Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Posebna 2015 | Teme: strojna oprema, tiskalnik

Papir še ni izumrl

Že velikokrat smo pisali o tem, da se obljube o brezpapirnih pisarnah še malo niso izpolnile – prav nasprotno, po nekaterih podatkih tiskamo vedno več. Po drugi strani pa je danes vedno lažje preživeti povsem brez tiskalnika, zahteva le nekaj truda.

A tu in tam je vendarle koristno kaj shraniti na mrtva drevesa. Včasih to od nas zahteva država ali občina oziroma občinska birokracija, včasih otroci oziroma šola, tiska željni se najdejo povsod. Seveda pa se daleč največ tiska v podjetjih, sploh v kakem računovodstvu, kjer naj bi bil papir še vedno tisti, ki se mu najbolj zaupa. Pri nas je glavna razlika pri uporabnikih – Monitor nastaja praktično brez koščka papirja. Tudi optičnih bralnikov in podobnih reči ne uporabljamo, saj imamo v žepih pametne telefone, ki brez težav slikajo tudi kak dokument.

Preizkuse pri Monitorju opravljamo že več let, v zadnjih letih pa opažamo, da so razlike med izdelovalci vedno manjše. Največje so predvsem med cenovnimi razredi, čeprav se tudi ti prelivajo zvezno iz enega v drugega. Številčno največ prodajo cenejših tiskalnikov, to je tudi logično, saj imajo najkrajšo pričakovano življenjsko dobo. Veliki stroji, ki veljajo tisoč in več evrov, brez težav delujejo po deset in več let, le občasno potrebujejo kako servisiranje. Med večjimi premiki, ki smo jih opazili, je vsevedno večja prisotnost barvni zaslonov, občutljivih na dotik, ter brezžičnih omrežnih vmesnikov. Sploh slednji so posledica teženj uporabnikov, da tiskajo tudi iz mobilnih naprav.

Domačim uporabnikom, predvsem tistim, ki tiskalnik potrebujejo le občasno, večinoma svetujemo cenejše naprave. Kak cenejši laserski model bo pri zelo zmerni uporabni zdržal nekaj let, preden po potrebnatreba prviča   menjativa tonerjev. Po drugi strani so pa so brizgalni modeli smešno poceni – za manj kot sto evrov dobimo napravo, ki ima vgrajen tudi optični bralnik. Te naprave so koristne predvsem zaradi dobre kakovosti pri tisku grafike, sploh kakih fotografij. Tu seveda svetujemo uporabo kakovostnejšega papirja, lahko svetlečega ali pa matiranega.

Samostojnim podjetnikom in delovnim skupinam raje priporočamo kak srednje zmogljivi laserski model. Ti imajo načeloma daljšoe življenjskoe doboe od brizgalnih, pa tudi sicerdrugače je z njimi nekoliko manj težav. Kak dodaten toner lahko kupimo tudi na zalogo, v cenovnem razredu okoli dvesto ali tristo evrov dobimo že tudi več barvnih laserskih naprav. Barvni izpis je seveda občutno dražji od črno-belega, a ga večina uporabnikov uporablja bolj selektivno.  

Tokrat smo izbrali tri raznovrstne naprave, ki so, sodeč po vprašanjih bralcev, najbolj zanimive za širši krog uporabnikov.: najboljšo brizgalno napravo, zaradi ugodne cene priporočamo kar večopravilno napravo, panajboljši cenejši črno-beli laserski tiskalnik in najboljši (spet cenejši) barvni laserski tiskalnik. Izbrali smo torej cenejše naprave, namenjene domačim uporabnikom, manjšim pisarnam in delovnim skupinam. Redno preizkušamo tudi dražje naprave, a se tam podjetja odločajo med drugim tudi na podlagi prodajnih in servisnih pogojev, dane infrastrukture in še česa.

HP Deskjet 5525

Prodaja: Partnerji HP.

Cena: 111 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1 cent.

Cena natisnjene barvne strani: 7 centov.

✓    Cena naprave, cena izpisa.

✗    Velikost podajalnega in odlagalnega pladnja.

Najboljša brizgalna naprava

Brizgalni tiskalniki ostajajo nadvse priljubljeni pri domačih uporabnikih oziroma pri vseh, ki imajo tiskalnik bolj za občasne potrebe kot za pogosto tiskanje. Takih uporabnikov je seveda veliko, zato je cena naprave glede na ponujene funkcije najpomembnejši dejavnik. Brizgalni tiskalniki, ki po nizki ceni ponujajo odličen barvni izpis in razmeroma veliko funkcij, so, kljub nekoliko višjim stroškom izpisa, v opazni prednosti pred laserskimi modeli.

Že dlje časa najraje priporočimo HPjev model Deskjet 5525. Res je nekoliko starejši, a ga je v  spletnih trgovinah še vedno najti v ponudbi – tudi cena se je za nekaj evrov znižala, zdaj ga pri nas dobimo za 111 evrov. Poleg tiska ponuja tudi optično branje in kopiranje, nima pa vgrajenega faksa. Ker mu ni dodan samodejni podajalnik za papir (tega uporabljamo za enostavnejše kopiranje več listov hkrati), je med nižjimi takimi napravami.

Spredaj ima majhen barvni zaslon, občutljiv za dotik. Na njem lahko hitro preverimo nastavitve oziroma stanje naprave, olajša tudi tisk neposredno s pomnilniških kartic SD. Naprava ima vgrajeno tudi brezžično povezavo WiFi, prek katere omogoča tisk neposredno z mobilnih naprav, torej tablic in telefonov. Tiskalnik podpira najpogostejše standarde za brezžični tisk, v HPju ponujajo tudi lastne aplikacije za mobilne naprave, ki še olajšajo brezžično delo s tiskalnikom.

Tiskalnik je med hitrejšimi brizgalnimi napravami, sploh v tem cenovnem razredu. Obenem ponuja tudi dobro kakovost izpisa, sploh pri uporabi kakovostnejšega papirja – je pa pri tem priporočljivo, da napravi prek gonilnika določimo točno vrsto papirja.

Glavna prednost tega tiskalnika, tudi razlog, zakaj ga tu priporočamo, je razmerje med ceno, zmogljivostmi in ceno izpisa. Kar zadeva slednje, je res najti tudi cenejše naprave, a je nakupna cena naprave toliko višja.

Xerox Phaser 3052ni

Prodaja: www.elkotex.si.

Cena: 125 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,5 centa.

✓    Cena naprave, cena izpisa, vmesniki.

✗    Brez samodejnega tiskanja na obe strani.

Najboljša cenejša ČB laserska naprava

Pred kratkim smo pripravili večji preizkus cenejših laserskih naprav. To so naprave, za katere je med našimi bralci kar nekaj zanimanja. Zanje se odločajo tisti, ki ne potrebujejo barvnega izpisa (predvsem fotografij), pomembna pa jim je tako cena izpisa kot življenjska doba naprave – tu se laserji tradicionalno dobro obnesejo. Na preizkusu se je za najboljšega izkazal Xeroxov Phaser 3052ni. To je eden izmed vstopnih modelov v Xeroxovi liniji laserjev.

Tiskalnik je sorazmerno majhen, oblikovan je povsem tradicionalno, torej kot škatla s predalom za papir spodaj in nekaj funkcijskimi tipkami ob strani. Nima zaslona stanja, nekoliko smo tudi pogrešali enoto za samodejno tiskanje na obe strani. Ima pa zato poleg vmesnika USB tudi klasični omrežni vmesnik, dodali so tudi brezžični omrežni vmesnik WiFi. Phaser 3052ni je predvsem preprosta naprava brez nepotrebnih dodatkov.

Pri hitrosti se dobro obnese. Res ni ravno najhitrejša, a je v zgornji tretjini med preizkušenimi modeli – to je, glede na ceno, pohvalno. Tudi iz spanja se obudi dovolj hitro. Kakovost je pri laserskih modelih že več let praktično nespremenjena, besedila so odlična, grafike (sploh bitne, torej fotografije in podobno) pa bolj za silo.

Najpomembnejša lastnost tega modela je nizka cena izpisa – 1,5 centa na stran pri barvilu, ki zadošča za 6000 izpisov. To je za napravo, ki velja 125 evrov, dober rezultat. Velja poudariti, da gre kljub temu  za tiskalnik nižjega cenovnega razreda. Tisti, ki potrebujejo večjo mesečno zmogljivost tiska, naj raje posežejo po dražjih napravah, ki imajo tudi višjo priporočeno mesečno zmogljivost.

Ricoh SP-C242dn

Prodaja: www.vibor.si.

Cena: 371 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,4 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 7,7 centa.

✓    Cena naprave, cena izpisa, vmesniki.

✗    Ne zmore samodejnega tiskanja na obe strani.

Najboljša cenejša barvna laserska naprava

Laserski tiskalniki so načeloma dražji od svojih brizgalnih sorodnikov. To še posebej velja pri barvnih modelih. Kljub temu ponujajo daljšo življenjsko dobo in konkurenčno ceno izpisa (čeprav so se, kar zadeva slednjo, tudi brizgalniki v zadnjih nekaj letih močno izboljšali). Laserske naprave so načeloma preproste in nekoliko dolgočasne – to nas kot uporabnike seveda navdušuje. Kot najboljši izbor za barvni laserski tiskalnik smo tokrat izbrali Ricohov SP-C242dn. Res ni med najcenejšimi, a ponuja veliko.

Naprava je večja od vstopnih modelov, a je v svojem cenovnem razredu nekako v povprečju. V pisarniških okoljih velikost ne bo ovira, v domačem okolju pa bomo morali malo bolj premisliti, kam na mizo ali omaro jo bomo postavili (tehta 24 kilogramov). Največja priporočena zmogljivost na mesec je 65.000 izpisov, to pomeni, da bo zadovoljila tudi potrebe večje pisarne. Na sprednji strani je majhen, črno-beli zaslon stanja, okoli njega pa nekaj funkcijskih tipk. Spodaj je predal, v katerega lahko pospravimo do 250 listov. Omislimo si lahko tudi dodatni predal za še 500 listov. Na voljo je tudi podajalnik za posamezne liste, ki sprejme po en list naenkrat. Koristen je za tiskanje nalepk, pisemskih ovojnic ali česa podobnega.

Tiskalnik je kar dobro opremljen, saj dobimo enoto za samodejno tiskanje na obe strani, poleg vmesnika USB pa tudi klasični omrežni vmesnik. Naprava je nekoliko starejša, zato še nima vgrajenega brezžičnega omrežnega vmesnika. Zanimivo, da ima spredaj vmesnik USB, ki omogoča tisk neposredno iz digitalnega fotoaparata – to bo pri laserskih tiskalnikih sicer le redkokdo počel.

Po hitrosti je Ricohov model soliden, a ni nič posebnega. Na večini preizkusov se uvrsti nekako v zlato sredino, sorazmerno hiter je le pri izpisu vektorskih grafik, denimo poslovnega poročila z grafi in podobnimi prvinami. Pri izdelovalcu obljubljajo dvajset strani na minuto pri daljših izpisih, naši preizkusi so to številko potrdili (seveda pri črno-belem tisku, pri barvnem je hitrost približno polovica te). Podobno je pri kakovosti izpisa – ta je solidna, a nič posebnega, s tem da so razlike pri laserskih modelih resnično majhne.

Glavna prednost tega modela je dobra priporočena zmogljivost ob solidni ceni ter nizki ceni izpisov, tako barvnih kot črno-belih. Pri slednjem bomo odšteli 1,4 centa na stran, pri barvnem pa 7,7 centa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji