Objavljeno: 31.5.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2022

Panasonic Lumix GH6

Panasonicova serija brezzrcalnih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi GH je izredno popularna med snemalci video posnetkov. Panasonic že več kot desetletje privablja te uporabnike, saj uporabljajo nekoliko manjše tipalo od večine konkurentov. Gre za micro 4/3, ki ima večji faktor goriščnice od bolj standardnih tipal APS-C, zato so lahko aparati nekoliko manjši in lažji. Enako velja tudi za objektive, kar pa se pozna tudi pri konkurenčnih cenah.

Slabost manjšega tipala je v nekoliko slabših lastnostih, denimo v slabšem dinamičnem razponu in bolj opaznem šumu ter tudi pri večji globinski ostrini. A to so pri zajemu videa manjše slabosti kot pri fotografiranju. Tako je Panasonic že davno ugotovil, da so snemalci odlična tržna niša. Novi GH6 je tako naslednik pet leta starega modela GH5, vmes pa so predstavili še model GH5S (ta je uporabljal tipalo z nižjo ločljivostjo, a tudi z manj šuma) ter nadgradnjo GH5 II (z enakim ohišjem in tipalom, a raznimi manjšimi izboljšavami).

Novinec prinaša kar veliko izboljšav in nadgradenj. Najpomembnejše je novo tipalo. To sicer dvigne ločljivost s prejšnjih 20 MP na 25, in to je najvišja ločljivost tipala micro 4/3 doslej. A bolj kot ta je pomemben razpon občutljivosti ISO. Ta gre od ISO 100 do ISO 25600, tako kot pri GH5S pa ima tipalo dve osnovni občutljivosti – ISO 400 in ISO 2500. To pomeni, ko snemamo pri ISO 3200, se signal dvigne od osnovne ravni pri ISO 2500 namesto od ISO 400. Posledica je manj šuma, GH6 pa zmore zajemati oba signala hkrati in ju združuje za boljši dinamični razpon (torej boljše podrobnosti tako v svetlem kot v temnem delu slike).

Druga opazna novost je povsem novo razvito ohišje. To je večje in težje kot pri predhodnikih, novost je tudi vgrajen ventilator, namenjen aktivnemu hlajenju tipala. Povečali so desno držalo, kar je zelo pohvalno, sploh ob upoštevanju dviga teže. Aparat dobro sede v roko, tudi upravljalna shema je dobro urejena. Med koristnimi podrobnostmi je tudi namenska tipka za zagon snemanja na sprednji strani. To pride prav, ko je aparat na stativu, kar je pri snemanju videa standard. Druga majhna podrobnost je dodatna luknja na spodnji strani, nameščena pred klasičnim navojem za stative. Ta se uporablja v navezi s stativi, namenjenimi video kameri, in preprečuje premik v vodoravni smeri.

Zadnji zaslon je nameščen na vrtljivi tečaj, torej ga lahko zasučemo tudi naprej. Enaka postavitev je bila tudi pri predhodnikih, je pa novost dodatna ploščica, ki omogoča še dodatni nagib v navpični smeri. S tem nekoliko privzdignemo zaslon in pridobimo nekaj več prostora pred vmesniki na levi strani aparata, kjer je pogosto priklopljenih več kablov.

Novi GH6 je več kot dostojni naslednik svojih predhodnikov in res odličen aparat za zajem videa.

Ko smo že pri vmesnikih, aparat ponudi vse, kar potrebujemo – namenski vhod za mikrofon, izhod za slušalke, polnokrvni HDMI ter USB-C, prek katerega lahko aparat tudi napajamo (ali pa le polnimo baterijo v njem). Zraven je še vhod 2,5 mm za daljince ter klasični vmesnik za sinhronizacijo bliskavic (seveda poleg navadnega vmesnika hot shoe za zunanje bliskavice), aparat sicer nima samostojne bliskavice. Na drugi strani sta dve reži za pomnilniški kartici, ena za kartice CFexpress, druga za SD.

Aparat ponudi goro nastavitev in funkcij, sploh pri zajemu videa. Zaradi dodanega ventilatorja lahko neomejeno snemamo pri 10-bitnem 4K do 60 slik na sekundo (edina omejitev je pač velikost kartic). Najvišja podprta ločljivost videa je 5,7K, kar je koristno predvsem za izreze ali druge efekte, recimo punch-in, torej skok na ožji vidni kot snemanja, kar je vse bolj popularno med nekaterimi ustvarjalci na Youtubu. Največja pasovna širina je pri tem 1.903 Mbps, je pa to podprto le pri karticah CFe. Nekateri dražji konkurenti že podpirajo 8K, a je po našem mnenju 4K za zdaj več kot dovolj.

Še nekaj besed gre nameniti sistemu stabilizacije slike. Ta je v primerjavi s predhodniki še nekoliko nadgrajena, predvsem z zmogljivejšim algoritmom. Po novem tako dobimo do 7,5 zaslonke stabilizacije. To se res odlično odnese pri zajemu videa – pravzaprav je to ena najboljših stabilizacij, kar smo jih preizkusili v tovrstnih aparatih. Ob aparatu smo uporabili tudi standardni »kit« objektiv z goriščnicami od 12 do 60 mm (če upoštevamo faktor povečave goriščnice torej od 24 do 120 mm) in smo brez težav snemali video iz roke pri največjem zumu.

Novi GH6 je več kot dostojni naslednik svojih predhodnikov in res odličen aparat za zajem videa. Ponudi vse, kar si želijo zahtevni uporabniki. Cena seveda ni ravno nizka, a je glede na zmogljivost razumljiva. Omembe vreden minus sta morda le velikost in teža aparata, tehta namreč dobrih 800 gramov, kar je okoli 100 gramov več kot model GH5 II.

Panasonic Lumix GH6

digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 5776 × 4336.

Tipalo: Efektivno 25 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13 mm, faktor goriščnice: 2, CMOS

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 2.200 EUR (ohišje)

Za: Kakovost fotografij in videa, ogromno funkcij in nastavitev pri videu, zmogljiva stabilizacija slike.

Proti: Velikost in teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji