Objavljeno: 29.11.2010 13:02 | Monitor November 2010

Pisma Bralcev

Kindle in PDF?

Zanimam se za nakup e-bralnika Kindle 3. Sicer sem prebral zadnjo številko Monitorja, imam pa še dodatna vprašanja. Ker želim bralnik uporabljati predvsem za branje strokovne literature v PDF (e-knjige me trenutno ne zanimajo preveč), me zanima, kako se po vašem mnenju zadeva obnese? Kako je z branjem skeniranih dokumentov v PDF?

Ali Kindle omogoča pregled nad vsebino v smislu datotek in map? Kako ga PC (WIN XP ali WIN 7) zazna - kot pomnilniško kartico ali je potreben dodaten software?

Zadevo imam namen kupiti prek e-baya  - cena približno 135 evrov.

Je po vašem to zaupanja vreden način nakupa?

Gregor

Po našem mnenju se Kindle 3 kot bralnik dokumentov PDF obnese le, če boste v tem zapisu brali knjige, ne pa revij. Pa še v tem primeru se morate zavedati, da boste v večini primerov Kindel obrnili "leže", tako da bo na zaslonu vidna polovica strani. Za branje bolj grafično "obloženih" dokumentov se bistveno bolje obnesejo naprave večjega formata - iPad ali Kindle DX.
Skenirani dokumenti lahko predstavljajo problem le, če niso kakovostno poskenirani. V tem primeru boste morali uporabiti povečan prikaz (zoom), to pa Kindel strahovito upočasni.
Na Kindlu lahko dokumente sicer shranite v mape (Kindle se računalniku predstavi kot USB disk), a se to v Kindlovem uporabniškem vmesniku ne pozna. Knjige so vedno prikazane nestrukturirano. Lahko jih organizirate v zbirke, ki so zelo podobne računalniškim mapam, a tega ne morete narediti na osebnem računalniku, temveč le s klikanjem po Kindlu.
Nakup prek eBaya je verjetno varen, vsaj če se držite prodajalcev z dobro oceno, jamčiti pa tega seveda ne moremo.

Še o Kindlu

Bral sem predstavitev e-bookov v tokratnem Monitorju. Pa nisem našel naslednjih informacij:
-Koliko e-knjig sploh drži Kindle (MB)?
-Se da z njim brati PDFje s torrentov?
-Baje da ko gre baterija "po gobe", je ne moreš zamenjati in moraš kupit nov bralnik.
-A lahko s Kindlom bereš stripe? Format CBR.

Sebastijan

Kindle 3 ima 4 GB pomnilnika, od tega je 3,3 na voljo za knjige. Knjige so različno dolge, vendar Amazon navaja, da je prostora za 3500 knjig.

Primer knjige v formatu epub - dolga je 350 kb, na papirju je bilo za 400 strani. Takih knjig bi na Kindel šlo okoli 10.000 ...

PDFje je treba pretvoriti v format PRC in, če PDF nima ravno zelo veliko slik, je rezultat zelo dober.

Akumulatorja se ne da zamenjati, drži. Dvomimo pa, da bi akumulator ob tako majhni porabi, kot jo ima Kindle, odpovedal prej kot v 5-10 letih ...

Datoteke CBR je treba pretvoriti v PRC, načeloma to zna program Calibre (calibre-ebook.com). Vendar na ta način izgubite možnost zooma oz. povečevanja stripov. Boljša rešitev je pretvorba stripa v PDF, ki ga potem gledate na Kindlu.

In še enkrat ...

Imam vprašanje v zvezi z dvema člankoma iz zadnje številke Monitorja (september 2010).

Amazon Kindle, za katerega ste napisali, da skupaj s poštnino stane 158,53 evra ...

Ali je v ta znesek všteto tudi že carinjenje ali se tega sploh ne plača?

Gašper

Za Kindel smo po računu dali natanko:

Items: $139.00

Shipping & Handling: $20.98

Nato pa še na računu dostavne službe UPS:

24,96 EUR - DDV

6,26 EUR - "uporaba bančne garancije", karkoli že to je.

Carine ni.

Pogoni SSD v Windows XP

Že lani in nato letos junija sem v Monitorju bral o testu pogonov SSD. Zdaj se tudi sam odločam za nakup takšnega pogona. V ožjem izboru sta mi ostala modela G.Skill Phoenix Pro 60 GB (FM-25S2S-60GBP2) in OCZ Vertex 2 E 60 GB (OCZSSD2-2VTXE60G) - tehtnica se bolj nagiba k prvemu.

Zdaj sem tik pred nakupom, a se me lotevajo še zadnji dvomi.

Gre za tole: iz različnih razlogov nameravam še naprej uporabljati Windows XP. Zanima pa me tole: na kakšen način (če je sploh možno) doseči optimalno delovanje SSD-ja (TRIM ...) brez uporabe Windows 7? Je v tej situaciji uporaba pogona SSD sploh smiselna, kajti po daljšem informiranju v spletu se mi zdi, da velika večina prisega na kombinacijo SSD + Win 7, začenši že z ustrezno določitvijo particije. (Mimogrede, je na 60 GB pogonu sploh treba določiti dve particiji?)

Skratka, prosil bi vas za razlago stavka iz junijskega testa: "... uporaba ukaza TRIM (uporablja ga seveda operacijski sistem) brez ustrezne nadgradnje deluje le v Windows 7 in Windows Server 2008 R2." Kako Widows XP ustrezno nadgraditi?

Jure

Ko vzamemo stavek iz konteksta, se izgubi pomen besedne zveze "ustrezne nadgradnje" (morda smo se tudi malce nerodno izrazili). Ukaz TRIM deluje le v Oknih 7, nadgradnja pa je v določenih primerih potrebna pri strojni programski opremi (firmwaru) matične plošče, pogona in včasih tudi gonilnikov (za slednje Okna 7 večinoma poskrbijo sama).

Okna XP se preprosto ne znajo podrobno prilagajati pogonom SSD (logično, saj so nastala bistveno prej). Okna 7 pogon SSD zaznajo, naredijo ustrezne prilagoditve (recimo ugasnejo program za defragmentacijo, ki naj bi motil različne tehnologije preprečevanja obrabe flash celic), v okviru katerih izkoristijo tudi vse nove strojne ukaze. Datotečni sistem je sicer še vedno isti, vendar pa znajo nova okna bistveno bolje v praksi upravljati pogone (tudi klasične).

Kar se vašega izbora pogonov tiče: nobenega še nismo preizkusili v praksi, po spletu pa kroži nekaj opozoril o tem, da naj bi bila druga generacija Vertexov močno pokvarljiva, Phoenixi pa naj bi delovali slabo v IDE načinu in bolje v AHCI (kar pa vam kot uporabniku Oken XP ni ravno v prid).

Hekanje Androidnega telefona

Najprej naj povem, da sem se nasmehnil do ušes, ko sem zagledal članek o razbijanju Androida! Zadevo sem v trenutku preizkusil - imam namreč HTC DESIRE - vendar mi je med postopkom odklepanja, ko se telefon restarta, zmrznil prenosnik in zadeva je tam seveda obstala. Z največjim strahom sem restartal telefon in, hvala bogu, zadeva še vedno špila, kot je treba, le ob ponovnem poskušanju odklepanja se sedaj zatakne. Namreč, ko zaženem postopek, se telefon restarta in počaka (ne zmrzne, še vedno lahko izbiram po tistem menuju) na prvem menuju z izbirami. No, karkoli izberem, se menu cikla iz prvega na drugi izbirni menu, zgodi se pa le to, da na Unevoked munuju na PCju javi, da je izgubil povezavo s telefonom in da naj "Try again"!

In preden si čisto ubijem telefon, sem raje pisal Vam za morebiten nasvet. Če imate kakšen namig, kako naj zadevo spravim do odklepa, bom seveda navdušen, drugače pa vam lahko najprej pošljem še potrebne informacije.

Leon

Sent from my HTC Desire

Priporočamo namestitev zadnjega Android SDK in HTC Sync (tega lahko po tem tudi odnamestite, gonilniki ostanejo). Potem pa zadnji unrevoked. "Zadnji" pomeni vsaj različico 3.2, kajti "originalna" različica 3 ne podpira Desire z nameščenim Androidom 2.2 (Froyo)

Če to ne bo dovolj, bo pomagalo samo še spraševanje po njihovem forumu ...

Monitorjev DVD na Macu?

Morda banalno in smešno vprašanje ... Zanima me, kako je možno Monitor DVD uporabljati v sistemu Mac OS. Potrebujem kak namenski program, da DVD funkcionalno lahko uporabljam tako kot v Oknih?

Mitja

Naš DVD vsekakor ni prilagojen za newindows računalnike. Po drugi strani pa je vsebina v celoti narejena kot HTML strani, program, ki se zažene, pa je v resnici le spletni brskalnik.

Za silo si torej lahko pomagate tako, da kar s Safarijem poženete ustrezno HTML datoteko:

\win\astrum\media\index.htm

Windows OEM tudi brez novega računalnika?

Pri pregledovanju ponudbe računalniške strojne in programske opreme pri tujih ponudnikih sem naletel na zanimivo dejstvo, da je v Nemčiji mogoče kupiti licenčno kopijo (DSP, OEM, SB) operacijskega sistema MS Windows brez pogojevanja nakupa novega računalnika, kot je to pri domačih ponudnikih. Če prav razumem iz napisanega na spletni strani tujega ponudnika, me zanima, zakaj potem tak nakup pri nas ni mogoč? Oziroma ali je tako pridobljena programska oprema pri nas potem priznana kot licenčna?

Robert

Microsoft Slovenija odgovarja:

V Nemčiji licenčni pogoji, ki so rezultat specifične nemške zakonodaje in vzpostavljene pravne prakse, prodajalcem dopuščajo tudi prodajo programske opreme OEM v nemškem jeziku brez strojne opreme. V drugih državah, tudi v Sloveniji, je prodaja različic OEM zaradi drugačnih licenčnih pogojev še naprej vezana na nakup novega osebnega računalnika.

                                                                    

Zakaj ni Fujijev?

Imam vtis, da v rubriki Najboljši izdelki - fotoaparati, ignorirate proizvajalca, ki s svojimi izdelki in ceno prekaša več ali manj vašega izbora. Mislim na FujiFilm in njegovo serijo F. Zakaj?

Nacko

Pravzaprav Fuji Slovenija ignorira nas ali morda kar celoten slovenski trg. Od njih je namreč nemogoče dobiti na preizkus karkoli. Se trudimo, verjemite ...

Tudi če pogledate na ceneje.si, boste videli, da Fujije po njihovo prodaja le tuja Pixmania.

Pregrevanje procesorja

Sestavil sem nov računalnik z naslednjimi komponentami:

AMD Phenom II X4 955

Asus M4A785T-M

2x2 GB Apacer DDR3 1333Mhz RAM

napajalnik Energon 650W

Disk 500GB WD, dvd enota, ohišje basic.

Nadgradil sem BIOS na zadnjo verzijo.

Začetna temperatura hladnega CPU je 36, matične plošče pa 42 stopinj. Že pri enostavnem delu se temperature dvignejo pri CPU na 43, na matični pa 48 stopinj. Ventilator je zelo glasen.

Mi lahko poveste, kje bi znal biti problem?

Hudega problema v resnici ni, saj so take temperature dokaj običajne.

Pravkar smo pogledali enega izmed naših računalnikov (Intel Core i7) in ima 30 stopinj. Ko smo na njem pognali kodiranje videa, se je segrel na 65 stopinj.

Če pa vas moti (in verjamem, da vas moti predvsem glasen ventilator), je edina rešitev nakup boljšega/večjega/dražjega hladilnika/ventilatorja.

Hoferjevi računalniki

Glede na razmeroma dobro mnenje o prenosniku Medion Akoya P6622 vas prosim, da mi posredujete vaše mnenje o namiznem PCju iste znamke - Medion AKOYA P4370 D (MD 8346).

Stane

Žal namiznih računalnikov bolj ali manj ne preizkušamo, tudi tega nismo. Po specifikacijah sodeč gre za računalnik spodnjega zmogljivostnega razreda, zato je tudi cena izredno ugodna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji