Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Maj 2014 | Teme: pametna ura

Pametna ura, drugič

Ko smo pred kratkim delali tehnološki povzetek lanskega leta, smo za Samsungovo uro Galaxy Gear zapisali, da je najbolj neuporabna novost leta. Tokrat smo preizkusili njeno naslednico, Gear 2 Neo.

Pozoren bralec bo že v imenu opazil dve razliki v primerjavi s predhodnico. Najprej v imenu ni več besedice Galaxy, to pa zato, ker ure ne poganja več operacijski sistem Android, temveč Tizen, ki je nastajal v sodelovanju različnih podjetij, od Intela in Nokie do Samsunga. V resnici je to s stališča uporabnika popolnoma vseeno, saj je uporabniški vmesnik (to je edino, kar uporabnik vidi) nove ure enak tistemu na starem Gearu, aplikacije pa smo tudi že prej našli v Samsungovi trgovini, in ne na Googlovem Play. In, drugo – ura ima pripono Neo, kar pomeni, da gre za cenejšo različico dveh ur, ki ju je Samsung v resnici predstavil, narejena je iz plastike in nima vgrajene kamere/fotoaparata, vendar je zato tudi tanjša, lažja in cenejša.

Tanjša in manjša je tudi posebna priklopna postajica, ki jo moramo na uro priklopiti s spodnje strani, da jo lahko napolnimo z električno energijo. To je seveda super, po drugi strani pa ključna težava ostaja – vedno in povsod moramo imeti v žepu tudi priklopno postajo, drugače nam bo ura hitro »umrla«, še posebej na potovanju. Mi smo jo med preizkusom čez konec tedna pozabili na delovni mizi v uredništvu in v ponedeljek je bila popolnoma prazna.

Gear 2 se sicer obnaša precej podobno kot Gear ena. To pomeni, da se s telefonom (še vedno mora biti to Samsungov telefon nove generacije) poveže prek povezave Bluetooth in rabi kot nekakšen njegov podaljšek. Torej si sinhronizira stike, ki jih imamo v telefonu (če ti nimajo vpisanih dodatnih atributov, kar je, kolikor smo razbrali, hrošč, ki ga bodo, upajmo, odpravili), da sinhronizira  galerije fotografij v telefonu (z nekaj sreče, nam to ni uspelo) in da telefonu sporoča podatke, ki jih sama zajame. Po novem je namreč vgrajeno tipalo za merjenje bitja srca, to pa v povezavi s sposobnostjo merjenja korakov sestavi zabavno športno napravo, ki se poveže s telefonskim programom S-Health.

Stiki se iz telefona lepo prenesejo v uro, tam jih lahko uporabljamo za klice, sporočila SMS ali za elektronsko pošto.

Stiki se iz telefona lepo prenesejo v uro, tam jih lahko uporabljamo za klice, sporočila SMS ali za elektronsko pošto.

Elektronsko pošto sicer lahko beremo, a brez slik, vgrajenih v sporočilo.

Elektronsko pošto sicer lahko beremo, a brez slik, vgrajenih v sporočilo.

Osnovni zaslon lahko prikazuje tudi trenutno vreme (kolikor ga pač pozna v telefonu nameščeni program AccuWeather).

Osnovni zaslon lahko prikazuje tudi trenutno vreme (kolikor ga pač pozna v telefonu nameščeni program AccuWeather).

Ura tudi prikazuje prejeta sporočila SMS (v našem primeru z nekaj desetsekundnim zamikom), pisati pa jih seveda ne moremo, saj je zaslon premajhen za prikaz zaslonske tipkovnice. Lahko pa pošiljatelju odgovorimo z nekaj že nastavljenimi stavki, kot je npr. »Pokličem kasneje.« Enako deluje tudi elektronska pošta, ki jo lahko beremo, a vgrajena aplikacija ne prikazuje v sporočila vgrajenih slik. Najverjetneje je razlog enak kot zgoraj – zaslon je premajhen. Na telefon se »preveže« tudi telefonski klic in če smo vsaj malce jamesbondovsko navdihnjeni, se lahko »z uro« tudi pogovarjamo. Seveda lahko klic vzpostavimo tudi neposredno z nje, saj so, kot rečeno, telefonski stiki lepo sinhronizirani.

Gear 2 Neo je simpatična igrača, ki je tokrat lažja, tanjša, cenejša in še kaj, a še vedno v resnici draga in bolj ali manj neuporabna. Za delovanje namreč v neposredni bližini potrebuje telefon (bluetooth). In če imamo že v žepu telefon, ali res potrebujemo še uro, samo zato, da bomo dve sekundi prej ugotovili, kdo nam je poslal sporočilo SMS? Tudi o »frajerskosti« take ure nismo prepričani, saj vendar živimo v času, ko mladina sploh ne pozna več pojma »ročna ura«, ker si uro ogleduje na – telefonu. Karkoli že – vsakomur svoje!

Kako je nova Samsungova ura videti v praksi, si lahko ogledate v drugi polovici videa o Galaxy S5, na katerega opozarjamo na sosednji strani.

Samsung Gear 2 Neo

Prodaja: samsung.si

Cena: 250 EUR (model Gear 2 300 EUR).

✓    Enostavna povezava s telefonom, odličen zaslon.

✗    Za polnjenje potrebuje priklopno postajo, v primerjavi s telefonom omejena funkcionalnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji