Objavljeno: 28.12.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2023

Pamet na roki

Pametne ure so v zadnjih letih postale priljubljen segment domače elektronike in tudi segment, ki proizvajalcem prinaša denar. Preizkusili smo Apple Watch Series 8 in Samsung Galaxy Watch 5 / Pro.

Vse se je začelo leta 2012 s Sonyjevo uro, preprosto imenovano SmartWatch. Leto zatem se je pojavila prva Samsungova ura Galaxy Gear, Apple je svojo Apple Watch predstavil 2015. Prodaja je bila v prvih letih še razmeroma skromna, vendar se je v zadnjih dveh letih zelo okrepila. Nekje do leta 2020 se je prodaja pametnih ur povečevala za okoli 20 milijonov enot letno, v zadnjih dveh letih pa je bil skok za okoli 30 milijonov ur na leto. Lani se je tako prodalo dobrih 140 milijonov pametnih ur, letos naj bi številka presegla 170 milijonov enot in po ocenah analitikov naj bi se ta rast nadaljevala vsaj še nekaj let.

Apple je od leta 2020 seveda na prvem mestu. Tega ne gre neposredno povezovati s tehnologijo, temveč s tem, da so ure zelo močno vezane na telefon, ki ga uporabljamo, Applove pa še prav posebej in zelo dobro. Predvsem pa, čeprav delež uporabnikov telefonov Android svetovno gledamo močno prekaša delež uporabnikov Applovih telefonov, imajo zadnji po vseh mogočih statistikah večje prihodke in več razpoložljivega denarja, ki ga lahko namenijo za »luksuzne« dobrine, kakršne so (dražje) pametne ure.

Združljivost?

Čeprav gre pri urah za kategorijo naprav, ki je na voljo že skoraj desetletje, je med uporabniki še vedno nekaj nejasnosti okoli tega, »kaj dela s čim«. Ali izbrana pametna ura z operacijskim sistemom Android (ali Tizen) deluje z iphoni ter obratno? Ali lahko Apple Watch uporabljamo s telefoni z operacijskim sistemom Android? Verjetno ne bomo nikogar presenetili, če zapišemo, da zadnje seveda ni mogoče. Apple Watch lahko aktiviramo le z Applovim telefonom (tudi s tablico iPad ne bo šlo), ob tem potrebujemo tudi Applov uporabniški račun, podatke pa bo ura prenašala le na Applove telefone. Uporaba z napravami Android je tako bolj ali manj nemogoča.

V drugo smer je nekoliko lažje – pametne ure z Androidom lahko v nekaterih primerih povežemo in uporabljamo tudi z iphoni. Med bolj priljubljenimi (pri nas) to velja za Huaweijeve ure ter za nekatere starejše ure podjetja Samsung – tiste, ki (še) uporabljajo Samsungov sistem Tizen. Zadnja taka je Samsung Galaxy Watch3, predstavljena leta 2020. Novejše Samsungove ure uporabljajo Googlov sistem WearOS in ne podpirajo delovanja z iOS. WearOS sicer načelno deluje tudi z Applovimi napravami prek (katastrofalno poimenovane) aplikacije Wear OS by Google – Smartwatch (s pripisom Formerly Android Wear in z oceno v Aplle App Storu, ki se giblje okoli 1,9/5, a so se pri Samsungu odločili, da to vsaj za zdaj ni v njihovem interesu).

Dejstvo pa je, da je uporaba drugih pametnih ur z Applovimi telefoni omejena oziroma nam bo Applova ponudila bistveno več. Pri ostalih pametnih urah bomo dobili bolj ali manj le možnost beleženja podatkov, povezanih z aktivnostjo in zdravjem (koraki, srčni utrip, pri nekaterih tudi sledi GPS), ter obvestila, poslana s telefona. Uporaba Applove ure pa postreže s hitro naraščajočim številom aplikacij, ki podpirajo najrazličnejše načine uporabe.

Funkcionalnost?

Bralcem, ki se še niso poglobili v svet pametnih ur, se bo bržkone porodilo vprašanje, kaj sploh s temi napravami lahko počnemo in kaj so glavne zmogljivosti, ki pritegnejo kupce. Odgovor je sicer močno odvisen od uporabnika, zmogljivosti pa lahko razdelimo v nekaj grobih kategorij.

Najbolj razširjene (in po naši grobi oceni tudi najbolj priljubljene) so zmogljivosti, povezane z beleženjem zdravja in aktivnosti. Zelo osnovni sta zmogljivosti za merjenje korakov in srčnega utripa, kjer se prva uporablja tudi za redne opomine, da po daljšem času neaktivnosti (denimo med tipkanjem članka o pametnih urah) vstanemo in naredimo nekaj korakov. Četudi le do najbližjega kavnega avtomata.

Najbolj razširjene so zmogljivosti, povezane z beleženjem zdravja in aktivnosti.

Ure so odličen pripomoček za podrobnejše spremljanje fizične vadbe – na uri označimo, kaj točno počnemo (fitnes, kolesarjenje, tek, itd.), rezultate pa lahko kasneje analiziramo prek aplikacij na telefonu. Pri nekaterih (kolesarjenje, tek) je zelo koristno tudi beleženje trase prek vgrajenih tipal GPS.

V isti sferi je tudi pasivno spremljanje zdravja, denimo ocenjevanje kakovosti spanja, spremljanje menstrualnih ciklov ali pa tudi le spremljanje splošnega zdravja. Pogosto slišimo kritike, da so te ure premalo natančne v primerjavi z resnejšimi zdravstvenimi pripomočki (denimo pri beleženju srčnega utripa), a po našem mnenju je absolutna natančnost tu manj pomembna kot relativna. Povedano drugače – koristno je, da nam ura sporoči, ko naš utrip že dlje časa za 50 odstotkov presega normalne vrednosti. Slišali smo že za primere, ko je ura uporabnika opozorila na takšno odstopanje, kar je bil povod za obisk bolnišnice, ki ga brez uporabe pametne ure ne bi bilo. In vprašanje, kako bi se vse skupaj končalo.

Naslednja pomembna sfera so opozorila, ki jih lahko prejemamo na uro. Podrobno lahko nastavimo, katere telefonska opozorila gredo kam (na telefon ali na uro) in kako se naj »obnašajo«, torej ali naj bodo čim bolj diskretna (le besedilno opozorilo na uri) ali čim opaznejša. Za nekoga, ki morda nima ves času telefona pri roki, je lahko takšna uporaba ure izredno koristna, denimo če pri delu uporablja zaščitne rokavice ali do telefona težko hitro pride. Nekatere ure (tudi Applova) omogočajo tudi sprejemanje in opravljanje telefonskih klicev – zvočniki so tu sicer zelo omejeni, a za prvo silo več kot dovolj dobri. Pa še počutimo se pri tem kot James Bond.

Zadnja kategorija zmogljivosti je uporaba namenskih aplikacij. Tu je nabor seveda odvisen od ekosistema in Applov je tu v najboljšem položaju. Aplikacije so večinoma namenjene delovanju v navezi s tistimi, ki jih imamo na telefonu, lahko pa so tudi samostojne. Tako lahko z uro upravljamo aplikacijo za poslušanje glasbe, preverimo kompas ali zemljevid, plačujemo na brezstičnem terminalu, visimo na Instagramu in še kaj. Zmogljivejše ure lahko do neke mere celo nadomestijo telefon, saj imajo možnost povezovanja z mobilnimi omrežji (prek tehnologije eSIM).

Osma …

Omenili smo že, da so Applove ure na tem področju vodilne. Na preizkus smo dobili najnovejšo, Apple Watch Series 8, ki je nadgradnja prejšnje generacije (torej Series 7). Jabolčniki so sicer hkrati predstavili tudi zmogljivejši model Apple Watch Ultra, a v času pisanja še ni bila na voljo.

Lahko bi enostavno zapisali, da je nova ura navzven povsem enaka prejšnji, a resnici na ljubo so vse Apple Watch videti praktično enako (kot to velja tudi za iphone), le velikost se je sčasoma nekoliko spreminjala, z leti pa so se rahlo zmanjšali še robovi okoli zaslona. Oblikovanje torej ostaja pravokotno z zaobljenimi robovi, ura pa je dovolj lahka in tanka, da nas na zapestju ni nikoli motila.

Nova Applova ura na papirju uporablja »novi« procesor S8, a se izkaže, da gre za povsem enak procesor, kot je prejšnji S7 in še starejši S6.

Na preizkusu smo imeli večjo izmed dveh različic, 45 mm, manjša se ponaša s številko 41. Gre za višino ure, širina je v obeh primerih manjša, pri večji 38 mm, pri manjši pa 35 mm. Tistim, ki so vajeni okroglih ur velikosti (diagonale) nekje do 40 mm, bo na zapestje bolje sedel manjši model, sicer pa večji. Ob uri dobimo dva paščka, ki ju enostavno nataknemo na uro, pri daljšem kosu pa imamo na izbiro dve velikosti.

Preizkusili smo model črne barve (midnight) z aluminijastim ohišjem, na voljo je tudi ohišje iz nerjavečega jekla (to bo bolj trpežno, a tudi malenkost težje), zadnji del pa je v vsakem primeru keramičen. Ura je vodotesna do 50 metrov globine in tako primerna tudi za uporabo med plavanjem.

Novosti v primerjavi s predhodnico je zelo malo. Ura na papirju uporablja »novi« procesor S8, a se izkaže, da gre za povsem enakega, kot je bil lanski S7 in še starejši S6, razlika je le v izboljšanih tipalih, ki jih premore. Zaradi tega pri Applu tudi v vseh oglasnih besedilih procesor primerjajo s še starejšim procesorjem S5. Hkrati to pomeni, da je ura po hitrosti delovanja bolj ali manj enaka uram Series 7 in 6.

Omenili smo izboljšana tipala. Prvič je dodano tipalo za merjenje telesne temperature, ki je v uporabi pri beleženju menstrualnih ciklov ter pri ocenjevanju spalnega cikla. Tipalo ne izmeri dejanske temperature, temveč le beleži odstopanja (v stopinjah), zaradi pozicije na zapestju pa tudi ni primerno za zaznavanje bolezenske vročine.

Druga novost je nadgrajeno tipalo za pospeške. Po novem zmore izmeriti pospeške vse do 256 G, hkrati je pogostost zajema do štirikrat večja kot prej. Apple s tem omogoča zaznavanje prometnih nesreč in v teh primerih omogoča nastavljanje samodejnih klicev.

Ob začetku prodaje je na ure prišla tudi nova, deveta različica operacijskega sistema watchOS, ki ga lahko namestimo tudi na starejše ure – podprte so ure do vključno Series 4. Med pomembnejšimi novostmi omenimo novi varčevalni način (low power mode), ki siceršnjih 18 ur vzdržljivosti baterije podvoji. Pri tem se izključi stalno prižgan zaslon (torej ura pokaže čas le ob premiku zapestja), ustavi se pasivno beleženje tipal, povezanih z zdravjem, v modelih s podatkovno povezavo se ta izključi. Ura se napolni v približno eni uri, kar ni ravno hitro, vzdržljivost akumulatorja pa je po našem mnenju kar velika hiba v primerjavi s konkurenco. Samsungove ure zdržijo približno dvakrat toliko (seveda odvisno od modela in tipa uporabe), Huaweijeve pa še bistveno dlje.

Po našem mnenju nova ura Series 8 ne predstavlja bistvenega napredka v primerjavi s svojo predhodnico, sploh ker je ta še v prodaji in je dobrih sto evrov cenejša (418 ali 388 evrov, odvisno od velikosti). Tipalo za zaznavanje sprememb v temperaturi zna biti za nekatere uporabnike sicer koristno, podobno velja tudi za zaznavanje prometnih nesreč, a pod črto je to vseeno premalo.

Kot smo zapisali v uvodu, pa imamo uporabniki Applovih telefonov zelo omejeno izbiro pametnih ur – vsaj če želimo res izkoristiti poln nabor funkcij, ki nam jih te naprave ponujajo. Ker smo bolj ali manj vezani na Applove ure, je torej vseeno, kaj ponuja konkurenca, koliko dlje zdržijo ure drugih proizvajalcev itd. Vseeno menimo, da bi lahko pri Applu, upoštevaje cene, ponudili kaj več.

Apple Watch Series 8

pametna ura

Posodil: www.istyle.si

Cena: 549 EUR (45 mm), 509 EUR (41 mm)

Za: Oblikovanje, enostavnost delovanja, ekosistem.

Proti: Premalo novosti v primerjavi s predhodnicami, vzdržljivost akumulatorja.

  

… in peta generacija

Tudi Samsung je predstavil nove pametne ure, kot smo tega ob rednih letnih dogodkih že vajeni. Letošnja modela nosita številko pet, imenujeta pa se Galaxy Watch5 in Watch5 Pro.

Ključna novost je, kot smo jo tudi pričakovali, boljša vzdržljivost baterija, nad katero smo bili pri lanskih modelih Watch4 zgroženi. Tokrat lahko po naših testih z manjšim modelom (Watch5) računamo na 24 ur delovanja, če sta stalno vklopljena zaslon OLED in beleženje srčnega utripa ter kakovosti spanja. Če zaslon izklopimo, nam je z uro brez polnjenja uspelo preživeti 36 ur. Večji model, Watch5 Pro, ima seveda tudi večjo baterijo, zato so časi, ki smo jih dosegli, ustrezno daljši. Po tem, ko je bil zaslon ves dan prižgan ter je ura beležila srčni utrip in spanje, se je baterija izpraznila 50-odstotno. Samsung pravi, da naj bi zdržala do pet dni; morda, če izklopimo prav vse in če ure ne uporabljamo za športno (in predvsem GPS) sledenje. Kakorkoli že, zmogljivost baterije je pri Samsungu letos zadovoljivo dobra, seveda pa niti približno ne dosega zmogljivosti zahtevnejših športnih ur Garmin ali pametnih ur Huawei.

Omenimo še, da imata uri letos zaščitno steklo iz safirja, zato naj bi bili še odpornejši na praske, in da po novem ni več vrtečega roba, ki je bil za upravljanje še v lanskem modelu. Nenavadno, saj je bil Samsung na ta sistem še lani zelo ponosen, všeč pa je bil tudi nam.

Samsungove ure se od konkurence v svetu telefonov Android v resnici ločijo le po tem, da na njih teče »prvi Android« oziroma Googlov sistem Wear. In to se pozna v res zelo dobri povezljivosti s telefonom, kot smo je vajeni pri Applovi dvojici. Namestitev ure je popolnoma samodejna, telefon jo sam najde in namesti vse potrebno. Prijavi jo v Googlov ekosistem, iz oblaka prenese vse podatke, ki jih je tja varnostno shranila prejšnja ura Watch4. Predvsem pa se na uro namestijo »družabniki«, aplikacije za uro, ki so v neposredni povezavi s tistimi »velikimi«, ki jih imamo na telefonu. Če pametne ure Huawei bolj ali manj le prikazujejo obvestila telefonskih aplikacij, na Watch5 temu služijo Samsungove (Googlove) urne aplikacije – za sporočila, elektronsko pošto, zemljevide, prikaz fotografij in še kaj. Na voljo je celo miniaturna tipkovnica, s katero lahko tipkamo sporočila, če le imamo dovolj drobcene prste. Morda pa ravno od tod izhaja razlika v zmogljivosti baterije na urah Samsung in Huawei – zadnja ne počne prav veliko, le sporočila prikazuje, pri prvi pa so na voljo prave aplikacije. Oba sistema pa znata enako dobro (zadovoljivo) beležiti športne aktivnosti – z GPS, s tipali za korake, srce, nasičenost krvi s kisikom.

Peta generacija ur Samsung je dobrodošla nadgradnja, predvsem močnejša baterija je korak v pravo smer. Še vedno pa so to »pametne« ure in ne »športne«. Kot zadnje so na voljo ure Garmin, Polar in Suunto. O teh pa kaj več kdaj drugič.

Samsung Galaxy Watch 5

pametna ura

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 230 EUR

Za: Izredno enostavna namestitev in umestitev v Googlov sistem. Enostavno upravljanje.

Proti: Nujno polnjenje skoraj vsak dan.

  

Samsung Galaxy Watch 5 Pro

večja pametna ura

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 340 EUR

Za: Izredno enostavna namestitev in umestitev v Googlov sistem. Enostavno upravljanje. Dovolj zmogljiva baterija za nekaj dni dela.

Proti: Baterija še vedno ne zdrži teden ali več, kot zmore konkurenca Huawei.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji