Objavljeno: 5.6.2006 20:49 | Monitor Junij 2004

Pisma bralcev/Vprašanja in odgovori

VPRAŠANJE:

Do nedavna sem imel zapisovalnik TEAC CD-RW 540E, a sem ga pred štirimi meseci nadomestil s PLEXTOR PX-708A. Ker več zapisujem na CDje kakor DVDje, me zanima, ali drži, da je razlika med kakovostjo zapisa DVD in CD zapisovalnika.

P. H.

ODGOVOR:

Večjih razlik v kakovosti zapisa med zapisovalniki CD in zapisovalniki DVD po naših podatkih in izkušnjah ni. Razlike so predvsem med izdelki posameznih izdelovalcev, pri čemer je kakovost precej odvisna tudi od izdelovalca zapisljivih plošč, ne samo zapisovalnika. Pri zapisovanju glasbe se sicer še vedno najbolje obnesejo zapisovalniki CD z dodatnimi algoritmi za izboljšanje zvočnega zapisa, kot so, denimo, Yamahini zapisovalniki, a teh ne podpira niti večina zapisovalnikov CDjev. Razlika pa bo slišna le pri vrhunski zvočni opremi in primerno tankem sluhu.

Skrb je po našem mnenju odveč. Izdelki, zapisani z zapisovalnikom DVD (ne pozabimo, da sodi Plextor med uglednejše in bolj zanesljive izdelovalce), bodo prav tako zanesljivi, kakor če bi jih zapisali z zapisovalnikom CD.

VPRAŠANJE:

V objavljenem članku o WiFi navajate tudi opremo za javne dostopne točke. Ali morda poznate zakonsko opredeljenost ISP ponudnikov pri prodaji ali samo brezplačni uporabi brezžičnih uporabnikov pasovne širine? Kolikor mi je znano, ISP ponudniki tega ne dovoljujejo?!

J. Š.

ODGOVOR:

Oprema za javne dostopne točke, ki smo jo predstavili v članku, ni namenjena postavitvi velikega javnega omrežja (kot je npr. NeoWLAN), temveč se uporablja predvsem v kiberkafejih, knjižnicah in gostinskih lokalih kot dodatna ponudba, s katero gostom omogočijo plačljiv ali brezplačen dostop do spleta. V tem primeru so pogoji za postavitev takega omrežja enaki kot za postavitev ožičenega omrežja v, denimo, kiberkavarnah.

O tem, kakšni so pogoji, če bi želeli postaviti javno brezžično omrežje, ki bi pokrivalo večje območje, pa bi verjetno morali povprašati Agencijo Republike Slovenije za telekomunikacije.

VPRAŠANJE:

Sem precejšnja ljubiteljica pisanih ozadij na namizju in ohranjevalnikov zaslona, naši računalnikarji pa mi dopovedujejo, da so to programčki in slike, ki precej upočasnijo delovanje Windows in jih močno odsvetujejo, češ da delajo samo zgago v računalniku. Ko sem dobila Pentium, sem mislila, da si ta namizja lahko privoščim, saj drugih grafičnih programov in del ne opravljam na svojem PCju. Konkretno sem si namestila programček Webshots, v katerem si sem ter tja pač pretočim kakšno novo sliko za namizje. Je to res tako škodljivo in ali se da kako pomagati?

H. P. K.

ODGOVOR:

Ozadja in ohranjevalniki zaslona dejansko nekoliko upočasnijo računalnik, vendar je to opazno le, če računalnik že tako ali tako ne sodi med hitrejše. Do upočasnitve pride predvsem, če ima računalnik premalo pomnilnika, saj mu velike slike že tako premajhen pomnilnik še dodatno odžirajo.

Sicer je pa tako - če upočasnitve sami niste opazili, je zelo verjetno, da je ni. Webshots je čisto dober program in številni uporabniki ga uporabljajo brez težav.

VPRAŠANJE:

Odločam se za nakup novega prenosnika in si pri tem z vašo revijo, zahvaljujoč vašemu delu, odlično pomagam. Muči pa me vprašanje, na katerega doslej nisem našel odgovora. Vedno bolj so priljubljeni prenosniki z zaslonom v filmskem formatu. Ko sem v trgovini preizkušal HPnx7010, ki je bil hkrati priključen na zunanji monitor, in sem v Paintu narisal krog, je ta na prenosniku izpadel kot elipsa, na zunanjem pa je bil pravilnih dimenzij. Zanima me torej, kako se da to urediti, saj je na takem zaslonu nemogoče delati z grafiko. Ali so rešitve strojne ali programske?

M. B.

ODGOVOR:

Kar zadeva delo z dvema zaslonoma, imamo pri računalnikih na voljo dvoje: da sta sliki na obeh zaslonih enaki ali da je namizje sestavljeno iz površine obeh zaslonov. V prvem primeru morata biti oba monitorja nastavljena na isto ločljivost, medtem ko pri drugem načinu to načeloma ni potrebno - je pa to odvisno od gonilnika grafične kartice. Dogodek v trgovini je posledica tega, da je bila na zunanjem monitorju slika prikazana z ločljivostjo v razmerju 4 : 3, na prenosniku pa je ista slika prikazana na zaslonu s stranicami 16 : 10. Ker je zaslon širši glede na višino, se slika raztegne v vodoravni smeri in krog postane elipsa. Prav tako bi bil pri ločljivosti v razmerju 16 : 10 krog na zaslonu prenosnika pravilen, na zunanjem zaslonu (če bi to ločljivost sploh prikazal) pa bi bil stisnjen v pokončno elipso.

Če grafično kartico nastavite tako, da namizje raztegnete čez oba monitorja, težav z ovalnostjo krogov ne bi smelo biti. Druga možnost je, da prenosnik nastavite tako (ponavadi to naredite v Biosu), da bo vse ločljivosti, različne od ločljivosti LCDja, prikazoval na sredini zaslona, ne pa, da jih razteguje do robov. V tem primeru je na levi in desni stran viden črn rob, slika v sredini pa je tudi pri ločljivosti z razmerjem 4 : 3 prikazana pravilno in brez popačenj.

Večja širina zaslona pride do izraza še najbolj pri gledanju filmov ali pri delu s preglednicami. Zaradi nestandardne ločljivosti pa ima kar nekaj programov (denimo skoraj vse igre) težave s prikazovanjem slike na zaslonu; ta je bodisi raztegnjena po širini bodisi jo računalnik prikaže z že omenjenima črnima črtama ob levem in desnem robu. Če nameravate delati z zunanjim zaslonom, na katerem boste prikazovali isto sliko kakor na prenosniku, vam predlagamo, da si omislite prenosnik z zaslonom v "navadnem" razmerju.

VPRAŠANJE:

V Excelovem (Office 97 Pro) dokumentu imam veliko listov (vsak mesec svoj list, imena listov maj 03, junij 03, julij 03...), na katerih so podatki vedno v enakih celicah. Kako bi izdelal grafikon, ki bi pobral podatke iz enoznačno naslovljene celice (recimo G19), vendar z vseh listov v dokumentu? Z drugimi besedami, ali lahko določim "range" zajem podatkov, a ne iz celic (G2:G19), temveč z vseh listov v vedno isti celici?

Pa še drugo vprašanje: imam nov računalnik z WinXP home SLO. Na izhodu TV (kartica Gigabyte Radeon 9200 128) sem lahko pogledal vsega tri DVDje, potem pa mi vedno, ko poženem DVD, slika na izhodu za TV izgine. Na monitorju še vedno teče, le na televizorju izgine. Vse druge video oblike lahko gledam, DVDjev pa ne. Na servisu pravijo, da se je nekaj porušilo v registru, Microsoftova tehnična pomoč misli, da se mi je "sprožila" zaščita proti presnemavanju DVDjev na VCR in "naj malo pobrskam po forumih v spletu, tam ljudje marsikaj napišejo..." (dejansko njihove besede). Zdi se mi nesmiselno - zakaj ne bi smel gledati DVDjev po TV? Uporabljal sem PowerDVD (priložen pogonu DVD), preizkusil sem tudi Uleadov in MediaPlayer9, a brez uspeha. Naložil sem tudi zadnje grafične gonilnike, Directx, obnovil sistem z "restore point", nič. Moram res spet naložiti Windows?

M. F.

ODGOVOR:

Načeloma je mogoče celice na različnih listih označevati tako, da v polje vnesemo izraz ='Sheet1:Sheet3'!$A$1, namesto npr. samo podatka z enega lista z izrazom =Sheet1!$A$1. Vendar pa tega načina v grafikonu ni mogoče uporabiti.

Glede drugega vprašanja pa je odgovor da, verjetno bo edina rešitev vnovična namestitev celotnega sistema.

VPRAŠANJE:

Doma imam v omrežje povezane tri računalnike, od katerih je eden po kabelskem modemu povezan v internet. V njem sta nameščena Windows 98SE in internet connection sharing. Nato sem v ta računalnik namestil (glede na vašo oceno v Monitorju) Zone Alarm. Dostop do interneta deluje nemoteno, zapletlo pa se je pri e-pošti. Na računalniku, ki ni neposredno povezan z internetom, imam dostop do e-pošte prek MS Outlooka, strežnik za pošto pa je www.email.si. Po namestitvi Zone Alarma lahko z MS Outlookom nemoteno sprejemam pošto, pošiljati pa je ne morem. Ne vem, kaj je narobe, saj v nastavitvah Zone Alarma nikjer ne vidim programa MS Outlook, da bi mu omogočil večje pravice. Ali mi lahko, prosim, pomagate s kakšnim nasvetom?

K. R.

ODGOVOR:

V programu je treba najti nastavitev, ki bo navzven odprla vrata SMTP ali morda vrata številka 25.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji