Objavljeno: 26.4.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2016

Pametna ura, light

Pametne ure so drage, to je verjetno prvo, kar povprečnemu uporabniku, ki ga te igrače zanimajo, pade na pamet. Kaj pa, če si omislimo uro, ki je »pametna« le na pol, zato je »polovična« tudi cena?

O pametnih urah se je pred prihodom prvih modelov govorilo kot o naslednjem koraku mobilne revolucije. Telefoni naj bi bili le vmesni korak do resnično mobilnih naprav, ki jih bomo nosili na sebi in bodo dobesedno del nas. Stvarnost je te napovedi seveda razblinila in pametne ure so zaenkrat predvsem stranska okna v naše telefone. Na njih sprejemamo opozorila in merimo korake ter srčni utrip. Aplikacije, narejene za pametne ure, zaenkrat še niso prepričale, za to je deloma kriva šibka strojna oprema, a gre razlog iskati predvsem v tem, da so to majhne naprave in pri tako omejenih merah ni mogoče storiti prav veliko.

Kljub temu pa ne gre odpisati uporabnosti opozoril na zapestju, saj se jih ob rabi pametne ure hitro navadimo. Prvi pozitivni učinek zapestnih opozoril je manj ubadanja s telefonom. Že samo to, da nam za vsako opozorilo ni treba vleči iz žepa ali torbice telefona, je dobrodošla sprememba v vedenju. Opozorilo na zapestju pride prav med vožnjo, ko si lahko na hitro ogledamo, kdo nas kliče oziroma zakaj natanko se je oglasil telefon. Ko smo doma, je lahko telefon odložen na mizi in,  ko zazvoni, lahko s kavča preverimo, ali se nam splača sprehoditi do njega. To so resda težave, ki si jih na srečo lahko privoščimo, a odmik od telefona je lahko zelo dobrodošel.

Naslednji pomemben vidik pametnih ur je športno udejstvovanje, pri katerem so te ure uporaben dodatek, a moramo za popoln izkoristek s seboj zaenkrat še nositi telefon. Kljub temu je nadvse priročno, ko si lahko na uri ogledamo razdaljo, ki smo jo pretekli, ali pa izračunamo količino kalorij, ki smo jih tisti dan porabili.

Ure Apple Watch in Android Wear znajo oboje početi dokaj dobro, a imajo zaslone LCD ali OLED, ki so glavni porabnik baterije in osrednji vzrok za visoko ceno. Do zdaj smo pri opisu vsake izmed pametnih ur napisali, da je nakup teh naprav zaenkrat težko upravičiti, saj funkcionalnost, ki jo ponujajo, težko opraviči ceno, ki se giblje nad 300 evri.

Rešitev te težave bi tako bila ura, ki bi znala kazati opozorila in meriti korake, a brez požrešnega in dragega zaslona.

Hibridna rešitev

V tej smeri so razmišljali v Razerju, ko so ustvarili Nabu Watch. Ta sodi v družino Nabu, ki jo sestavljajo predvsem športne zapestnice. Nabu Watch pa je pametna ura z dvema zaslonoma. Večji, ki kaže čas in ga lahko uporabljamo kot štoparico, je enak zaslonom, ki jih najdemo na navadnih digitalnih urah. Srce ure Nabu pa je majhen zaslon OLED, ki kaže opozorila s telefona. V Razerju so se z zaslončkom OLED potrudili, saj prek Bluetootha hitro kaže opozorila, ki pridejo na telefon. Uro na telefonu upravljamo s posebno aplikacijo, v kateri lahko tudi določimo, katere aplikacije lahko nanjo pošiljajo opozorila. Sistem se obnese zelo dobro, saj so opozorila glede na majhen zaslon berljiva, predvsem pa zelo zanesljiva in na uro pridejo z minimalnim zamikom. Aplikacija na telefonu omogoča tudi spreminjanje vrstnega reda, kaj bomo videli na zaslončku OLED, tako da lahko, recimo, korake postavimo pred kalorije in omogoča tudi kazanje časa. To je na prvi pogled resda odvečno, saj čas kaže že večji zaslon zgoraj, a kaj, ko je ta narejen zelo slabo. Začnemo lahko pri svetlosti, ki je porazna, nič boljše niso številke, ki kažejo čas. Te so sestavljene iz malih kvadratov, ki so na hitro težko berljivi, to pa za uro ni dobra popotnica. Zaslon, ki kaže uro, je daleč najšibkejša točka te naprave in očitno so v Razerju zaslonu OLED posvetili več pozornosti. Majhnost tega zaslona se seveda pozna na avtonomiji, saj nam tudi po petih dneh rabe ni ugasnil in v Razerju pravijo, da je mogoče brez polnjenja preživeti ves teden.

Zunanjost ure se očitno napaja iz oblikovanja ur Casio G-Shock, kar ni slabo, predvsem pa je ura izredno lahka, čeprav na prvi pogled deluje zelo masivno. Fizični gumbi na njej so lepo razporejeni in imajo grob profil, tako da jih je mogoče brez težav pritisniti tudi med tekom. Tudi pašček svoje poslanstvo opravlja z odliko, saj je prijeten na roki, predvsem pa uro drži na mestu tudi med športnim udejstvovanjem.

Razer je z Nabu Watch izdelal zanimivo napravo, ki stane 160 evrov. Cenovno postavko omenjamo predvsem zato, ker je glede na vse, kar trenutno ponujajo pametne ure, dosti bolj smiselna. Žal Nabu Watch pade zaradi zaslona, ki kaže uro. Če bi imel ta bolj berljive številke, večji kontrast in višjo svetilnost, bi bilo Nabo veliko lažje priporočiti. 

Razer Nabu Watch

Prodaja: eventus.si.

Cena: 160 EUR.

Za    Zaslon OLED za opozorila.

proti   Slab zaslon, ki kaže uro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji