Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2016 | Teme: nenehni testi

Panasonic Lumix GX8

Panasonic je nadvse uspešen pri brezzrcalnih aparatih, njihov GH4 je trenutno eden najzmogljivejših modelov na tem področju. Na Panasonicovi zmogljivostni lestvici mu je bil doslej za petami model GX7, predstavljen pred dvema letoma, zdaj pa smo preizkusili njegovega naslednika, model GX8. Aparat na videz še vedno spominja na klasične aparate tipa »rangefinder«, je pa nekoliko večji od predhodnika. Pravzaprav se nam je na trenutke zdel skoraj prevelik glede na brezzrcalno konkurenco (seveda je še vedno manjši od DSLRjev).

Ohišje iz magnezijeve zlitine je zelo kakovostno in lepo sede v roko. Poskrbeli so tudi za zaščito proti vremenskim vplivom, seveda ob uporabi enako zaščitenega objektiva. Nadzor je zelo dober, v rabi je klasični sistem dveh kolesc, eno je okoli prožilca, eno pa na zgornji strani, tega upravljamo s palcem. Zraven sta še dve kolesci, drugo nad drugim, manjše je za izbiro programa, večje za popravljanje ekspozicije (za tri zaslonke v katerokoli smer). Slednje postaja vedno bolj priljubljeno na aparatih za zahtevne amaterje, to z veseljem pozdravljamo.

Zraven je še kar nekaj funkcijskih tipk, veliko lahko naredimo tudi prek zaslona, občutljivega za dotik. Funkcijskim tipkam lahko vsem po vrsti spremenimo namembnost, možnosti je tu kar veliko. Sami smo eni tipki dodelili nalogo, da lahko z njo hitro izključimo upravljanje prek zaslona na dotik – smo pač bolj vajeni upravljanja prek tipk in menujev.

Tako kot pri predhodniku je v levem zgornjem vogalu digitalni okular. Tam je tudi tipalo za samodejni preklop med zaslonom in okularjem, slednjega lahko tudi nagibamo navzgor. Okular je sicer odličen, gre za zaslon OLED, enako velja tudi za glavni zaslon. Oba ponujata dober kontrast in natančne barve. Zadnji zaslon je na tečaju in vrtljiv, lahko ga za zaščito zapremo tudi ob aparat.

Aparat je presenetljivo hiter, tako pri samem delu (zajemu fotografij, sprehajanju po menujih) kot pri ostrenju. Pri polni ločljivosti (in uporabi dovolj hitre kartice SD) lahko lovimo dobrih 8 slik na sekundo, tako JPEG kot RAW. Dobro je poskrbljeno tudi za tiste, ki ostrijo ročno (denimo pri uporabi starih, analognih objektivov). Aparatu lahko nastavimo, da pri ostrenju poveča del fotografije, podpira tudi t. i. »fokus peaking« (označevanje delov fotografije, ki so izostreni).

Novo tipalo z 20 milijoni pik ponuja odločno kakovost slike in manj šuma od predhodnikov. Odlična je tudi kakovost videa, tokrat je na voljo video pri ločljivostih do 4K (3840 × 2160) – enako kot pri GH4. Glede na omenjenega brata pa smo tu le nekoliko bolj omejeni, saj aparat nima izhoda za slušalke. Ima sicer vhod za mikrofon, a za vmesnik, velik 2,5 palca (namesto bolj klasičnega 3,5).

Novi GX8 je odličen fotoaparat, a z nekaj pomanjkljivosti. Največja je vsekakor cena, saj samo ohišje stane 1100 evrov. Pri tem aparat nima vgrajene bliskavice, pa tudi malenkost manjši bi lahko bil.

Panasonic Lumix GX8

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 5184 × 3888.

Tipalo: Efektivno 20 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena ob objavi: 1100 EUR (ohišje), 1240 EUR (ohišje + objektiv 14–42 mm).

Za    Kakovost fotografij, kakovost videa, odzivnost.

Proti    Nekoliko veliko ohišje, cena.

5266780

5273296

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji