Objavljeno: 29.6.2005 00:53 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2005

Palmov adut

Ko je decembra lani v Slovenijo končno prišel Palmov model Treo 600, se je izkazal kot dokaj zastarel, saj je bil v ZDA naprodaj že dobro leto. Bolje kaže njegovemu nasledniku, Treu 650.

Treo 650 odpravlja večino stvari, ki smo jih decembra očitali "šeststotki". Najprej je opaziti hitrejšo odzivnost (vgrajen je 312 MHz Intelov procesor xScale) in odličen zaslon, zdaj TFT in zelo dobro osvetljen. Tako kakor vsi novejši palmi ima tudi ta ločljivost 320 × 320 pik, kar pride zelo prav, če želimo informacije na zaslonu prikazovati z majhnimi pisavami. Npr. v pisarniških datotekah (Word, Excel), ki jih uporabljamo s priloženim Documents to go. Model 600 je imel priložen le pregledovalnik pisarniških datotek, medtem ko je zdaj na voljo poln paket. Ta se izkaže tudi v povezavi z elektronsko pošto, saj je sedaj priložen dober program Versa Mail, ki podpira pripete datoteke, od protokolov pa tudi IMAP in ne samo POP3. Brez težav ga lahko nastavimo tudi na sprotno oz. avtomatsko pregledovanje pošte in si tako uredimo nenehno povezavo (vendar ne smemo pozabiti na ceno povezave GPRS, še posebej v tujini!).

Novost je tudi bluetooth, s katerim lahko Trea povežemo z drugimi napravami ali slušalkami (priložene so sicer samo "žične" slušalke), medtem ko povezovanja wi-fi ni. Razveseljivo (vsaj za Simobilove naročnike) je tudi dejstvo, da je podprto povezovanje EDGE (do 160 Kb/s), kar pride prav predvsem pri deskanju (novice, informacije, vreme ...), pa tudi pri elektronski pošti (čeprav lahko v programu velikost sporočila omejimo). Mobitelovi uporabniki bodo precej na slabšem - UMTS ni podprt, hitrost GPRS pa se izkaže kot mučna ...

Treo je razširljiv s karticami SD, ki bodo verjetno večinoma služile kot pomnilnik za glasbene datoteke MP3 (priložen je predvajalnik RealOne). "Navadnega" pomnilnika je sicer 23 MB, kar se za palmovske razmere izkaže kot zadovoljivo.

Kaj pa splošen vtis? Treo 650 je vrhunski pametni telefon, vendar je kar nekoliko debel in težak. Še posebej pa pri nošnji v žepu moti zunanja antena. Tipkovnica je sicer drobna, vendar dobra (le kot primer - precej boljša kot jo ima RIM Blackberry, ki smo ga preizkusili maja), še najbolj pa nas moti, da je telefonski del nekoliko nedodelan. Večinoma se sicer znajdemo tudi z enoročnim delom, težav ne dela niti pisanje sporočil SMS, vendar je slednji modul vezan le na imenik na kartici SIM. Ne moremo poslati sporočila uporabniku, katerega številko imamo shranjeno v notranjem pomnilniku (kar bi bilo pri taki napravi edino smiselno).

PalmOne Treo 650

Kaj: Pametni telefon.

OS: PalmOS.

Pomnilnik: 23 MB RAM.

Ločljivost zaslona: 320 × 320 pik.

Komunikacije: Bluetooth, IrDa

Frekvenčna območja: 900, 1800, 1900.

Drugo: EDGE, kartice SD, fotoaparat ločljivosti VGA.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 8.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 560 65 00.

Cena: 168.696 tolarjev.

Za: Hitrost, odličen zaslon, dobra programska oprema, podpora EDGE.

Proti: Slab fotoaparat, nekoliko nedodelan telefonski del, majhna tipkovnica. Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji