Objavljeno: 28.3.2006 15:12 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2006

Pisma bralcev: februar 2006

Gregor

V času, ko se T-2 prepira s Telekomom, se jaz ukvarjam s tem, da mi doma ne bi bilo treba uporabljati GPRS na ročnem računalniku za prebiranje elektronske pošte.

Kot verjetno mnogim drugim srečnežem, Telekom tudi meni ohranja linijo PCM in tako zagotavlja konstanten 14,4 Kb/s prenos (v praksi še manj...).

Že pred leti sem zahteval, da mi omogočijo normalno delovanje. V vseh odgovorih so mi naštevali eno in isto. Ključno je, da je Telekom menda zakonsko dolžan zagotavljati le prenos hitrosti 14,4 Kb/s. Drugo, seveda tudi nadvse pomembno, pa je, da je nezadovoljnim uporabnikom vedno na voljo ISDN.

Ali je sploh mogoče, da je Telekom tako zakonsko zaščiten? Ne morem razumeti, da v svetu, ki mu vladajo informacije, lahko nekdo napiše tako neumen zakon! Ok, morda pred desetimi leti, ampak danes?! Še najhuje pa je, da so ljudje na starih telefonskih priključkih v začetku odšteli nekaj mesečnih (upam, da ne letnih) plač za to, da so lahko uporabljali telefon! In kje je zdaj Telekomova hvaležnost?

Morda bi bilo najbolje, ko bi tudi Telekom izdal certifikate, ki jih bomo lahko prenesli v lastništvo omrežja, in začne propagirati svojo storitev z geslom: "Nam zaupa že milijon "zadovoljnih" uporabnikov"...

Joan

Imam veliko težavo! Z računalnikom imam zadnje čase kopico težav, saj se mi samodejno vnovič zažene, tu in tam pa zablokira in pokaže moder zaslon!

Taki simptomi ponavadi kažejo na strojne težave, največkrat na težave s pomnilnikom. Če imate možnost (in znanje), bi predlagal, da si pri katerem od trgovcev izposodite nov pomnilnik in preizkusite, če bo z njim kaj bolje. Če je računalnik v garanciji, pa seveda ne pomišljajte in ga takoj vrnite v popravilo.

Milan

Imam THEATER 550 PRO TV Tuner in težave z zvokom pri gledanju tv (v programu Power Cinema). Pri poslušanju radia ni težav.

V Windows XP Media Center pa mi kartice sploh ne najde (naložil sem tudi nove gonilnike z ATIjeve strani). Radio deluje.

Kartico sem priklopil na dva različna računalnika, a je enako.

Kar nekaj uporabnikov nas je že opozorilo na to, da ima ta kartica težave z zvokom, vendar se je doslej še vedno izkazalo, da so težave izpuhtele, ko so namestili najnovejše ATIjeve gonilnike.

Z delovanjem v Media Centru sicer ne bi smelo biti težav, res pa je, da ni dovolj le pravi gonilnik, treba je tudi paziti, da je naložen pravi odkodirnik mpeg-2. Težave so tudi, če so naloženi različni odkodirniki in Okna ne znajo uporabiti pravega.

Najbolje je to preveriti s programom Decoder Checkup Utility, s katerim je mogoče tudi določiti, kateri odkodirnik naj bo privzeti. Na voljo je na Microsoftovi strani:

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=de1491ac-0ab6-4990-943d-627e6ade9fcb&displaylang=en

Simon

Kot redni bralec vaše revije skoraj nikoli ne zasledim prenosnikov s 64-bitnim Turionom. Ker ravno kupujem prenosnik, me zanima, ali je nakup prenosnika s 64-bitnim procesorjem smiseln (če upoštevam, da bo prenosnik moral zadostovati za več let)?
Ali ste preizkusili kak 64-bitni prenosnik s 64-bitnimi Okni?
Morda veste, kakšna je hitrost Turiona 1.6 ali 1.8 v primerjavi z namiznim (Sempronom ali Athlonom) procesorjem, tako za občutek, kakšne so razlike?

Prenosnike s Turionom v naši reviji redko zasledite, ker se je le nekaj izdelovalcev odločilo, da bo uporabilo AMDjev procesor v svojih prenosnikih, pa še ti imajo navadno precej več modelov z Intelovimi procesorji. Testni programi, ki jih uporabljamo za preizkus prenosnikov, s 64-bitnimi različicami Windows ne delujejo najbolje, tako da rezultati ne bi bili uporabni za primerjavo.
Nakup 64-bitnega prenosnika prinaša nekaj garancije za prihodnost, vendar pa do revolucije, v okviru katere bi vsi prešli na 64-bitne programe, tudi z Windows Vista ne bo prišlo. Navsezadnje bo na voljo tudi 32-bitna različica Viste, upoštevati pa moramo tudi, da so izdelovalci strojne opreme precej leni, kar zadeva 64-bitne gonilnike.

Hitrost Turiona je primerljiva z Athlonom 64 z enakim taktom. Tako je Turion z 2 GHz primerljiv z Athlonom 64 3200+, ki prav tako teče pri 2 GHz. So pa razlike v pripadajočih sistemskih naborih. Ti so v namiznih računalnikih navadno bolj zmogljivi.

Ermin

Pred kratkim sem dobil rabljen Compaq Ipaq h3870. Ima kabel za priklop na računalnik. Ko ga priklopim, mi napiše, da ga je zaznal, a ga ni nikjer videti. Kaj naj naredim?

V junijski številki 2003 sem prebral, da ima ta Ipaq možnost IR, s katero lahko upravljam na primer tv in da je priložena ustrezna programska oprema. Kje bi tudi sicer lahko dobil programe zanj?

Ročni računalniki, ki imajo operacijski sistem PocketPC (kot vaš iPaq h3870) za povezavo z osebnim računalnikom, uporabljajo programski paket ActiveSync. Tega dobite na http://www.microsoft.com/windowsmobile/downloads/activesync41.mspx. Programsko opremo lahko nato (ko imate v računalnik nameščen ActiveSync) nameščate v ročni računalnik kar prek ActiveSynca iz osebnega računalnika. Programov za PocketPC je veliko, na kup pa so zbrani na naslednjih dveh straneh: www.pocketgear.com, www.handago.com, www.microsoft.com/pocketpc. Program za upravljanje televizorja prek IRja je priložen iPaqom od družine h3900 naprej... Pri h3800 ima IR oddajnik domet le okoli 2 m, tako da za krmiljenje televizorja ni preveč uporaben.

Sibila

Rada bi kupila ročno uro z mobilnim telefonom (Samsung ali Motorola), pa ne vem kje? Se jo da kje pri nas naročiti?

Omenjeni podjetji sta resda že pred časom reklamirali take ure, vendar jih pri nas žal nikoli ni bilo naprodaj.

Zvonimir

Lepo prosim za nasvet. Imam nekaj filmov, posnetih z 8 mm filmsko kamero. Filmi so stari že približno 30 let, vendar so drag spomin (saj veste, o odraščajočih otrocih). Ali lahko te filme "prevedem" v DVD? Kakšna oprema je potrebna, oz. ali se kdo s tem ukvarja?

8 mm posnetek s projektorjem predvajate na platno, to isto platno pa potem snemate z digitalno (miniDV) kamero. Tako dobljen digitalni posnetek potem pretočite v računalnik in iz njega naredite DVD.

Seveda potrebujete tudi stojalo za kamero, kamera pa mora biti sposobna ročnega nastavljanja. Avtomatika se namreč ob tresoči se sliki, kakršno projicira 8 mm projektor, velikokrat zmede, zato je ostrino in svetilnost najbolje nastaviti ročno.

Tomaž

Verjetno ni nič hudega, a moj antivirus za Pandin program z vašega zadnjega DVDja sporoča, da je okužen.

To, da programi najdejo "viruse" v protivirusnih programih (kar je omenjena Panda), ni nič nenavadnega. V njih so namreč "podpisi" vseh virusov, ki jih znajo poiskati.

Simon

Potrebujem video projektor za predvajanje videa v dokaj svetlem prostoru (nezatemnjenem). Toda zanj ne bi odštel več kot 350.000 tolarjev. Prebral sem si vaše preizkuse, vendar me konkretno zanima, za katero znamko, model in prodajalca naj se odločim.

Izbor projektorja za vaše okolje bo dokaj težak. Za projektorje s ceno do 500 tisočakov namreč velja, da imajo bodisi visoko svetilnost (za razločno sliko v svetlih prostorih) bodisi dober kontrast (za kakovostno predvajanje videa), modelov, ki bi bili univerzalni, pa nekako ni. Po tej ceni bo izmed modelov, ki smo jih mi preizkusili, vašim zahtevam najbolj ustrezal kar zmagovalec preizkusa, se pravi Hitachi PJ-TX100. Za res dobro video sliko pa boste prostor, ne glede na ceno projektorja, vsekakor morali nekako zatemniti, tudi če posežete po izdelku, ki bo za cenovni razred ali dva više.

Urban

Prenosnik, za katerega se odločam, ima zaslon CrystalBrite. Zanima me, kako se obnesejo ti zasloni. Prebral sem si o nekaterih pozitivnih, pa tudi negativnih lastnostih. Seveda me zanima mnenje strokovnjaka. Zanima me tudi, ali so diski s 4200 vrtljaji na minuto res tako počasni.

Zaslon CrystalBrite je zelo primeren za gledanje filmov in igranje iger, saj so barve bolj kontrastne, črna pa precej bolj izrazita. Pri poganjanju pisarniških programov ipd. pa je nekoliko slabši od navadnega zaslona. Predvsem moti zelo velik odblesk svetlobe, še posebej, če imate vir svetlobe za hrbtom (ko v zaslonu vidite luč ali žarnico). Če nimate vira svetlobe, ki bi padal neposredno na zaslon, se bo CrystalBrite tudi sicer dokaj dobro odrezal.

Diski s 4200 vrtljaji so počasnejši od svojih zmogljivejših različic, koliko se bo to poznalo v praksi, pa je odvisno tudi od tega, kakšne programe boste na prenosniku poganjali. Manjši preizkus smo opravili tudi v Monitorju 10/2004. Posplošili pa bi lahko, da je disk s 4200 vrtljaji okoli 50 % počasnejši od prenosniškega diska s 7200 vrt. (in okoli 30 % počasnejši od diska s 5400 vrt.), to pa je v praksi nekako trikrat počasneje od povprečnega 3,5-palčnega namiznega diska. Razlike v hitrosti celotnega računalnika so seveda precej manjše (in pri celi vrsti programov povsem neopazne).

Uroš

Potreboval bi nasvet v zvezi z barvnimi brizgalniki. Na vaši spletni strani sem raziskoval preizkušanje brizgalnikov in našel podatek, da je pri brizgalniku Canon Pixma IP8500 cena fotografije 10 × 15 cm 74 tolarjev. Zanima me, kako ste to izračunali, in ali mi lahko svetujete, kako izračunati, koliko bi bila cena fotografije formata A4.

Ceno odtisa fotografije izračunamo tako, da našo preizkusno fotografijo ("papigo") velikosti 10 x 15 tiskamo v neskončnost, dokler tiskalniku ne zmanjka barvila. Kakovost nastavimo na najboljšo možno, v gonilniku pa izberemo, da tiskamo na svetleč papir.

Pri tiskalnikih z ločenimi kartušami je postopek bolj zapleten, saj sproti menjavamo izpraznjene kartuše, dokler niso vse pošle vsaj enkrat. Iz tega potem izračunamo ceno odtisa (v katero ni všteta cena papirja).

Ceno odtisa strani A4 enostavno izračunate tako, da ceno pomnožite z razmerjem med površinama lista A4 in fotografije 10 x 15 cm.

Milan

Kupujem nov zaslon LCD za približno 85.000 tolarjev, pa me zanima, katerega naj kupim. Uporabljal ga bom za brskanje po spletu, pisarniška dela in igre. PC je nov, tako da je zdaj na vrsti zaslon. Pri trgovcu imam ugledan Neovo M19B, pa me zanima, ali ga je pametno kupiti in ali trg ponuja kaj boljšega, oz. kaj mi priporočate.

Monitorjev LCD že nekaj časa nismo preizkušali (naslednji preizkus 15-, 17- in 19-palčnih LCDjev bo spomladi), tako da o konkretnih modelih težko govorimo. Neovo je, po tehničnih značilnostih sodeč, dober monitor, imajo pa trgovci v spletnih trgovinah na voljo konkurenčne modele, ki za okoli 80-90 tisočakov ponujajo tudi priklop DVI, obenem pa ima monitor krajši odzivni čas. Glede na odziv uporabnikov so ena boljših izbir Samsungovi monitorji. Za 87.000 tolarjev lahko kupite Samsung 930BF, ki se ponaša z ostro in kontrastno sliko, odzivni čas pa je le 4 ms. Če se vam zdi to predrago, si oglejte monitor Samsung 940B, ki stane manj kot 80 tisočakov.

Izbor monitorja je vedno subjektivna odločitev, določen monitor nikoli ne ustreza vsem uporabnikom. Odločitev olajša obisk katerega izmed veleprodajalcev, kjer si lahko 20 in več LCDjev ogledamo drugega ob drugem in se odločimo, kateri se nam zdi najboljši. To tudi sicer svetujemo vsakemu kupcu monitorja, saj le tako zares vidi, kakšne so razlike med posameznimi modeli in kateri monitor ima zanj najprimernejšo sliko.

David

Povprašal bi o DVD zapisovalnikih s tehnologijo lightscribe. Prebral sem vaš članek o tej tehnologiji (članek Zapeci, obrni, zapeci) in me zanima, kako je videti dvojno zapisovanje slike na nosilec DVD. V članku ste povedali, da dvojno zapisovanje izboljša kakovost izdelka oz. mu izboljša kontrast. Zanima me, ali je treba drugo snemanje sprožiti takoj po prvem ali ga lahko opravimo kdaj drugič (npr. naslednji dan)?

Omenili ste, da tehnologija lightscribe začne snemati sliko vedno na istem mestu, tako da s tem verjetno ni težav?

Nosilci lightscribe imajo na notranji strani posebne oznake, ki programu rabijo kot referenca za pravilno usmerjanje laserja. Zato ni pomembno, kdaj sliko znova zapečemo, takoj po prvem pisanju ali kdaj drugič. Za vnovični zapis ne potrebujemo nobenih posebnih nastavitev, saj program pravilno usmeri laser, da se slika zapeče natanko na isto mesto kot prvič.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji