Objavljeno: 25.8.2009 | Monitor Julij-avgust 2009

Pisma bralcev

Popolnega GPS ni

Kupila sem GPS Mio, ocenjen z zlatim Monitorjem. Komu so ocene v Monitorju namenjene? Ocene piše nekdo, ki mu je vse popolnoma jasno. Ne vem, kam spadam, vsekakor je najbrž še veliko takih, ki zadevo kupujejo prvič in jim marsikaj ni jasno. Naprava ima namreč navodila na CDju, ki se jih NE DA NATISNITI!

Sama sem se zato učila in spoznavala takole: preberem navodilo, grem ven, da ulovim signal, poskušam, pozabim, grem spet noter, grem spet ven, grem spet noter, aparatu zmanjka baterije. Polnim, aparat ima temen zaslon. Zdaj se mi zdi že smešno, pa vendar ...

In potem testiranje na cesti. Živimo na vasi. V aparatu moje ceste na levo po enem km zmanjka. Zato me pošilja nekam levo pa spet levo pa spet levo ... pa bi morala potem po hribih in šavju še nekam v gozd, pa še kolovoza ni.

V našem mestecu, v križišču, kjer je izbira levo ali desno, mi je povedal, da naj po 3 km in pol zavijem levo (kar je sicer res), vendar v kateri smeri?

Nadaljevala sem z zavojem na levo in nadaljevala vožnjo približno 3 km. Zapeljal me je s ceste k neki hiši, kjer se cesta konča in naj bi potem peljala naprej še 500 m in nato zavila levo. Spet sem ga ignorirala in se vrnila na "glavno cesto" proti domu. Priprava je sicer "vedela" točno širino in dolžino mojega doma, vendar me je potem, ko sem pripeljala do vhoda, pošiljala nekam desno, k sosedom, in nato še 3 km naprej. Sem obupala, pa zavila na domače dvorišče brez napotkov. Le kako se bi zadeva znašla v Ljubljani? Ali velja samo do Ljubljane?

Zaslon je "neprilagodljiv": ali preveč občutljiv ali sploh neobčutljiv. Primer: ko sem iskala nastavitev za jezik, sem se hudo namučila, da sem odlistala do slovenščine. Me ali ni spustil naprej (očitno je potreben čisto določen pritisk) ali pa je izbral jezik, ki je bil trenutno zadnji na zaslonu. To je bil sicer enkraten opravek, a to se dogaja vsakič, ko je seznam tako dolg, da se je treba po njem premikati (gostišča, počivališča, črpalke ...).

Za naslednjič priporočam, da tisto, kar vi priporočate, preizkusi še kdo drug!

Miota pa sem vrnila.

Nataša

Žal je še vedno tako, da ga ni GPSa, ki ne bi imel kakega hrošča. Ni. Garmin je npr. avtocesto od Trsta proti Benetkam vztrajno premikal in smo se vozili tudi po polju, da o tistem peš mostu, čez katerega nas je hotel peljati (glej fotografijo v članku), sploh ne govorimo. TomTom nas je malo naprej od Črnuč hotel peljati po makadamu - je bilo pa zato 500 metrov bliže. Itd. ...

Glede zaslona se ne strinjamo - vsi so na enakem nivoju, z nobenim nismo imeli težav, le mogoče z Route 66.

Kar se tiče navodil, se strinjamo - to, da jih ni mogoče natisniti, je popolna bedarija!

P. S.: Sicer pa je od preizkušenih naprav ta čisto zares najboljša - če bi vzeli v roke kakega Navigona, TakeMS itd., bi sploh izgubili živce zaradi menujev, ki so pri Mio in Garminu najenostavnejši. Enako velja za zemljevide in cena/zmogljivost. Zamisel, da bi kdaj kakšno tako splošno napravo dali v preizkus tudi ljudem, ki niso vajeni tehnoloških igračk, pa sploh ni slaba ;)

Kateri GPS za telefon?

Kupil sem aktualni Monitor in v bistvu imam še nekaj vprašanj, ker se ravno lotevam nakupa nekaj opreme ...

Zanima me:

- pri programski opremi za navigacijo za mobilne telefone: če prav razumem, priporočate Route66? Ali pa bi morda kljub vsemu katerega drugega? Pomembno mi je, da so čim boljši zemljevidi ... Cena ni pomembna.

- pri pametnih telefonih - BlackBerry Bold 900 ima za odzivnost oceno

9, Curve 8900 pa 10 - v čem je štos? Je Curve hitrejši, ali kako?

- kateri od teh dveh BlackBerryjev ima boljši zaslon?

- kateri od teh dveh BlackBerryjev ima boljšo tipkovnico?

- kakšne so razlike v OS med Boldom in Curvom?

Simon

Glede na to, da smo na preizkus uvrstili samo en zaresen navigacijski program (Route 66, res pa je, da drugih (še) ni), težko odgovorimo na to vprašanje. Zato tudi nismo podelili zlatega Monitorja.

Nasvet je nekako takšen, kot je zapisan v sklepu članka:

o   za občasno navigacijo in iskanje lokacije je čisto dober Google Maps.

o   za malce več so uporabni M:Navigator Si.navigator in Nokia Maps, če jih kupimo za nekaj dni.

o   če potrebujete resno navigacijo, si omislite namensko napravo.

S tem ne mislimo, da je Route 66 slab, le navigacija na telefonu je toliko bolj nerodna.

Glede Blackberryjev:

Razlika v odzivnosti gre predvsem na račun boljše kakovosti sledilne kroglice v Curvu in nekoliko bolj odzivne tipkovnice, kar se vidi v sami hitrosti delovanja ter natančnosti pri premikanju po zaslonu. Sicer pa zaradi skoraj enakega OS res ni velikih odstopanj med obema.

Zaslon je pri Curvu precej boljši. Ločljivost je 480 × 360 pik (Bold ima 480 × 320 pik pri enaki fizični velikosti) in to se morda zdi majhna razlika, a se opazi. Obenem so barve pri Curvu (podobno kot pri Stormu) nekoliko bolj rumenkaste, opazi se tudi bolj izrazite temne odtenke.

Kar se tiče tipkovnice, bi rekli, da je stvar okusa. Večini bo bolj všeč tista na Curve, kjer so tipke fizično bolj ločene in privzdignjene, saj to omogoča lažje tipkanje, na drugi strani pa se nekateri pritožujejo, da so jih po daljši rabi te tipke začele motiti ravno zaradi privzdignjenosti. Bold je sicer nekoliko širši, kar pomeni težjo rabo z eno roko, a ima zato nekoliko večje tipke. Ob prvem stiku s telefonoma smo dobili občutek, da je Curve nekoliko bolj dodelan, kar zadeva kakovost izdelave, Bold v primerjavi izpade nekoliko bolj ceneno.

Razlik v OS praktično skoraj ni, oziroma so zanemarljive, oba imata različico 4.6, res je, da je Curve (ki je na trg prišel kasneje) prevzel nekaj zmožnosti Storma, na primer možnost dodatnih prilagajanj. Naokoli že krožijo (nelegalne) različice 5.0 za oba telefona, ki so spet skoraj povsem enake po zmožnostih. Na splošno bi rekli, da je Curve boljši telefon, problem je le v odsotnosti 3G, kar zna na koncu pretehtati pri nakupu.

Nesrečen zaradi SiOLa


Naročnik Siolovih storitev ADSL sem že od leta 2002. V zadnjih nekaj letih sem nadgradil hitrost, osnovni paket pa se ni spreminjal. Ker sem ponavadi gluh za reklamne akcije, sem bil tudi za agresivno Siolovo trženje nove storitve Siol Internet. Šele pred kratkim sem ugotovil, da plačujem za manjšo hitrost več kot bi za pakete v oglaševanih akcijah. Pozanimal sem se pri Siolu, pa so mi prostodušno odgovorili, da pač imam star paket in da če želim nižji račun, moram preiti na novi paket. Seveda mi tega sami niso nikoli sporočili in verjetno je še kar nekaj uporabnikov, ki imajo še stari paket (fizične osebe). Naročnina na novi paket odplakne tudi stari Calisto modem. Ko sem računal, za koliko so me vsa ta leta osleparili, sem prišel do številke, višje od 200 evrov.

Na vso srečo je danes konkurenca kar razvita in lahko izbiram ponudnika. Pred sedmimi leti to pač ni bilo mogoče, še več, v paketu z ADSL je bil tudi obvezni ISDN. Siolova konkurenca je po naši stanovanjski hiši razpredla optične kable in komaj čakam, da nas priklopijo na centralo. Siol ima namreč povsem specifičen odnos do svojih strank (očitno reminiscenca na prejšnji monopolni režim) in se ne briga kaj dosti zanje.

Zadnja Siolova poteza s krčenjem programske sheme in hkratno povečanje naročnine je še en tak dokaz. Torpedirali so tako kar nekaj programov, bogatih s kulturnimi vsebinami, in jih nadomestili z raznimi lokalnimi televizijami (katerih program velikokrat bolj spominja na neposredni prenos z zaprtega oddelka psihiatrične ustanove kot pa na kakšen koherenten televizijski program), v dražji paket so uvrstili tudi programe, ki so brezplačni, med Discoveryjem in BBCjem se je tako znašla tudi Dragana Mirković TV (wtf?). Siolovi naročniki očitno tudi niso vredni programov, kot sta, recimo, ARTE in MEZZO, je pa zato športnih cela kopica. Skratka, programska shema Siol TV je kot napihnjena različica programov RTV SLO - čim več zabavljaških, vulgarnih vsebin, jebeš Mogoče lahko daš pike: j.... kulturo in znanost

Dalibor

Samo hiter medklic - glede novih paketov ima tudi konkurenčni T-2 svoje muhe.

V uredništvu imamo nekoga, ki ima paket VDSL/televizor, brez telefonije, za 39,5 evra na mesec. Zadnjič je ugotovil, da če bo izbral Brezčasni VDSL, bo imel hitrejši internet in bo plačeval samo še 36 evrov. Pa še dve dodatni SIM kartici za UMTS, ki sta v paketu, bo lahko zabrisal v predal, ker ju ne potrebuje ;)

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji