Objavljeno: 24.8.2011 09:19 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor Julij-avgust 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus SZ-30MR

To, da v Olympusu znajo narediti dober fotoaparat, so dokazali že v praktično vseh razredih, naj si bo to malček, ki ga boste pospravili v žep, ali pa konkreten velik DSLR, s katerim boste sposobni potešiti vse svoje želje po ustvarjanju fotografske umetnosti ali celo profesionalnem proženju zaslonke. Tokrat so presenetili s kompaktnim digitalnim fotoaparatom, ki ima kar 24x optični zoom in kljub vsemu ohranja žepno velikost.

Komaj smo se dobro navadili, da imajo kompaktni fotoaparati 16- ali 18-kratno povečavo, že nas je Olympus presenetil in v aparat tega razreda vgradil kar 24-kratni "super zoom", ki pokriva goriščnice od 25 do 600 mm. Objektiv sicer omogoča največjo odprtost zaslonke od f 3.0 do f 6.9, to pomeni, da ne gre ravno za najsvetlejši objektiv. Občutljivost gre do ISO 3200, vendar po ISO 1600 šum že postaja moteč. Olympus je dodal še dvojno stabilizacijo slike, da bi bilo fotografiranje tistih najbolj približanih objektov čim mirnejše in bi ustvarili čim manj zamazanih slik.

Velikanskih 16,8 milijona pik je podatek o njegovem visoko občutljivem senzorju CMOS. V povezavi z njim se skriva še ena posebnost aparata. Olympus je namreč vgradil dva slikovna procesorja TruePic III+, s katerima lahko hkrati snemate 1080p video skupaj s precej dobrim stereo zvokom in poleg tega še stisnete kakšno fotografijo. Ali pa kar snemate dva hkratna videa v dveh različnih formatih. Če bi si slučajno po snemanju na hitro zaželeli manjši posnetek naložiti na Facebook ali kaj podobnega, večjega pa boste shranili v svoj računalnik. Pospremljeno z veliko programi in funkcijami lahko na primer pred vsako posneto fotografijo in po njej aparat sam posname tudi spremni video. Ali pa snemate različne videe z apliciranimi različnimi Čarobnimi filtri, tudi teh je na voljo več. Snemate lahko tudi 3D fotografije, ustvarjate panoramske posnetke ali pa aparatu naročite, naj fotografira vašega hišnega ljubljenčka, ko se bo ta obrnil proti kameri. Funkcij je pravzaprav toliko, da bi morda aparat lahko še kar nekaj časa obdržali in se še pozabavali. Tudi sicer se lahko ukvarjamo z vsemi mogočimi funkcijami aparata ročno, lahko pa za vse skupaj seveda poskrbi avtomatika aparata.

Aparat je zadovoljivo hiter, le pri nekaterih drugih modelih smo znali potarnati nad odzivnostjo in hitrostjo. Tu se aparat že precej hitro prižge in je pripravljen za prvo fotografijo po vsega dveh sekundah. Tudi menuji so razumljivi, logični in ne povzročajo pretirano veliko težav.

Ohišje je kompaktno, testni aparat je srebrn, deluje kakovostno in plastika se ne vdaja pritiskom, v roki leži dobro, oprijem je zadovoljiv. Na zadnji strani se razteza 7,6-centimetrski zaslon. Zaslon z ločljivostjo 460 tisoč pik bi lahko bil enostavno boljši. Vidni kot je preslab, pri dvigu aparata nad glavo gledamo le še črnino.

Aparat je namenjen tistim, ki bi kljub kompaktnosti aparata želeli konkretno približati kak predmet ali se poigravati z vsemi mogočimi funkcijami in po končanem fotografiranju aparat še vedno enostavno pospraviti v žep. Cena navsezadnje tudi ni pretirana, saj se ga dobi za okoli 350 evrov.

Olympus SZ-30MR

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,8 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25-600 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0-6,9; ostrenje 10 cm-neskončno (makro 3cm); domet bliskavice 9,3 m; ISO: samodejno ali ročno (100-3200).

Tehnična zmogljivost: 9.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 8.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 346 EUR.

Za: Velikanski zoom, 16,8 milijona pik, hkratno dvojno snemanje oziroma fotografiranje, 1080 p video.

Proti: Kakovost slike od ISO1600 naprej, preslab zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji