopnjo prilagodljivosti, lokalizacijo v več kot dvajset jezikov in še kaj bi se našlo. V pogovornem smislu aplikaciji težko kaj zamerimo, zvok je čist in slika jasna, ne glede na nihanje spletne povezave.

Animirane smeške lahko do onemoglosti prilagajamo tako razpoloženju kot sogovorniku.

Na osnovnem seznamu najdemo štiri osnovne akcije, Chats, Contacts, Discover in Me. Prva skrbi za vse vrste komunikacije in vsebuje številne načine sporočanja, druga pa predstavlja imenik stikov, ki jih z bližnjimi lahko delimo tudi prek povezave Bluetooth. Zelo zanimivo je odkrivanje sogovornikov z akcijo Discover. Na voljo je pet načinov iskanja, Moments, Scan QR Code, Shake, People Nearby in Games. Moments je osnovna stran posameznikovega profila. Nanjo obešamo fotografije in sporočila, ki si jih bodo lahko ogledali naši prijatelji ali bodoči potencialni sogovorniki.

Osnovni strani profila ustvarjalci programa WeChat pravijo Moments.

Zmožnost Scan QR Code nam omogoča, da odkrivamo svet okoli sebe s prebiranjem črtnih kod, Shake pa odkrivanje drugih uporabnikov aplikacije s tresenjem telefona. Po izbiri te zmožnosti telefon tresemo, dokler aplikacija ne najde sogovornika, ki v danem trenutku počne isto, prek aplikacije WeChat s tresenjem išče prijatelja. Ker je WeChat najbolj razširjen na drugi strani sveta, je verjetnost, da bomo tako našli sogovornika iz domačih logov, precej majhna. Povsem drugače je z izbiro People Nearby, ki prijatelje išče glede na lokacijo naprave. Nam pri preizkusu ni najbolje delovala, kot niso delovale igre Games, zato aplikacijo težko priporočimo pred konkurenčnimi izdelki, pisanimi na kožo zahodnemu uporabniku.

WeChat

Mobilna aplikacija za neposredno sporočanje

Kje: Vse večje mobilne tržnice (Google Play, App Store, ipd.).

Cena: Brezplačno.

Za: Povezovanje z milijoni uporabnikov širom sveta, veliko zmožnosti.

Proti (Ne)razširjenost na Zahodu, nekatere zmožnosti pri nas (še) ne delujejo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji