Objavljeno: 15.4.2005 16:44 | Avtor: Arnold Marko | Monitor November 2004

Poceni projekcija

Med lahkimi projektorji je mogoče najti tudi cenovno ugodni CTX PS-5120. Gre za projektor, ki temelji na tehnologiji LCD, za prikazovanje barvne slike so uporabljeni trije polisilicijevi zasloni z diagonalo 0,7 palca, ki imajo ločljivost 800 × 600 pik (SVGA). Sicer zna (s prilagajanjem ločljivosti, ob izgubi kakovosti) prikazati tudi ločljivosti od VGA (640 × 480) do XGA (1024 × 768). Deklarirani svetlobni tok naprave je 1200 ANSI lumnov, kar je solidno in zadostuje tudi za prostore, ki so nekoliko manj zatemnjeni (ne pa tudi za zelo svetle prostore), uradna navedba o kontrastnem razmerju ANSI je 400 : 1. Za osvetljevanje je uporabljena 150-vatna EHPL žarnica, katere deklarirana življenjska doba je 2000 ur. Razdalja med projektorjem in zaslonom lahko sega od 1,33 do 8,34 metrov, pri čemer dobimo sliko z diagonalo med 101,6 in 508 centimetrov. Za lažjo postavitev je na voljo tudi 1,2-kratni ročni zum.

Ohišje je srebrne barve in je še vedno dovolj majhno tudi za prenašanje, masa projektorja ne presega 3,1 kilograma. To sicer ni primerljivo z najmanjšimi modeli, a je solidno za projektorje, ki uporabljajo tehnologijo LCD. Priključki so razporejeni ob stranskem delu ohišja in jih je v "izobilju", so pa na voljo vsi potrebni priključki za osnovno rabo. Tako projektor premore vhod VGA, video vhod, S-Video vhod in tudi kompozitni YcbCr vhod. Digitalnega vhoda nima, prav tako nima izhoda za VGA, niti ne premore zvočnika, tako da tudi ni vhoda za zvok. Daljinski upravljalnik je dobro oblikovan in ima pregleden razpored tipk, ki so tudi dovolj velike in občutljive. Menuji so pregledno izvedeni, nimajo sicer veliko "eksotičnih" nastavitev, pač pa vse. kar potrebujemo za nastavitev kakovosti slike, projektor pa omogoča tudi prikazovanje slike v sliki, digitalno korekcijo trapeza po navpični osi (+/- 15 stopinj), ima tudi digitalni zum, sliko je možno obračati po obeh oseh (za prikazovanje izza platna ali vgradnjo pod strop), nima pa načina delovanja z zmanjšano močjo žarnice. Ob dejstvu, da je projektor precej tih, to niti ni tako pomembno, le ob domači rabi bi takšna možnost prišla prav zaradi zatemnjenosti dnevne sobe, ki bi omogočala daljšo življenjsko dobo žarnice.

Na zadnji steni je klasićčen nabor vtičnic

Slika je solidne kakovosti, ni sicer brez napak, saj je nekaj barvnih senc na kontrastnih prehodih (recimo na robovih črnih črk na beli podlagi), poleg tega pa je mreža zaslonov LCD kar vidna. Pri gledanju filmov in igranju iger to niti ni tako pomembno. Barve so žive, tudi barvna dinamika je dobra (kar je pomembno pri gledanju filmov). V vsakem primeru zanimiva in cenovno ugodna rešitev predvsem za domačo rabo in za manj zahtevne predstavitve, saj je ločljivost SVGA danes že kar nizka.

CTX PS-5120

Vrsta: LCD.

Ločljivost: SVGA (800 × 600).

Deklarirani svetlobni tok in čas delovanja žarnice: 1400 ANSI lumnov, 2000 ur.

Teža: 3,1 kg.

Izdeluje: CTX, www.ctxintl.com.

Prodaja: Izid, www.izid.si, (01) 242 83 40.

Cena: 249.990 tolarjev.

Za: Ugodna cena, solidna zmogljivost in kakovost.

Proti:. Nima digitalnega vhoda, nima vgrajenega zvočnika, barvne sence na kontrastnih prehodih, vidna mreža zaslonov LCD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji