Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, brskalnik

Opera združuje

Na začetku je bil brskalnik. Začel je skromno, kot nepomemben prikazovalnik, potem pa se je vgradil v vse konce našega življenja, začel urejati dokumente in slike in predvajati domače videe. Še celo igrice se lahko igramo v brskalniku. Zdaj pa je naredil naslednji preskok in postal spletni strežnik.

Opera, najboljši od vseh zapostavljenih brskalnikov (tako vsaj pravijo tisti, ki prisegajo na spletne standarde), je v različici 10.10 dobila dodatek Unite. Ne gre samo za spletni strežnik, temveč za celo infrastrukturo, s katero se poljubni osebni računalnik poveže na Operin strežnik in tam sodeluje v izmenjevanju datotek, sporočanju, sodelovanju z drugimi uporabniki in podobno. Pri tem kakor za šalo predre domače vdorobrane. Povezave so namreč iniciirane iz domačega računalnika, to večina vdorobranov privzeto spušča skozi (saj morajo, drugače brskalnik ne bi bil uporaben).

Za uporabo Unitea potrebujete račun na Operinem strežniku, to vas ne bo stalo niti centa. S tem pridobite domačo stran z naslovom my.opera.com/id (pri čemer je "id" vaše uporabniško ime) in stran Opera Unite na naslovu id.operaunite.com. To je glavna stran uporabnika, kjer so navedene storitve, ki jih je uporabnik namestil, prikazani pa so tudi vsi računalniki, ki ste jih prijavili v Opera Unite. Vsak računalnik dobi tudi svoj naslov racunalnik.id.operaunite.com.

Aplikacija "Whiteboard" podpira skupinsko čečkanje po tabli

Raba je enostavna - kliknete ikonico v levem spodnjem kotu Opere (druga z leve, podobna je propelerju) in aktivirate Unite. Med postopkom se prijavite s svojim uporabniškim imenom ali pa izdelate novega. Nato se na levi strani brskalnika odpre plošča s priljubljenimi aplikacijami. Te so sicer pripravljene za rabo, a še ne aktivirane; vključiti morate vsako posebej. Dodajate lahko tudi druge aplikacije, vse so zbrane na spletišču unite.opera.com.

Med aplikacijami najdemo tako za prenos datotek (neposredno z računalnika na računalnik, seveda morata oba uporabljati Opera Unite), samodejno usklajevanje datotek, program za klepetanje z drugim uporabnikom, za predvajanje videov in glasbe, galerijo fotografij, tablo za skupinsko čečkanje, enostaven blog, nekakšen strežnik ftp (da vam lahko drugi uporabniki nalagajo datoteke neposredno v računalnik), koledar, večuporabniško preglednico, pa seveda tudi spletni strežnik. In še in še, tudi nekaj igric najdemo. Možen je tudi prenos datotek med računalniki v istem omrežju. V tem podatki ne bodo potovali na Norveško in nazaj. Žal pa ta funkcionalnost ni dobro integrirana in se ne sproži samodejno.

Aplikacija za deljenje datotek

Vse aplikacije za Unite so napisane v javascriptu, pri razvoju pa pomaga spodobna količina knjižnic, ki urejajo dostop do strežnika Unite, odkrivanje krajevnih računalnikov, prenos datotek itd. Vse knjižnice so dobro dokumentirane in vsakomur dostopne za prenos. Kljub temu pa doma razvitih dodatkov še ni kaj dosti.

Ideja omogočiti uporabnikom enostavno sodelovanje v svetovnem spletu je sicer odlična, prinaša pa tudi nekaj dvomov. Ne vemo, recimo, kako točno Unite odpira vrata TCP/IP na krajevnem računalniku in kako varen je pred napadi iz interneta. Zato vam priporočamo, da ga (s klikom že omenjenega propelerčka) ugasnete, kadar ga ne potrebujete.

Opera 10.10 z Opera Unite

Kaj: Brskalnik z ogrodjem za razvoj omrežnih aplikacij.

Izdeluje: Opera Software, www.opera.com.

Cena: Zastonj.

Za: Enostavnost objavljanja datotek in komuniciranja z drugimi uporabniki, razvoj v javascriptu, dobra infrastruktura, veliko dokumentacije.

Proti: Zmožnost krajevnega odkrivanja storitev je nerodna, Unite lahko zmanjša varnost računalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji