Objavljeno: 27.1.2009 | Monitor Januar 2009

Pisma bralcev

Kako kalibrirati projektor?


Večkrat sem bral vaše teste hišnih projektorjev. Vem tudi, da je zelo pomembno, da je projektor pravilno kalibriran. Pred kratkim sem kupil projektor Sony VPL HW10 in plazmo Pioneer PDP LX5090. Rad bi imel najboljšo možno sliko.
Ali poznate v Sloveniji kakšno podjetje ali koga, ki se ukvarja s kalibriranjem projektorjev in plazemskih zaslonov? Pri tem mislim na kalibriranje z uporabo programa in tipala (npr. i1).
Na žalost tudi na servisih Sony in Pioneer nimajo predstave, kaj sploh je kalibriranje, tako da sem brez ideje, kaj naj naredim.
Vnaprej se Vam zahvaljujem za kakršnikoli nasvet.

Predrag

Najprej čestitam k izbiri odličnega projektorja za domači kino! Tudi moja osebna preferenca so projektorji LCoS. Upam, da imate tudi primerno platno in zatemnjen prostor s stenami, ki niso preveč svetlo pobarvane? Najboljšo možno sliko boste seveda dobili predvsem z dobrimi izvori slike (satelitska televizija, filmi blu-ray ipd). "Najboljša slika" pa je precej odvisna tudi od osebnih preferenc in, kot rečeno, od lastnosti samega prostora.

Za kalibriranje projektorjev (in televizorjev) so na voljo različni testni DVDji, npr. Peter Finzel Test-Disk, AVIA Video Guide in AVIA Video Guide II, The Ultimate DVD in podobni. V internetu je tudi kopica forumov na temo domačega kina, npr. Big Screen Forum.

Tudi sam še nisem slišal za nikogar, ki bi se s tem profesionalno ukvarjal. Kaže, da v Sloveniji še ni zavedanja o kakovosti videa (to se vidi pri kakovosti slovenskih televizijskih programov) in da tudi ni potrebe po takšnih profilih. Medtem ko so npr. v ZDA številna podjetja, ki se ukvarjajo zgolj z dizajnom domačega kina. Ker imamo v Sloveniji že posameznike ali podjetja, ki profesionalno dizajnirajo domači avdio, se bodo prej ali slej našli tudi specialisti za dizajn domačega kina.

Boris Horvat

Komentiranje datotek

Vem, da to ni vaša naloga, pa vseeno ... Iščem kakšen programček, ki bi mi pomagal prepoznati datoteke v imeniku (npr. na ključku USB). Imam drevesno strukturo, pazljivo poimenujem datoteke - kljub temu bi rada poleg imena datoteke nekam (na kakšen seznam, v okence?) dodala še nekaj vrstic komentarja o vsebini datoteke. Zdaj to delam kar v Wordovi datoteki na korenskem imeniku, a je mučno zaradi sprememb na disku. Seveda datoteke dodajam, brišem, prilagajam drevesno strukturo. Rada bi, da bi ime datoteke in njen komentar ostala povezana, kamorkoli datoteko premaknem.

Vem, da je polje "komentarji" v "Lastnosti datoteke", a v imeniku se vidijo samo prve besede, pa še na vsakem računalniku moram nastavljati, da so komentarji sploh vidni. Drugače je ta način OK, to iščem, le da bi sprejelo in pokazalo več vrstic besedila.

Če veste za kakšen tak programček "na pamet", bi bila zelo hvaležna za namig.

Suzana

Lahko poskusite uporabljati Total Commander (poiščite z Googlom).

Vendar so komentarji, ki jih naredite z njim, vidni samo z njim ...

Izgubljeno s prevodom

Zanima me, zakaj v članku o spletnih prevajalnikih niste testirali še izdelka s sončne strani Alp? V mislih imam Presis.

S Presisom smo se resneje spoprijeli v majski številki 2008, zato se tokrat nismo hoteli ponavljati.

Skica 3D

V decembrski številki, letnik 2008, ste na strani 49 narisali 3D sliko poslopja, s katero ste ponazorili preizkušnje brezžičnih vmesnikov. Zanima me, kateri program ste uporabili?

Domen

Uporabili s(m)o ArchiCAD.

Okvirji in GPS

Z zanimanjem sem se lotil dveh člankov. Tistega z digitalnimi foto okvirji in onega s postavitvijo slik na zemljevid. Oba sta zanimiva, a sta mi postregla z ravno malenkost premalo informacijami :-)

1. Digitalni okvirji

Digitalni okvir kupujem že nekaj časa. A ne zase, temveč za svoje starše, ki bi tako lahko videli, kje se njihov potomec potepa in kaj počne. Posledično mora biti potem naprava "0 touch". Moj ideal je wireless okvir, ki bi bil sposoben samodejno pobirati slike z Google Picase (kjer jih objavljam), ne da bi mi bilo treba karkoli nastavljati, po začetni konfiguraciji. Žal ste opisali en sam okvir, ki sploh ima wireless povezljivost. Kolikor mi je do sedaj uspelo videti, pa Kodakov okvir omogoča pobiranje slik samo s svoje web strani. To bi seveda pomenilo podvojeno delo. Mi pa ni jasno, zakaj v vašem opisu navajate, da je treba povezavo v splet prekiniti, ko se povezujemo s tem okvirjem ...

2. GPS označevanje slik

Ker veliko slikam, po različnih kosih sveta, mi tudi označevanje lokacij pomeni dokaj pomemben del zgodbe. Medtem ko ste precej lepo opisali različne programe, ki bi GPS zapis lokacij lahko povezali s slikami, pa niste nič prostora namenili napravam GPS, ki bi tak zapis znale proizvesti. V nasprotju z enim stavkom, ki o tem namiguje, take naprave GPS niso med najpogostejšimi. Še posebno ne na našem trgu.

Vlado

Pri točki 1. moramo žal zapisati, da gre za napako. Povezava v splet normalno deluje. Seveda pa le s Kodakovo stranjo. Vsaj v takratnem "prečesanju" našega trga žal nismo naleteli na napravico, ki bi se razumela s Picaso.

S ponudbo naprav GPS, ki znajo izdelovati sledi, se v resnici sploh še nismo ukvarjali. Dejstvo je, da to znajo telefoni, ki imajo vgrajen GPS, enako to zmorejo številni programi, ki podpirajo zunanje bluetooth sprejemnike. O takih samostojnih GPSih pa morda kaj več kdaj drugič.

Grafična nadgradnja prenosnika

V decembrski izdaji vas je g. Žiga spraševal po dodajanju grafične kartice prenosniku. Kakor ste zapisali, je bil vaš odgovor zelo kratek, pa vendar je možnost za podobno "nadgradnjo". Asusov XG STATION bi morda bil odgovor na zahteve, ki jih je navedel g. Žiga. Res pa je, da omenjene naprave nisem nikoli videl delovati. Prav tako ne vem, kako je z nakupom pri nas.

Gregor

Res je, hvala za opozorilo. Žal omenjena napravica po zagotovilih slovenskega Asusovega predstavništva v Sloveniji ni in ne bo naprodaj ...

Sprejem digitalne televizije

V oktobrski številki Monitorja sem z zanimanjem  prebral članek o digitalni tv. Med drugim ste zapisali, da ste poizkusili sprejem DVB-C z USB tunerjem Gigabyte U8000. Zanima me, s kakšno programsko opremo ste opravili preizkus in kakšne nastavitve ste opravili pred sprejemom. Sam poizkušam z DVB Dream 1.4i v omrežju UPC, a doslej neuspešno.

Valter

Uporabili smo program ProgDVB (www.progdvb.com), nekateri priporočajo tudi AltDVB (www.videohelp.com/tools/ALTDVB).

Vsekakor je sprejem televizije na računalniku (sploh sprejem HDTV) zanimiva tema (in sploh ne enostavna) in se bomo v prihodnje zagotovo še vračali k njej.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji