Objavljeno: 29.3.2005 13:58 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Februar 2005

Omrežje po električnih kablih

Že kar nekaj časa so naprodaj vmesniki, ki kot medij za prenos podatkov uporabljajo kar električno omrežje. Kljub temu je ponudba vse prej kot bogata.

Že pred časom (točneje januarja 2003) smo pisali o vmesnikih Corinex, ki so podpirali standard HomePlug za prenos podatkov prek električnih vodnikov. Že takrat smo ugotovili, da je zamisel o taki vrsti prenosa sicer dobra, a se v praksi zaradi vnaprej znanih omejitev ne obnese ravno najbolje.

Minilo je dobro leto in pol, vmes pa smo na vmesnike, ki so povečini zasnovani okoli standarda HomePlug 1.0.1, že skorajda pozabili. Vendarle pa podjetje MSI, ki je pri nas znano po matičnih ploščah ter pogonih CD in DVD, v svoji ponudbi omrežne opreme zdaj ponuja tudi vmesnik "Ethernet to Powerline", ki deluje po omenjenem standardu. Vmesnik je še najbolj podoben običajnim električnim vmesnikom za napajanje raznovrstnih prenosnih napravic. Razlika je le v vtičnici na spodnji strani, v katero priključimo običajen UTP omrežni kabel, drugi konec pa v omrežno kartico v računalniku, v omrežni tiskalnik ali katerokoli drugo napravo, ki deluje po standardu ethernet. Ko v električno omrežje vključimo vsaj še en tak vmesnik, se med priključenimi omrežnimi napravami ustvari povsem transparenten omrežni most, ki omogoča komunikacijo po poljubnem omrežnem protokolu (TCP/IP, NetBEUI itd.). Z dodatnimi vmesniki lahko naše "električno omrežje" poljubno razširimo, omejeni smo pravzaprav le s številom električnih vtičnic, ki so povezane na isto električno fazo. Hkrati je to že prva resna omejitev, saj so le redkokdaj vse vtičnice v hiši ali poslovnem prostoru povezane na isto fazo. Tako smo obsojeni na preizkušanje vtičnic, dokler ne najdemo delujoče kombinacije. Poleg tega je delovanje omejeno tudi z dolžino električnih vodnikov v stenah. Izdelovalec obljublja delovanje na vse do 200 m dolgih vodnikih, v praksi pa bo doseg verjetno nekaj manjši.

Poleg vmesnika dobimo tudi CD, na katerem je program za upravljanje vmesnikov. Poleg pregledovanja vseh trenutno aktivnih lahko z njim izklopimo šifriranje DES (privzeto je vklopljeno) ali pa spremenimo šifrirni ključ. Spremljamo lahko tudi kakovost signala drugih vmesnikov glede na trenutno uporabljanega. Ko smo za preizkus vmesnika priključili v vtičnici, ki nista vezani na isto električno fazo, povezave na omrežni ravni ni bilo, to nam tudi sporoči kontrolna dioda. Ko pa smo vmesnika priključili na isto fazo, je prenos podatkov stekel takoj in brez posebnih nastavitev. Hitrost prenosa v idealnih razmerah je približno 6,8 Mb/s (teoretičnih 14 Mb/s tako še zdaleč ni moč doseči), kar je približno 1 Mb več kot zmorejo brezžična omrežja po standardu 802.11b, a precej manj kot novejša 11g omrežja. Ko je vmesnika povezovalo (po grobi oceni) 40 m električnega vodnika, se je hitrost znižala na vsega 2,5 Mb/s, v najbolj oddaljeni vti

Tehnologija HomePlug je zrela tehnologija, ki dobro deluje v okviru svojih zmožnosti. Zdaj že lahko rečemo, da je njen prodor na trg precej zaustavila konkurenčna brezžična tehnologija, ki v zadnjem času doživlja pravi razcvet. Zato se investicija v tehnologijo HomePlug ne zdi ravno najbolj smotrna, še posebej glede na ceno, ki jo ponuja konkurenčni brezžični tabor.

MSI HomePlug Adapter EC14H

Kaj: Vmesnik za omrežni priklop prek električnega omrežja.

Izdeluje: MSI, www.msi.com.tw.

Prodaja: E-misija, www.e-misija.si, (01) 830 35 30.

Cena: 17.700 tolarjev (potrebujemo vsaj dve napravi).

Za: Preprosta namestitev, uporablja električno omrežje, šifriranje podatkov, vgrajena zaščita proti strelam.

Proti: Omejen doseg, delovanje omejeno na vtičnice iste faze, občutljivost za motnje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji