Objavljeno: 21.12.2010 | Monitor December 2010

Pisma bralcev

Kindle, prvič

Dalj časa sem razmišljal o nakupu e-bralnika, pa ste me s predstavitvijo v oktobrski številki dokončno prepričali. Kupil sem bralnik Kindle 3G. Za 3G različico sem se odločil, ker si obetam občasno brezplačno brskanje med potovanjem v tujini (elektronska pošta, RSS novičke in podobno). Gostovanje oziroma prenos podatkov v tujini je lahko hitro zelo drago - sem se naučil na lastni koži.
No, nad e-bralnikom sem navdušen! Tudi brskanje je - glede na omejitev tehnologije naprave - fantastično (v mislih imam seveda brskanje po spletnih straneh, ki so prilagojene mobilnim napravam).
V zadnji številki pa ste me dodatno navdušili z branjem slovenskih časnikov na tablicah. Zato sem iskal možnost branja novic slovenskih medijev na Kindlu. Vse iskanje me je pripeljalo do zanimivega programa Calibre (ki "zna" tudi slovensko), ki omogoča združevanje člankov v spletu (najlaže deluje to z RSS novičkami) v "e-knjigo", ki jo nato pošlje na e-bralnik. (Tako urejen vir za prenos člankov se v Calibre imenuje "recept".) Program lahko članke prenese in združi v e-knjigo, ki je v celoti prilagojena zaslonu e-bralnika, kamor jo, recimo, pošlje zjutraj: tako dobimo "jutranji e-časopis" na Kindlu (ali drug e-bralnik). V samem programu je velik nabor svetovnih medijev (recimo Time Magazine, The Economist, The New York Times), na katere se je možno "naročiti", da Calibre zbira članke po kategorijah in jih posreduje na e-bralnik. Od slovenskih časopisov pa ... ni nobenega.
Zanima me, ali slovenski mediji - tudi vi pri Monitorju in Mladini - razmišljate v tej smeri, da bi uredili takšen recept za lastnike e-bralnikov? (Da ne bodo z novostmi "na tekočem" le lastniki iPadov in tabličnih računalnikov.)
Kot vidim v Calibre pri "receptih" za tuje časopise, je možno urediti dva "recepta": en "recept" za brezplačno dostopno vsebino, drugi "recept" pa omogoča dostop oz. prenos vsebin samo za naročnike, ki imajo dostop do vsebin z uporabniškim imenom in geslom.
Vem, da lahko takšen "recept" uporabniki sami uredijo v Calibre, ampak je za to treba nekaj znanja. Žal se za povprečnega uporabnika - k tem sodim tudi sam - tu ustavi. Ne poznam programiranja v pythonu, niti CSS urejanja, da bi lahko uredil recept za slovenske časopise in/ali revije. Zato bi bil zelo vesel, če bi se našel kdo, ki bi to lahko uredil!

Še dopolnilo - k vašemu odgovoru (med pismi bralcev) bralcu Gregorju (Kindle in PDF?) v zadnji številki revije. Zbirke (Collections) na Kindlu je mogoče urejati tudi na računalniku - ko je nanj priključen Kindle. S programom Kindle Collection Manager lahko uredimo zbirke na Kindlu (in celo uporabimo tudi šumnike - npr.: uredimo zbirko "Angleške knjige").
Za stripe pa raje kot PDF uporabljam program Mangle, ki strip uredi v zaporedje slik (v ustrezni dimenziji in sivinah) in jih shrani v mapo. Mapo nato nespremenjeno samo skopiramo na Kindle, kjer se prikaže kot knjiga. Seveda je to primerno za stripe, kjer so strani v velikosti do ~A5 formata (recimo dogodivščine Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika). Pri stripih v A4 formatu pa so črke premajhne na 6-palčnem zaslonu in je treba zumirati.

Borut

Pri Monitorju trenutno merimo najprej na novo spletno stran, ki jo bomo nadgradili tudi v mobilne strani, morda tudi tablične in "bralniške".

Vsekakor hvala za zamisel in dopolnitve glede zbirk.

Kindle, drugič

Po vašem priporočilu sem se odločil za nakup novega Kindla, všeč mi je bila oglaševana nizka cena in hitra dostava iz ZDA. Ob prevzemu pa sem razočarano ugotovil, da je cena kar nekaj višja. Tudi v pismih bralcev ste bralcu zapisali, da je vrednost, ki jo za transport zaračuna UPS, 32,47 evrov, na mojem računu pa je lepo zapisano 45,91 EUR.

Zanima me, od kod razlika.

Saša

Rešitev uganke se skriva v tem, da ste kupili Kindle 3G, ki je nekoliko dražji od našega, ki premore le Wifi. Vaš račun pri Amazonu je bil namreč 209 USD, naš pa 159 USD.

Če pretvorimo v evre, je vaš račun torej prešel mejo 150 EUR, ki določa, kdaj se obračunajo še carinske dajatve.

Mi carine tako nismo plačali, vi pa ste jo ...

Težave z gonilniki

V PCju imam vgrajeno grafično kartico Geforce 7300 GT. Monitor in TV sta LCD. Ko sem priklopi TV na PC po VGA kablu, sem moral spremeniti neke nastavitve v  Nvidia Control Panelu. Verjetno sem tudi nehote spremenil nekaj, kar ne bi smel, in se mi od takrat  vsakič, ko zaženem računalnik, v opravilni vrstici pokaže klicaj v rumenem trikotniku z opozorilom:

"SLI prikaz z več grafičnimi procesorji je bil spremenjen v neodvisen prikaz z več grafičnimi procesorji, ker je bila ena od SLI grafičnih kartic odstranjena. SLI prikaz z več grafičnimi procesorji zahteva dve ali več grafičnih kartic."
Mi lahko svetujete, kaj bi moral spremeniti, če je treba, da bi se vrnile prejšnje nastavitve, ali pa, kako bi se znebil prikaza tega sporočila.

Boris 

Najverjetneje imate v Nvidia Control Panel se vedno nastavljena dva aktivna zaslona (LCD+TV). Predlagamo, da to nastavitev spremenite le na 1 zaslon (LCD), ko slike ne pošiljate na TV.

Zamik pri obdelavi zvoka

Ker sem starejših srednjih let, nisem prav vešč dela z računalnikom, saj ga v mojih mladostniških letih še ni bilo. Za to se obračam po pomoč k vam. Moj problem je naslednji.
Doma imam na svojem računalniku nameščen program, ki spreminja višino tona do največ 24 poltonov.  T. i. pitch shifter. Program spreminja ton po neki Furjejevi analizi. Problem je v tem, da nastopi kar polsekundni zamik in tudi daljši, od trenutka, ko nekaj poveš v mikrofon, do takrat, ko se to sliši na zvočniku.
Zaradi tega časovnega zamika se obračam na vas, da mi pomagate najti kak boljši program, ki bo že obdelan ton predvajal na zvočnik takoj, brez zakasnitve.
Seveda je v igri denar, zato naj bo program cenejšega razreda. Mogoče celo zastonjski.

Aleš

Zamik med vhodnim in izhodnim signalom oziroma latenca, kot temu pravimo, verjetno ni posledica programa, pač pa gonilnika zvočne kartice (ali pač vgrajenega čipa). Samo zvočne kartice s hitrimi procesorji DSP znajo doseči latence, manjše od 4 milisekund, ki še pridejo v poštev za "realnočasovno" rabo. Prav človeški glas zahteva najmanjše latence, saj nas zvok lahko sicer moti, še posebej, če nosimo slušalke. A takšne latence dosegajo tudi boljše kartice le z ustreznimi gonilniki. Najboljši so ASIO gonilniki, saj ti s strojno opremo komunicirajo neposredno, zaradi česar so zamiki najmanjši.

Pismo T-2

Pismo je bilo poslano na T-2, v vednost tudi nam:

Pred kratkim ste nadgradili strojno kodo na Amino set-top-boxih. Pri tem sem opazil nekaj dobrodošlih izboljšav (za katere je še veliko možnosti za nadgradnjo) in eno zelo motečo stvar. Težava je v dostopu do teleteksta, ki je bil v osnovi zamišljen kot informacijski portal, ki ga upravlja vsaka televizija zase in ureja njegovo vsebino. V samo delovanje se ne bi spuščal, niti v to, da nekateri programi, ki so vidni in drugače imajo teletekst, ta preko vašega omrežja ni dostopen. Težavo imam pri samem dostopu do teleteksta in posledično neuporabnostjo obstoječe tipke na daljinskem upravljalniku in seveda funkcionalnosti, ki jo le ta ponuja (teletekst). Zdaj ste "zakopali" dostop do teleteksta nekam globoko v sistem (za dostop je bilo treba prej pritisniti le en gumb) in je dostopen s petimi pritiski na gumb, za njegov izklop pa so potrebni "le" trije. S tem ste tudi izničili vse prednosti in lepote teleteksta in vas pozivam, da zadevo ali odpravite tako, da bo osnovni gumb za teletekst na daljinskem upravljalniku še vedno deloval (zdaj je neaktiven in popolnoma odveč) ali pa vrnete na Amino set-top-boxe staro strojno kodo (vsekakor bi bilo bolje odpraviti in popravit obstoječo, ki hkrati prinaša nekaj malega novosti v primerjavi s prejšnjo).

Poleg tega bi imel še eno vprašanje kar se tiče programske sheme. Pred časom ste mi že poslali en odgovor, ki pa ni bil zadovoljiv in sem vas še enkrat prosil za pojasnilo, ki pa ga nisem dobil. Torej: Zanimal sem se zakaj ste nam ukinili programe družbe Mediaset in sem dobil odgovor, da lastnik programov ne dovoli predvajanja izven svoje države. Ta odgovor je čisto kredibilen z eno samo pomanjkljivostjo. Ta program še vedno vidijo na primorskem (tako območje Kopra, kot območje Gorice). Upam, da nisem kaj zamudil in je med mojim "spanjem" prišlo do odcepitve teh dveh pokrajin od Slovenije in njune priključitve Italiji. In ker na vaših spletnih straneh nisem opazil nobene pokrajinsko ločene programske sheme me zanima kdaj boste programe medijske hiše Mediaset spet vključili v našo programsko shemo oz. jo odvzeli tudi pokrajinama, ki jo trenutno imata in je po vaših navedbah ne bi smeli imeti.

Mitja

Pismo smo posredovali PR oddelku T-2 in od tam so nas poklicali nazaj. Obljubili so, da bodo dostop do teleteksta popravili v naslednji reviziji programske opreme, s katero pa nekoliko zamujajo. Ta naj bi namreč "znala" tudi t. i. "timeshifting", vendar za to še nimajo ustrezne strojne opreme. Ker ta pač ni poceni, podjetje pa trenutno ni v ravno zavidljivi finančni situaciji, jih je bilo razumeti. Zatrdili so nam tudi, da ni mogoče, da bi v Primorju v programski shemi imeli Mediasetove programe (pa vendar jih imajo, preverjeno). Obljubili so pisni odgovor na to temo, vendar ga do konca redakcije nismo prejeli.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji