Objavljeno: 30.5.2017 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2017

Pametna ura na steroidih

Pametne ure se niso tako zelo prijele, kot so upali izdelovalci, »umrle« pa tudi niso. Zares z njimi služi le Apple, kljub temu pa novosti še vedno kapljajo tudi na »neapplovski« del trga. Preizkusili smo najnovejšo Gear S3.

Recimo kar bobu bob – od vseh pametnih ur, ki so bile narejene v zadnjih letih, imata Samsung Gear S2 in S3 daleč najboljši uporabniški vmesnik. Ta ni posledica pretirano dobrega oblikovanja operacijskega sistema, izdatno mu ne pomaga niti zaslon na dotik. Korejci so zmagali z vrtljivim obročem okoli zaslona, s katerim prehajamo po vmesniku. Levo vrtenje nas pelje čez prejeta obvestila, zasuk v desno nas sprehodi po aplikacijah. Obračanje obroča je v veselje in ko ga primerjamo z Applovo uro ali napravami Android Wear, delujejo, kot da jim nekaj manjka. Podoben mehanizem ima sicer Applova ura, kjer vrtimo »krono« ob strani, a je ta dosti manjša in manj zabavna za uporabo kot Samsungova rešitev.

Pri krmiljenju z obročem si pomagamo še z gumbom nazaj in domov ter seveda z zaslonom na dotik. Ta je, kot se spodobi za Samsungove naprave, odličen, zato je najšibkejši člen operacijski sistem Tizen (ne, to ni Android). Android Wear pač podpira več aplikacij, a za tiste osnovne so v Samsungu poskrbeli, da so merilci gibanja, srčnega utripa, barometer in vse, kar bi človek lahko zahteval od pametne ure, že vgrajeni. Gear se sicer najbolje uporablja s Samsungovimi napravami, a jo je mogoče brez težav spariti s podprtimi androidnimi telefoni (seznam je na Samsungovi strani in je dolg), saj jo upravljamo prek aplikacije Samsung Gear.

Oblikovanje Gear S3 Frontier je glede na starejši model S2 dokaj podobno, a se uri razlikujeta po velikosti. Trojka je občutno večja (tudi model classic) in bo bolj sedla v večje roke, kakšno ožje zapestje pa se zna pod njo izgubiti. Frontier je priložen športen gumijast pašček, ki deluje zelo ceneno, tako da je dobrodošlo, da je paščke mogoče menjati. Sicer pa gre za všečno industrijsko oblikovanje, ki je na prvi pogled zelo skladno z navadnimi urami.

Velikost pomaga tudi pri bateriji, saj ura mirno zdrži skoraj dva dni, če zaslona nimamo nenehno vklopljenega. Poleg baterije je v uro vgrajen tudi glasen zvočnik – no, ko napišemo glasen, mislimo »dovolj glasen za nekaj, kar imamo na zapestju«. V zaprtih prostorih je mogoče s S3 mirno tudi klicati oz. telefonirati, medtem ko je zunaj to manj priporočljivo. Tudi zato, ker človek zaenkrat še deluje čudno, če na ulici govori v zapestje. In če ni ravno James Bond. Velikost pride prav tudi zato, ker je v uro zato lahko vgrajen GPS, kar omogoča rekreacijo brez telefona. Prav to zna biti ena tistih funkcionalnosti, ki bi znala prepričati. Z uro je mogoče povezati tudi slušalke bluetooth in prek aplikacije nanjo poslati glasbo. Glasba, bluetooth slušalke in GPS v eni napravi je močna kombinacija in na S3 dobro izpeljana.

V notranjosti je dvojedrni sicer gigaherčni procesor, ki ima 768 megabajtov pomnilnika. V primerjavi s telefoni so to resda smešne postavke, a ni dolgo tega, kar smo tudi v poceni telefonih videvali podobne številke. Poleg tega pri uri procesor »računa« bistveno manj kot na večjih napravah. Še to – že omenjeni zaslon ima ločljivost 360 × 360 in je tipa AMOLED.

Samsung Gear S3 je ena boljših pametnih ur, a to v tej kategoriji ne pomeni prav dosti. Podpora aplikacijam je dokaj borna, saj je Samsung stavil na svoj operacijski sistem, a veliko bolje ne bi bilo niti, ko bi na uri tekel Android Wear. Med testom so opozorila na uro redko prihajala s prevelikim zamikom, tako da izkušnji ni mogoče očitati dosti. Še najbolj moti to, da je vse nekako uperjeno v Samsungove telefone in njihov ekosistem. Je pa to odlična novica za vse, ki te telefone imajo.

Na koncu torej ostaja širše vprašanje, ali pametno uro sploh imeti. Proti Motoroli 360 (prve generacije), ki jo vsak dan nosi pisec teh vrstic, je S3 izjemen korak naprej in lepo pokaže, kako daleč so pametne ure prišle. Kljub temu ostaja dejstvo, da se niso tako razširile, kot smo mnogi pričakovali, in da ljudje mirno živijo tudi brez njih. Tega za pametne telefone ni mogoče reči. Če lahko upravičite ceno in če imate Samsungov telefon, zna S3 navdušiti, saj gre za odličen korak v svet pametnih ur. Če pa vas računalniki na zapestju nikoli niso zanimali, lahko tudi tokratno napravo mirno izpustite. Mobilna revolucija zaenkrat ostaja primat telefonov. Se pa ure trudijo.

Samsung Galaxy Gear S3 Frontier

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 370 EUR.

Za: Obroč za navigacijo je izjemna pogruntavščina.

Proti: Operacijski sistem Tizen zna imeti krajši rok trajanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji