Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: David Vidmar | Monitor Januar 2010

Podelimo si pogled

Microsoft SharedView je še en brezplačen program iz Microsoftovih programerskih labirintov, za katerega verjetno še niste slišali. Omogoča enostavno deljenje posameznih aplikacij ali celotnega zaslona z več uporabniki in udobno skupinsko delo, seveda brezplačno.

Delo s SharedView je preprosto. Ko po namestitvi poženemo program, se prikaže kot na vrh zaslona prilepljena orodna vrstica. V tej lahko izberemo ali želimo ustvariti novo sejo ali se priključiti obstoječi seji. Če začnemo novo sejo, za katero je zahtevan račun Microsoft Live ID, program ponudi navodila, ki jih lahko skopiramo na odložišče ali pa pošljemo povabljencem po elektronski pošti. Ko povabljenec dobi navodila, lahko preprosto klikne povezavo in to sproži povezavo, če je SharedView že nameščen, ali pa omogoči namestitev programa, če ga še nimamo. Alternativno se lahko povežemo z obstoječo sejo tudi z vpisom elektronskega naslova organizatorja in sporočenega gesla. Naj omenimo, da SharedView za delo ne potrebuje kakšnih posebnih odprtin v varnostnem zidu, deluje na standardno odprtih vratih.

Aktivna seja lahko vsebuje do 15 uporabnikov in, ko je vzpostavljena, lahko organizator izbere aplikacije, ki jih želi deliti z drugimi sodelujočimi. Pozor, privzeto ne delimo celotnega zaslona, temveč posamezne aplikacije! To se izkaže za posebej uporabno, saj se ne more zgoditi, da bi udeleženci zagledali neprijetno sporočilo, ki vam ga je nekdo pravkar poslal na Skype. Uporabno je tudi to, da deljen zaslon ne zasede celotnega zaslona udeležencev, temveč gre še za eno okno, ki je po vrhu še raztegljivo, slika oddaljenega zaslona pa se prilagaja velikosti okna.

Začenjanje nove seje in podatki za povezavo.jpg

Med delom lahko organizator preda kontrolo miške in tipkovnice drugim udeležencem in ti si lahko izmenjujejo datoteke, ki so organizirane v seznam dokumentov, in vsak lahko sname tiste, ki jih potrebuje. Prav tako je vgrajen osnoven sistem pogovorov, ki pa ni tako dodelan kot pravi klepetalni programi. Vsak udeleženec ima svoj mišji kazalec v posebni barvi in s pripetim imenom, tako lahko med pogovorom pokažemo na del zaslona, o katerem govorimo.

Posebna pozornost je namenjena skupinskemu delu z Wordovimi dokumenti. Če imamo v Wordu vklopljeno sledenje spremembam, bodo spremembe pripisane tistemu lokalnemu ali oddaljenemu uporabniku, ki jih je naredil.

Čeprav je programov za namen deljenja zaslona in skupinskega dela cela množica, je Microsoftov med najbolj dodelanimi. Za pomoč na daljavo in delo na oddaljenem računalniku ni mišljen in posledično ni prav praktičen, kadar pa bi želeli z drugimi sodelavci skupaj delati na nekem dokumenti ali si ogledati dogajanje na oddaljenem zaslonu, bo prišel zelo prav.

Po nekaj dnevih rabe se nam je precej priljubil, dobili pa smo tudi nekaj idej, kaj bi želeli videti v prihodnjih različicah. Ena od njih je snemanje dogajanja na deljenem zaslonu za udeležence, ki so zamudili "zabavo".

Upajmo, da Microsoft projekta ne bo opustil in mu bo namenil vsaj svojo spletno stran, zdaj je viden samo kot prenos in s skromnim opisom na Microsoftovem spletišču za preizkusne različice.

Microsoft SharedView

Kaj: Program za sodelovanje pri delu na računalniku na daljavo.

Izdeluje: Microsoft, connect.microsoft.com/site/sitehome.aspx?SiteID=94.

Cena: Brezplačno.

Za: Odlična zamisel, deljenje samo izbranega in ne celotnega zaslona.

Proti: Program nima niti svoje spletne strani, občasno počasno delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji