Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2013 | Teme: android, brskalnik

Osnovna oprema

Nabor nujnih programov se od naprave do naprave v marsičem razlikuje. Cenejši Androidi si ne bi mogli biti bolj različni. Eni imajo manjše zaslone, drugi manj delovnega pomnilnika, spet tretji zastarelo različico operacijskega sistema. Od osnovne opremljenosti je odvisno, kaj bomo iskali ob prvem obisku tržnice Play. Sledi seznam aplikacij, ki bodo vsem prišle prav.

Mnenja o upraviteljih procesov na Androidu si ne bi mogla biti bolj različna. Eni so navdušeni, spet drugi prepričani, da škodijo. Ali gre zgolj za placebo, se lahko z brezplačno različico Advanced Task Killerja prepričamo sami.

Varčevanje

Telefoni z operacijskim sistemom Android ne slovijo kot naprave z dolgoživo baterijo. To zamero cenejši modeli samo še okrepijo, zato se velja opremiti s programi, ki bodo dano energijo oplemenitili in iz shrambe iztisniti poslednjo kapljico življenjskega soka. Začnemo s spornimi upravitelji procesov. Programov, kot je Advanced Task Killer (brezplačno), je kot nekdanjih poslancev na zavodu za zaposlovanje, zato je logična trditev, da mnogim pomagajo ohranjati prepotrebno energijo, medtem ko sistem čistijo nepotrebne navlake. Računalniška razlaga je drugačna in o njihovi uporabnosti se redno krešejo mnenja. Nekateri gredo celo tako daleč, da te pripomočke označujejo za nadležno programsko opremo, ki doseže ravno nasprotno od osnovnega cilja, škodi tako bateriji kot delovanju sistema. Resnica je nekje vmes. Večopravilnost v Googlovem mobilnem okolju ni enaka operacijskemu sistemu Windows, kjer naenkrat teče več procesov in uporabnik z zaprtjem potratnih zlahka pohitri delovanje računalnika. Android deluje drugače. Nima preprostega načina zapiranja aplikacij, ker se odprt program ob preklopu na drugega samodejno pomakne v ozadje. Tam v zamrznjenem stanju čaka na uporabnikovo pozornost. V čakalnici načeloma ne potrebuje procesorja in mreže, zaseda zgolj delovni pomnilnik, to pa neuki enačijo s potratnostjo. V praksi je uporabljen RAM dobrodošel, saj sistem z njim učinkovito deluje. Program, shranjen v pomnilniku naprave, bliskovito oživi, medtem ko se vnovični zagon aplikacije "z mesta" odzove po polžje. Če zmanjka delovnega pomnilnika, sistem zapre aplikacijo, ki je že dolgo nismo uporabljali. Android samodejno upravlja procese, zato ne potrebuje posebnih pripomočkov. S tega zornega kota je program Advanced Task Killer v napoto, saj zapira programe, ki bi jih morda kasneje potrebovali. Vnovični zagon zahteva čas, baterijo in obremeni sistem. Kljub naštetemu je zagovornikov veliko, predvsem so glasni lastniki cenejših Androidov. Na slabše opremljenih napravah se hitreje najde "slab" program, ki upočasni procesor in dela zgago v ozadju. Če poredneža s pripomočkom ATK ubijemo, telefon pridobi opazne pospeške, medtem ko na dolgi rok zadiha tudi baterija. Ko postane nadloga moteča, jo odstranimo iz sistema. ATK omogoča uporabniku ubijanje posameznih procesov, določanje izjem in uporabo lebdečega pripomočka, ki zna pomnilnik z enim dotikom popolnoma izprazniti. Če imamo še vedno težave z obnašanjem telefona in niti ubijanje vseh procesov ne pomaga, ko se poredneži takoj zaženejo nazaj, moramo nepridiprava najprej prepoznati. Pri prepoznavanju dogajanja v ozadju je najboljši Watchdog Task Manager (2,6 EUR), ki obremenjevanje procesorja po želji prikaže v živo. Če nas oglasi ne motijo, poskusimo najprej z brezplačno različico.

Če nam neznani proces nenehno najeda procesorsko moč in po nepotrebnem trati baterijo, ga s pripomočkom Watchdog Task Manager hitro najdemo in eliminiramo.

Vsem pripomočkom varčevanja so skupni kompromisi. Večja avtonomija iste baterije vedno pomeni manj osvetljen zaslon, izklopljen internet ali upočasnjeno delovanje. Če je razmik med polnjenji telefona res tako majhen in smo se pripravljeni odpovedati določenemu udobju, si omislimo program JuiceDefender Ultimate (5 EUR). Žal je učna krivulja tega pripomočka precej strma, zato je ob prvem stiku z aplikacijo marsikdo razočaran. Če se brezglavo zapodimo med nastavitve programa JuiceDefender, se nam hitro pripeti, da je dolgoživost baterije ob koncu dneva še krajša. Na srečo so tu trije že nastavljeni profili. Za začetek svetujemo nastavitev Balanced in sčasoma preidemo na Aggressive ali Extreme. Ob spremljanju dogajanja na telefonu in spoznavanja z nastavitvami pripomočka se poigramo z zmožnostjo Customize (in Advanced). Izklopimo na primer samodejno iskanje in druženje z Wifi točkami, razen če smo doma. Ali pa nastavimo redkejše pregledovanje poštnega predala POP3 ob koncu tedna. Morda prekinemo sleherno nočno komunikacijo. In tako naprej. Možnosti je res veliko in prihranki so občutni. Za delovanje različice Ultimate moramo najprej namestiti običajno različico. Ker imamo na seznamu aplikacij nato dve podobni ikoni, moramo ob uporabi paziti, katero zaženemo. Če nam ne delujejo napredne možnosti, smo bržkone izbrali napačno.

Izboljšave

Po varčevanju pridejo na vrsto izboljšave. Tam, kjer izdelovalci v želji po čim nižji ceni varčujejo, običajno zazija vrzel. Naj gre za majhno število začetnih zaslonov, okornost uporabniškega vmesnika ali nerodno tipkovnico, z izboljšavami lahko na prizadeta področja takoj pošljemo prvo pomoč. Z zaganjalnikom Launcher Pro (2,6 EUR) povečamo število začetnih zaslonov na sedem, razširimo seznam hitrih bližnjic na dnu zaslona in po želji prilagodimo izkušnjo s telefonom. Stranski produkt uporabe Profesionalnega zaganjalnika je bistveno hitrejše delovanje in gladka izkušnja na šibkejših napravah. Ob morebitnih težavah vseeno izklopimo posebne grafične učinke. Dodatni priboljški odličnega programa so skrivanje aplikacij na seznamu nameščenih programov, izboljšan predogled začetnih zaslonov, mnoštvo nastavitev, plačljiva različica pa na seznam doda še uporabne lebdeče pripomočke za stike, koledar, sporočanje, zaznamke, družabno omrežje Facebook, Twitter in elektronsko pošto Gmail, ki jih poljubno širimo ali krčimo.

Enostavna namestitev najboljše tipkovnice na trgu nas za roko vodi po sistemskih nastavitvah.

Naslednje, kar velja izboljšati, je tipkovnica. Nobena navidezna vnosna naprava ni tako dobra, da ne bi mogla biti boljša. Tudi ljubitelji Samsungove tipkovnice, ki slovi kot ena boljših, bi morali preizkusiti Swiftkey 3 Keyboard (4 EUR). Najbolj prodajana aplikacija tržnice Google Play leta 2012 prav tako navduši s podporo materinščini dežele izpod Alp in se zna z uporabo učiti in odlično predvidevati tipkano besedilo glede na slog pisanja, ki ga goji lastnik telefona. Če smo v preteklosti predvidevanja in sprotno popravljanje napak takoj izklopili, bo poslej drugače. Pisanje s tipkovnico Swiftkey je hitro, noro hitro. Je prvi tak pripomoček, pri katerem še tako hitremu tipkarju nikoli ni treba čakati na zaznavo vnosa. Tipkovnico lahko prilagodimo lastnemu okusu, ji spremenimo grafično podobo ali razporeditev tipk. Škoda le, da med množico podprtih jezikov za narek ni slovenščine. Ker avtorji programa izdelek redno posodabljajo, morda podpora kranjščini še pride. Upanje umre zadnje.

Tako imenovani Speed Dial je na manjših zaslonih nadvse priročen.

Največji prepad med danim in izboljšanim delovanjem naprave pomeni zamenjava priloženega spletnega brskalnika. Če je mogoče, ga nadomestimo z Googlovim brskalnikom Chrome. Varčnejšim napravam in lastnikom pa priporočamo Opero Mini 7.5 (brezplačno). Silno hiter spletni brskalnik uporablja zunanje strežnike, ki zahtevano vsebino pred pošiljanjem na napravo stisnejo, zato je odpiranje spletišč s pomanjšano Opero hitrejše kot pri konkurenčnih brskalnikih (bojda za devetdeset odstotkov). Ker je prometa bistveno manj, prihranimo pri pasovni širini. Priljubljena spletišča, med katerimi so Facebook, Google in Yahoo, se odpirajo še hitreje. Opera Mini pozna sinhronizacijo zaznamkov, hiter dostop do največkrat obiskanih spletnih strani, shranjevanje za kasnejše branje, neomejeno število odprtih zavihkov in ima vgrajeno podporo tako družabnemu omrežju Facebook kot Twitterju, tako da je delitev najdenih spletnih vsebin s prijatelji mala malica. Znotraj brskalnika ždi tržnica Opera Mobile Store, na kateri najdemo spodobno ponudbo iger in aplikacij. Zaradi kompromisov izostane podpora Flashu in tehnologiji HTML5.

Dodatki

Dodatki osnovno funkcionalnost kupljenega telefona nadgradijo. Še tako oskubenemu primerku lahko z njimi vrnemo določeno mero samospoštovanja. Navdušujemo se na primer nad TuneIn Radio Pro (0,7 EUR), ki predstavlja vstopne duri do več kot 70.000 radijskih postaj. Pripomoček nam omogoča poslušanje svetovnih in krajevnih programov brez potrebe po FM sprejemniku in vklopljenih slušalkah v vlogi antene. Omogoča shranjevanje priljubljenih "frekvenc", snemanje programa, povezovanje z družabnimi omrežji, budilko in prilagojen uporabniški vmesnik za uporabo v avtu. Za začetek priporočamo brezplačno različico, ki je brez možnosti snemanja.

Naslednji dodatek, ki zlahka preseže vse vrste zapiskov, je Evernote (brezplačno). O njem smo spisali že precej spisov, zato ponovimo le najnujnejše. Oblačna shramba pogoltne koščke besedila, posnetke govora, fotografije, datoteke vseh vrst in zaznamek označi z lokacijo dodajanja. Shranjeno vsebino sinhronizira med napravami z različnih vetrov, tako da do informacij pridemo ne glede na izbiro operacijskega sistema ali naprave. Nedavno posodobljen uporabniški vmesnik je bil sicer delan s tablicami v mislih, a je dobro videti tudi na slabših telefonih. Ker je pripomoček brezplačen, ne vidimo razloga, da si ga ne bi takoj namestili.

Plačljivi različici programa Tape-a-Talk je priložen lebdeči pripomoček, s katerim poceni telefon spremenimo v sposoben diktafon.

Tape-a-Talk Pro Voice Recorder (1 EUR) šibko napravo prelevi v sposoben diktafon. Pozna snemanje v različnih kakovostnih odtenkih in deluje tudi, ko je zaslon ugasnjen. Nima lastne oblačne shrambe, a se zna povezati z najbolj priljubljenimi tovrstnimi storitvami, na primer z Dropboxom. Kljub številnim naprednim zmožnostim ima preprost uporabniški vmesnik, plačljiva različica pa mu doda še enostavnejši lebdeči pripomoček, s katerim poceni napravo spremenimo v snemalnik visokega razreda.

Igre

Da ni vse v grafiki in posebnih učinkih, dokaže igra igranja vlog Dweller.

Pri igrah je stanje najmanj popravljivo, saj manjši zasloni oziroma oslabljena strojna oprema niso najprimernejši za igranje bolj bleščečih naslovov. Mnoge izmed visokoletečih iger tako na šibkejših napravah niti ne delujejo. Na srečo je precej manjših zalogajev, ki niso zanemarljivi. Včasih ponudijo celo bogatejšo igralno izkušnjo od večjih, bolj grafičnih projektov. Ob igrah, kot je Dweller (brezplačno), nekateri sploh ne občutimo pomanjkanja. Še vedno pa lahko igramo tudi Jezne ptiče.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji