Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus Tough TG-310

Olympus je prenovil celotno serijo vzdržljivih aparatov in jim dodal združljivost s karticami Eye-Fi in "kvazi" 3D fotografiranje. Najmočnejšemu članu so dodali še elektronski kompas in GPS, tokrat pa smo preizkusili šibkejša člana.

Najšibkejši član Olympusove vzdržljive družine TG-310 se je zaprt v kakovostno ohišje živahnega videza, ki je dobavljivo v petih barvah. Vodotesno je do globine treh metrov, poleg tega pa je aparat odporen proti padcem z višine enega metra in pol in proti nizkim temperaturam do -10 stopinj Celzija, tako da mu mrzel smučarski dan ne bo prišel do živega.

V našem laboratoriju smo ga preizkusili bolj poletno naravnano, in sicer v plavalnem bazenu, kjer je prestal uro potopa na globini 3,4 metra brez vseh posledic. Tudi upravljanje je povsem prijetno opravilo, saj so tipke dovolj čvrste, da delujejo trdno tudi pod vodo, ko nanje deluje tlak, le bližnjice do najpomembnejših nastavitev smo močno pogrešali. Tako se je za vsako nastavitev treba vrniti na hitri menu, ki pa je žal tudi edini vmesni korak do pravega menuja. Pohvaliti moramo namensko tipko, ki sproži zajemanje visokoločljivega videa, nad kakovostjo katerega smo bili nekoliko razočarani. Pohvaliti moramo velikost videa, saj vsaka minuta zasede le nekaj več kot 40 MB v formatu MP4, to pa je delno tudi razlog za slabšo kakovost. Žal ima to še dodatno slabost, saj zmogljivo stiskanje porabi tudi veliko energije, zato je avtonomija tega aparata med zajemanjem videa zelo kratka. Olympusovi žepni aparati z zajemanjem videa nimajo sreče, saj so te težave nastale le nekaj mesecev po opustitvi najdaljšega časa zajemanja videa le 10s.

Sicer je za sliko zadolženo tipalo ločljivosti 14 megapik, ki je prevzeto od aparatov višjega razreda prejšnje generacije in se ponaša z razmeroma dobro občutljivostjo za šum. Žal pa barve postanejo s povišanjem vrednosti ISO hitro nekoliko slabše, poleg tega bi si želeli tudi kakšno stopnjo več kot le nastavitev ISO 1600. Pred tipalom stoji objektiv s 3,6-kratnim razmerjem med skrajnima goriščnicama, ki omogoča zajemanje fotografij pri širokem kotu 28 mm. Popačenja niso velika, aparat pa omogoča tudi zajemanje 3D posnetkov, ko združi dva zaporedna posnetka, pri čemer določi kadriranje pri zajemanju drugega posnetka sam. Končni izdelki sicer niso prave stereoskopske fotografije, vendar znajo manj vešče uporabnike in otroke kljub temu očarati.

Olympus TG-310 je zmogljiv žepni aparat, ki gre z uporabnikom lahko praktično povsod, stane pa 214 evrov, kar glede na ponujeno in zelo kakovostno in vzdržljivo ohišje ni veliko. Žal pa je v primerjavi s predhodnikom izgubil 1 GB vgrajenega pomnilnika.

Olympus Tough TG-310

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-102mm (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,1; ostrenje 2 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4,3 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 214 EUR.

Za: Zapora vratc baterije, prostorsko nepotraten video, masa in uporabniška vrednost ohišja, širok kot zajema, namenska tipka za zajemanje videa.

Proti: Ni bližnjic nastavitev, hitri menu, kakovost HD videa, trajanje baterije pri zajemanju HD videa, izguba 1 GB vgrajenega pomnilnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji