Objavljeno: 1.4.2005 15:27 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2005

Pametni Mitac

Že na zadnjem preizkusu ročnih računalnikov in pametnih telefonov smo ugotovili, da se z novimi, hitrimi procesorji morda kaže možnost, da bo Microsoftu uspelo tudi pri pametnih telefonih. Operacijski sistem Microsoft Mobile za pametne telefone, ki so ga "sestavljali" kar nekaj časa, se namreč dovolj odzivno obnaša šele z ARMi frekvenc okoli 200 MHz. In tak procesor (Intel XScale PXA262) ima tudi Mitacov telefon Mio 8390, ki smo ga preizkusili.

Gre za dvodelni telefon (tipa "školjka" oz. clam shell), ki ima na zgornji strani velik barvni zaslon z Microsoftovim uporabniškim vmesnikom, na spodnji pa tipke, od katerih so nekatere običajne za Microsoftove telefone (za programske tipke, za glavni menu in za prehod za stopnjo nazaj). Same tipke so nekoliko plastične in neugledne, k temu pa pripomore tudi (modra) osvetlitev, ki bistveno bolj osvetli sredinske tipke kot robne.

Telefon deluje v treh frekvenčnih območjih (torej tudi v ZDA), od prenosnih standardov pa podpira le GPRS. Nenavadno je, da ne podpira bluetootha, tako da je komuniciranje z njim (povezava s prenosnikom) nekoliko težje. Škoda, da ima zunanjo anteno, toda tega "priboljška" se tako ali tako ni rešilo tudi še kar veliko konkurentov. Vgrajen je fotoaparat ločljivosti VGA, ki je (tako kot vsi taki fotoaparati) le pogojno uporaben (le za MMS).

Zaslon je zelo dober (teoretično podpira do 262.144 barv), čeprav za naš okus morda nekoliko premalo osvetljen, in ima ločljivost 176 × 220 pik. Pomnilnika je 32 MB, kar zadostuje, saj Microsoftov mobilni operacijski sistem tako ali tako nima vgrajenih žepnih različic programov Word in Excel, tako da ne potrebujemo prostora za datoteke. Za predvajanje MP3 pa je tako ali tako na voljo razširjanje s karticami SD, ki jih vtaknemo ob strani in ne zahtevajo razstavljanja telefona (kar je sicer dokaj običajno).

Naj ponovimo še nekaj o operacijskem sistemu. Izkaže se kot zelo intuitiven in se ga hitro privadimo. Podobnost s "pravimi" Okni gotovo pomaga in v kaos različnih "operacijskih sistemov" v različnih telefonih vnaša potrebno "predvidljivost". Seveda omogoča popolno sinhronizacijo z Outlookom, branje pošte prek POP3/IMAP, deskanje z Internet Explorerjem (seveda z vsemi omejitvami majhnega zaslona), pogovor prek Messengerja in še kaj. No, slovenščina vendarle ni podprta, čeprav se sinhronizirana besedila s šumniki lepo prikažejo.

Moti dokaj kratko delovanje vgrajenega akumulatorja. Zmore sicer 750 mAh, vendar za primerjavo povejmo, da ima precej manjši Qtek 8010 akumulator zmogljivosti kar 1050 mAh.

Mitac Mio 8390

Kaj: Pametni telefon.

OS: Microsoft Mobile.

Procesor: Intel XScale PXA262, 200 MHz.

Pomnilnik: 32 MB RAM.

Ločljivost zaslona: 176 × 220 pik.

Komunikacije: IrDa.

Frekvenčna območja: 900, 1800, 1900.

Drugo: SD, fotoaparat VGA.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 8.

Splošen vtis: 8.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 560 65 00.

Cena: 147.483 tolarjev.

Za: Hiter, s preglednim Microsoftovim operacijskim sistemom.

Proti: Ne premore pregledovalnika datotek DOC in XLS, nima bluetootha. Nekoliko špartanska oblika telefona. Slaba trajnost akumulatorja. Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji