Panasonic G5

Panasonic je na področju brezzrcalnih digitalnih aparatov z izmenljivimi objektivi zelo uspešen. Na splošno ponuja tri serije. Osnovna je serija G, kjer se je z modelom G1 pravzaprav vse skupaj začelo, tu je zadnji aparat model G3 izpred leta in pol. Aparati iz te serije pa niti niso našli veliko navdušencev, saj so po eni strani manj zmogljivi od sorodnih modelov GH, obenem pa tudi nekoliko večji in dražji od manjših modelov GF. Po besedah Panasonica pa G5 ni neposredna zamenjava za G3, ki zaenkrat ostaja v prodaji.

Novi model ima opazno izboljšano tipalo, a to kljub vsemu za malenkost zaostaja za najboljšimi v temu segmentu, recimo Olympusovim E-M5. V praksi sicer zmore enako ločljivost, torej dobrih 16 milijonov pik. Kljub temu gre za dobro tipalo, kakovost fotografij je odlična. Šuma je tam do ISO dovolj malo, pri ISO 1600 pa se ga že opazi nekoliko več (je pa seveda vprašanje, kako zahtevni smo).

Ohišje je zelo podobno kot pri modelu G3, je pa opazno povečano držalo, tako da aparat nekoliko lepše sede v roko (seveda pa je še vedno bistveno manjši od DSLRjev). Zaslon je zdaj vrtljiv, to pride prav predvsem pri snemanju videa, nad njim pa je tudi (sicer digitalni) okular. Ta ima tipalo, ki zazna, da smo aparat približali očesu, in samodejno izključi zaslon. Zaslon je zdaj občutljiv za dotik, s tem želijo pritegniti uporabnike pametnih telefonov, a mi smo raje ostali pri fizičnih tipkah. Uporabniški vmesnik je podoben kot pri prejšnjih aparatih te znamke. To pomeni, da je dovolj pregleden, a se pri uporabi dotika kljub temu ne obnese najbolje. Zanimivo, da ima aparat tudi drsnik za nadzor zuma - to seveda deluje le s Panasonicovimi objektivi iz serije Power Zoom, spet pa je najbolj koristno pri zajemu videa. Če imamo nameščen objektiv, ki tega ne podpira, pa za to skrbi drsnik za popravljanje ekspozicije (svetlosti).

Opazno so izboljšali samodejno ostrenje, ki je zdaj še hitrejše in nadvse natančno. Zanimiv je sistem Eye Sensor AF, ki sproži samodejno ostrenje že s tem, ko aparat dvignemo k očesu - to nam lahko prihrani tistih nekaj trenutkov, da še pravočasno ujamemo motiv. Nadvse koristen se nam je zdel tudi novi tihi način oziroma elektronski zaklop. Z njim je aparat oziroma zaklop pri fotografiranju popolnoma neslišen. To je nadvse uporabno pri kaki ulični fotografiji, kjer ne želimo pritegniti preveč pozornosti.

Panasonic G5

Kaj: Digitalni fotoaparat razreda štiri tretjine z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 4608 × 3456.

Tipalo: Efektivno 16,1 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Prodaja: www.panasonic.si.

Cena:.

Za: Mere, tihi način, delo.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji