Objavljeno: 27.11.2007 01:14 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2007

Po zraku

Računalniške miške imajo svojo lastno evolucijo. Pridobile so več gumbov, eno ali več kolesc in vse natančnejše tipalo. Spotoma so se otresle tudi žične povezave do računalnika, edino, kar smo še vedno potrebovali, je bila ravna in gladka površina. Zdaj pa niti tega ne več.

Nova Logitechova miš s pomenljivim imenom MX Air deluje tako na mizi kot v zraku. Napravo držimo v rokah kot daljinec in z majhnimi gibi zapestja premikamo kazalec po zaslonu. Gibanje zaznavajo "pospeškomeri", katerih delovanje je presenetljivo natančno. Podoben sistem uporablja Nintendo pri krmilniku igralne konzole Wii, tako imenovanem Wiimote. MX Air ni prva taka miš, je pa prvi tak izdelek kakega večjega računalniškega podjetja, saj so bile dosedanje rešitve bolj nišne narave.

Kot prostorska krmilna naprava deluje miška odlično. Ne glede na orientacijo same naprave vedno zazna pravo smer, kar pomeni, da pravilno deluje tudi, če jo obračamo okrog njene osi. Namenjena je predvsem rabi v povezavi z večpredstavnimi programi (oziroma "medijskimi" PCji), tako da lahko s kavča zaženemo film, ne da bi pri tem skakali do računalnika. MX Air je simetrična naprava, kar pomeni, da jo bodo tako levičarji kot desničarji uporabljali brez težav. Zgornji del je iz gladke črne plastične mase. Ko jo prižgemo (z majhnim drsnikom na spodnji strani), se pod gumbi zasvetijo oranžno-rdeči napisi, celoten vtis je odličen. V paketu dobimo tudi majhen modul bluetooth ter polnilno postajo, prek katere napolnimo vgrajeni akumulator. Stanje slednjega lahko spremljamo prek ikone na miški, ki se ob vklopu osvetli za nekaj trenutkov, po namestitvi gonilnikov pa tudi prek ikone v orodni vrstici. Ko miš postavimo nazaj na ravno površino, preklopi na lasersko tipalo solidne natančnosti. Po trditvah izdelovalca naj bi naprava delovala do razdalje deset metrih, v našem primeru je kljub vmesni steni delovala na razdalji okrog sedem metrov. Kot navadna miš se ergonomija obnese zgolj povprečno, čeprav je to subjektivno in odvisno od posameznika. Vsekakor pa ni na ravni nekaterih dražjih mišk istega izdelovalca.

Miš ima seveda standardna dva gumba (ki nista ločena od ohišja, torej ju le zakrivimo), med njima pa ravno "tipko", ki nadomešča kolesce. Zadeva je občutljiva za dotik, simulira pa kolesce z vztrajnikom, kakršnega premore Logitechova Revolution MX (ki smo jo opisali v letošnji marčni številki). Ob uporabi se celo oglaša kot kolesce. Pod to tipko imamo nekaj hitrih tipk do najpogosteje uporabljenih funkcij na predvajalnikih (igraj, pavza, zvok ...). Gumb za zvok ob pritisku vklopi nemo predvajanje, ko pa ga držimo, lahko s premikom levo in desno uravnavamo glasnost (seveda le v podprtih programih, denimo Windows Media Player). Za zamrznitev kazalca, ko miško držimo v zraku, skrbi tipka "back". Miška brez gonilnikov deluje tako v Windows XP kot v novi Windows Visti. S priloženimi programi lahko le še bolj natančno določimo njeno delovanje, spremenimo lahko delovanje tipk ter občutljivost in hitrost (ločeno za uporabo na mizi ali v zraku). Brez težav smo jo preizkusili tudi v Linuxu (distribucija Gentoo), a tu bi morali ročno določiti namembnost tipk.

Tako kot marsikatera inovacija oziroma novotarija v svetu računalništva je tudi miška MX Air razmeroma draga. Četudi meri na razmeroma ozek del uporabnikov, je cena slabih sto štiridesetih evrov (milo rečeno) malce pretirana.

Bluetooth prostorska miška MX Air

Kaj: Računalniška miš.

Izdeluje: Logitech, www.logitech.com.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si, Izid, www.izishop.net.

Cena: 138,28 EUR.

Za: Ideja, oblikovanje.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji