Objavljeno: 25.5.2021 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2021

OnePlus 9 in OnePlus 9 Pro

OnePlus je podznamka kitajskega podjetja BBK, ki ima v lasti še Realme, Vivo ter Oppo. Te tri blagovne znamke so v neposredni konkurenci s Xiaomijem in bolj kot ne kopirajo iOS/Samsung/Huawei, OnePlus pa so vzpostavili zato, da bi na trg prodrli s telefoni za zanesenjake. Pač za ljudi, ki pišemo in beremo (tudi) Monitor. Njihov poslovni model je bil do nedavnega: naprava z dobrimi specifikacijami za bolj zmerno ceno. Letos, ko so izdali One Plus 9 in 9 Pro, so prvič konkretno zajadrali v vode naprav z zelo dobrimi specifikacijami za konkretno ceno.

Do lanskega modela 8 Pro je bil osrednja težava telefonov OnePlus fotoaparat, ki nikakor ni dosegel najboljših na trgu. Lani so to pri modelu Pro že odpravili, letos pa so s podjetjem Hasselblad podpisali pogodbo in na kameri se je pojavil logotip tega slovitega švedskega podjetja. Je kamera letos še boljša? Da. Je boljša od konkurence in je švedski napis naredil konkreten skok naprej? Ne. Fotoaparat je pri 9 Pro sicer super in primerljiv s Samsung telefoni S21 in z iPhone 12 Pro, a »Hasselblad« vsaj za naše oko ne prinaša neke bistvene prednosti. Teh marketinških prijemov smo že vajeni (Huawei in Leica, Nokia in Zeiss) in najbrž je fotoaparat napredoval tudi zaradi tega sodelovanja, a nikakor ni čudežen.

Modela 9 se bomo lotili na koncu, tako da za zdaj ostanemo pri različici Pro. Strojno ima najnovejši Snapdragon 888. Ta omogoča tudi nemoteno prehajanje med povečavami v vmesniku fotoaparata. Nekaj, kar iPhone pozna že dolgo, na Android strani pa to ni ravno običajno. Res gre za kozmetičen dodatek, a je lepše kot grobo preklapljanje med lečami. Pomnilnika je 8 gigabajtov. Zaslon se lahko osvežuje med 1 in 120 Hz in je 6,7-palčni OLED. Žal je na stranicah zaobljen, a dosti manj kot navadno, tako da je naključnih stranskih dotikov manj. Zvočnika sta stereo. Bralnik prstnih odtisov je pod zaslonom in je hiter. Telefon se polni tudi brezstično, in to s »50 vati«. Sicer je to mogoče le z polnilnikom OnePlus, ki ima vgrajen ventilator, a vseeno – od 0 do 100 odstotkov smo telefon napolnili v uri in 40 minutah, kar je zelo dobro.

Če se še malce dotaknemo kamere, je predvsem impresivna ultraširoka leča, kjer so fotografije res primerljive tistim z glavnega tipala. Pro ima tudi zoom lečo ločljivosti 8 MP, kar je povsem dovolj. K sreči niso vgradili tistih programskih teleskopskih sistemov, ki sicer zelo »približajo«, a ko priklopijo na digitalni zoom, dostavijo zmazke.

Je kamera letos še boljša? Da. Je boljša od konkurence in je napis Hasselblad naredil konkreten skok naprej? Ne.

Strojno temu telefonu res nič ne manjka. Še zadnja stranica je lepa, vendar rada nabira prstne odtise. Točka, kjer OnePlus Pro morda prehiti konkurenco, je programska oprema. Androidna preobleka Oxygen OS je »lažja« kot pri večini konkurence. Podvojenih aplikacij je malo. Animacije so tekoče in One Plus 9 Pro je najbliže dobremu in dragemu Google Pixlu. Samsung S21 Ultra ima sicer še nekoliko boljši fotoaparat (10× zoom!) in boljši zaslon, vendar slabšo uporabniško izkušnjo zaradi programske opreme. Tako kot smo napisali na začetku: OnePlus je vedno stavil na dobro izkušnjo z Android preobleko in mu je vedno zmanjkalo sape pri kameri. Te ovire zdaj ni več in seveda se to pozna pri ceni.

Kaj pa »navadna devetka«? Tu se letos niso izkazali, saj se telefonu na daleč vidi, da je narejen zato, da se ljudje raje odločijo za dražjega Pro. Samsung je letos pri seriji S21 naredil vse prav, kar se kompromisov tiče, in zato je S21 daleč najboljši nakup iz tiste serije. OnePlus pa pade pri fotoaparatu, ki je preveč oskubljen, da bi ga lahko jemali resno. Samsung prav fotoaparat dobro pelje tudi pri S21, ki ima odlično primarno tipalo, tisto za zum, pa tudi ultraširoko. OnePlus 9 pa proti Pro različici izgubi tipalo za zum in mu tako ostane le še monokromatski ločljivosti 2 MP (»za izboljšavo ostrine«, pravijo). Ta je poleg osrednjega 48 MP (ki so mu odvzeli strojno stabilizacijo!) in 50 MP ultraširokega tipala enostavno premalo, da bi ga jemali resno. Ima pa zaslon brez krivin, tako da ima v primerjavi z dražjim bratom tudi plus. OnePlus 9 ni slab telefon, a za podoben denar Samsung S21 dostavi dosti boljši fotoaparat.

Za konec pa še napoved, za katero upamo, da se ne uresniči. OnePlus je z Oxygen OS leta poskušal ugajati vsem, ki cenimo dobre »nenapihnjene« uporabniške vmesnike. Zdaj, ko so vstopili na trg z dražjimi telefoni, nas je strah, da se ne bodo mogli zadržati in bodo začeli vmesnik vse bolj prilagajati sebi in se odmikati od golega Androida. To že leta počnejo vsi ostali proizvajalci in vemo, kako hitro se lahko v to smer pretirava. Morda se bodo uprli skušnjavi. Upamo sicer, da se bodo, a napovedujemo, da se ne bodo.

OnePlus 9

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 750 EUR

Za: Zaslon brez krivin, programska oprema.

Proti: Pohabljen fotoaparat.

  

OnePlus 9 Pro

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 940 EUR

Za: Programska oprema. Ultraširoko foto tipalo.

Proti: Napis »Hasselblad« je le marketing.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji