Objavljeno: 26.3.2012 09:25 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2012 | Teme: android

Poceni Android, zopet

Google kmalu po izidu nove različice operacijskega sistema Android izda izvorno kodo, ki jo z veseljem pograbijo vsi izdelovalci z dostopom do tovarn s komponentami na Kitajskem. Tako smo priča neusahljivemu viru poceni tablic in telefonov.

Odys ni zamenjava za iPad ali za sedempalčne izdelke Samsunga in HTCja. Čeprav gre za napravo, ki stane le 199 evrov, je razlogov, da dobro premislimo o nakupu, več. Prvi se skriva v različici operacijskega sistema, ki nam v nastavitvah pokaže, da gre za Android 2.2. Tako smo soočeni z zdaj že za zelo staro iteracijo, ki ima še to hibo, da ne gre za izdelek, ki bi dobil Googlov blagoslov. Android, ki ga požegna Google, napravi omogoča, da so na njej nameščeni programi iskalnega velikana. Tako smo priča aplikaciji za Gmail, Maps, Talk, Youtube, Calendar ... Vsi ti na Spaceu manjkajo in večina jih ni nadomeščena z ustreznimi nadomestki. Na teh izdelkih se pozna predvsem to, da ni uradne tržnice programov Market, ki zdaj premore že skoraj pol milijona aplikacij. Na Spaceu je nameščen "app center", v katerem najdemo nekaj več kot 5000 aplikacij, ki pa se večinoma ne kosajo s tistimi iz Marketa.

Druga in najbolj očitna pomanjkljivost Spacea je zaslon. Med testiranjem smo ga lahko neposredno primerjali z IPS zaslonom Transformerja Prime, ki je sicer dvainpolkrat dražji od Spacea, vendar ob primerjavi zaslonov dobimo občutek, da gre za napravi iz različnih časovnih obdobij. Tu moti predvsem to, da je Android 2.2 namenjen telefonom in na 7-palčnem zaslonu deluje povečan. Morda bi to lahko rešila katera od novejših različic operacijskega sistema (3.x, 4.0), a je to zaradi podhranjenosti procesorja (800 MHz) nerealno pričakovati.

Kljub omenjenim slabostim se Space izkaže s kakovostno izdelavo, saj daje občutek, da bo preživel potovanje v torbi. Na strani je reža za kartico Micro SD in SIM kartico. Da, Space je lahko tudi telefon in, če mislite, da človek z Galaxy Notom (5-palčni zaslon) med govorjenjem izpade smešno, niste videli še nikogar, ki bi govoril s Spaceom. Sicer pa različnih funkcionalnosti ne manjka, saj premore kamero (samo 2 megapiki, prednje kamere ni), GPS in bluetooth.

Take poceni tablice bodo prej ali slej tako zmogljive, da jih bo smotrno kupiti, a bo treba počakati na čas, ko bodo v njih procesorji, ki bodo lahko poganjali Android 4.0. Zaenkrat je najbrž najboljša možnost za nakup poceni 7-palične tablice Kindle Fire, ki je sicer na voljo samo v Ameriki, a jo je z nekaj iznajdljivosti mogoče dobiti. Kot lahko preberete v prejšnji številki naše revije, nas je stala 300 evrov.

Odys Space

Tablični računalnik/telefon.

Prodaja: www.conrad.si

Cena: 200 EUR

Za: Izdelava.

Proti: Android 2.2 na 7-palčnem zaslonu, nima Googlovih aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji