Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2014 | Teme: operacijski sistem

Osma edicija mobilne revolucije

Daleč so časi, ko smo novinarji Applov mobilni operacijski sistem naslavljali s termini, kakršen je mobilna revolucija. Tekmeci so nekdaj inovativen sistem dohiteli in prehiteli, zato vidcem iz Cupertina ni preostalo drugega, kot da trendu sledijo, v upanju, da jim spotoma zopet uspe kvantni preskok, ki jim bo prinesel želeno vodstvo. Je osem Applova srečna številka?

Na prvi pogled novi iOS ni pretirano posrečen. Videti je povsem enako kot leto poprej, zato šele izdatnejša raba razkrije, kaj so zadnjih deset mesecev delali programerji iz Cupertina. Na prvem mestu sprememb je tipkovnica. Že Applova QuickType je svetlobna leta pred lansko različico pripomočka za pisanje, a nas je očaralo to, da so jabolčniki končno dovolili izdelavo programskih tipkovnic za telefone iPhone in tablice iPad tudi tujim avtorjem. To pomeni, da se v bližnji prihodnosti v svetu iOS nadejamo revolucije v slogu androidnega SwiftKeyja.

Druga, že (iz drugega sveta) znana zmožnost so pripomočki, ki jih je Apple umestil v opozorilno središče Notification Center. Za zdaj so omejeni zgolj na domače aplikacije, ki se znajo ob opozorilih ustrezno odzvati kar iz središča samega. Če na primer prejmemo obvestilo o prispelem elektronskem sporočilu, lahko nanj odgovorimo neposredno iz Notification Centra.

Poleg izboljšane tipkovnice najbolj bode v oči odzivnost obvestil v opozorilnem središču Notification Center.

Poleg izboljšane tipkovnice najbolj bode v oči odzivnost obvestil v opozorilnem središču Notification Center.

Iskalnik Spotlight je po novem še razširil področje svojih preiskav.

Iskalnik Spotlight je po novem še razširil področje svojih preiskav.

Iskalnik Spotlight po novem išče še več stvari, prikaže stike, kino spored, ponudbo tržnice App Store, knjižnice iBooks Store, trgovine iTunes, novice, bližnje znamenitosti, zapiske na Wikipedii in še kaj. Priročno, a predvsem za velike zaslone tablic iPad. Spremenjen je tudi zaslon s programi v ozadju. Delo z večopravilnostjo ostaja enako, dodana je le bližnjica za hiter klic ljudi s seznama stikov. Malce čudna umeščenost pripomočka, ki zna do jeseni še spremeniti svojo lokacijo.

Med drugimi novostmi so predrugačena storitev Find My iPhone (iPad), ki zna ob spraznjeni bateriji iz sebe iztisniti še zadnje sporočanje lokacije, vsenavzoča osebna pomočnica SIri, ki jo prikličemo z ukazom Hey Siri (kadar je naprava priklopljena v električno omrežje), pametni album s fotografijami, izboljšana kamera z novimi načini in orodji, z obnavljanjem že izbrisanih fotografij vred, sposobnejši spletni brskalnik Safari, ki zna zahtevati namizne različice spletišč, pozna zasebno brskanje in bere novičke RSS, črnobeli način delovanja sistema, obogateno sporočanje in še kaj bi se našlo. Priboljškov je precej, a so žal vsi precej skriti, že znani ali povsem nepomembni. Revolucije ni na obzorju.

iOS 8 Beta

Mobilni operacijski sistem.

Prodaja: Apple.

Cena: Brezplačno.

✓    Tipkovnica, pripomočki, naveza z OS X.

✗    Posnemanje zmožnosti tekmecev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji