Pametna ura, drugič

Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Matej Šmid | Kategorija: Preizkusi | Revija: Maj 2014 | Teme: pametna ura

Ko smo pred kratkim delali tehnološki povzetek lanskega leta, smo za Samsungovo uro Galaxy Gear zapisali, da je najbolj neuporabna novost leta. Tokrat smo preizkusili njeno naslednico, Gear 2 Neo.

Pozoren bralec bo že v imenu opazil dve razliki v primerjavi s predhodnico. Najprej v imenu ni več besedice Galaxy, to pa zato, ker ure ne poganja več operacijski sistem Android, temveč Tizen, ki je nastajal v sodelovanju različnih podjetij, od Intela in Nokie do Samsunga. V resnici je to s stališča uporabnika popolnoma vseeno, saj je uporabniški vmesnik (to je edino, kar uporabnik vidi) nove ure enak tistemu na starem Gearu, aplikacije pa smo tudi že prej našli v Samsungovi trgovini, in ne na Googlovem Play. In, drugo – ura ima pripono Neo, kar pomeni, da gre za cenejšo različico dveh ur, ki ju je Samsung v resnici predstavil, narejena je iz plastike in nima vgrajene kamere/fotoaparata, vendar je zato tudi tanjša, lažja in cenejša.

Tanjša in manjša je tudi posebna priklopna postajica, ki jo moramo na uro priklopiti s spodnje strani, da jo lahko napolnimo z električno energijo. To je seveda super, po drugi strani pa ključna težava ostaja – vedno in povsod moramo imeti v žepu tudi priklopno postajo, drugače nam bo ura hitro »umrla«, še posebej na potovanju. Mi smo jo med preizkusom čez konec tedna pozabili na delovni mizi v uredništvu in v ponedeljek je bila popolnoma prazna.

Gear 2 se sicer obnaša precej podobno kot Gear ena. To pomeni, da se s telefonom (še vedno mora biti to Samsungov telefon nove generacije) poveže prek povezave Bluetooth in rabi kot nekakšen njegov podaljšek. Torej si sinhronizira stike, ki jih imamo v telefonu (če ti nimajo vpisanih dodatnih atributov, kar je, kolikor smo razbrali, hrošč, ki ga bodo, upajmo, odpravili), da sinhronizira  galerije fotografij v telefonu (z nekaj sreče, nam to ni uspelo) in da telefonu sporoča podatke, ki jih sama zajame. Po novem je namreč vgrajeno tipalo za merjenje bitja srca, to pa v povezavi s sposobnostjo merjenja korakov sestavi zabavno športno napravo, ki se poveže s telefonskim programom S-Health.

Stiki se iz telefona lepo prenesejo v uro, tam jih lahko uporabljamo za klice, sporočila SMS ali za elektronsko pošto.

Stiki se iz telefona lepo prenesejo v uro, tam jih lahko uporabljamo za klice, sporočila SMS ali za elektronsko pošto.

Elektronsko pošto sicer lahko beremo, a brez slik, vgrajenih v sporočilo.

Elektronsko pošto sicer lahko beremo, a brez slik, vgrajenih v sporočilo.

Osnovni zaslon lahko prikazuje tudi trenutno vreme (kolikor ga pač pozna v telefonu nameščeni program AccuWeather).

Osnovni zaslon lahko prikazuje tudi trenutno vreme (kolikor ga pač pozna v telefonu nameščeni program AccuWeather).

Ura tudi prikazuje prejeta sporočila SMS (v našem primeru z nekaj desetsekundnim zamikom), pisati pa jih seveda ne moremo, saj je zaslon premajhen za prikaz zaslonske tipkovnice. Lahko pa pošiljatelju odgovorimo z nekaj že nastavljenimi stavki, kot je npr. »Pokličem kasneje.« Enako deluje tudi elektronska pošta, ki jo lahko beremo, a vgrajena aplikacija ne prikazuje v sporočila vgrajenih slik. Najverjetneje je razlog enak kot zgoraj – zaslon je premajhen. Na telefon se »preveže« tudi telefonski klic in če smo vsaj malce jamesbondovsko navdihnjeni, se lahko »z uro« tudi pogovarjamo. Seveda lahko klic vzpostavimo tudi neposredno z nje, saj so, kot rečeno, telefonski stiki lepo sinhronizirani.

Gear 2 Neo je simpatična igrača, ki je tokrat lažja, tanjša, cenejša in še kaj, a še vedno v resnici draga in bolj ali manj neuporabna. Za delovanje namreč v neposredni bližini potrebuje telefon (bluetooth). In če imamo že v žepu telefon, ali res potrebujemo še uro, samo zato, da bomo dve sekundi prej ugotovili, kdo nam je poslal sporočilo SMS? Tudi o »frajerskosti« take ure nismo prepričani, saj vendar živimo v času, ko mladina sploh ne pozna več pojma »ročna ura«, ker si uro ogleduje na – telefonu. Karkoli že – vsakomur svoje!

Kako je nova Samsungova ura videti v praksi, si lahko ogledate v drugi polovici videa o Galaxy S5, na katerega opozarjamo na sosednji strani.

Samsung Gear 2 Neo

Prodaja: samsung.si

Cena: 250 EUR (model Gear 2 300 EUR).

✓    Enostavna povezava s telefonom, odličen zaslon.

✗    Za polnjenje potrebuje priklopno postajo, v primerjavi s telefonom omejena funkcionalnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki