Objavljeno: 30.1.2013 12:56 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2013 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus Stylus XZ-2

Novi Olympusov Stylus je naslednik modela XZ-1, s katerim si deli enak objektiv in velikost tipala. Kljub le nekoliko večjim meram od predhodnika v vseh smereh deluje na prvi pogled kot dosti bolj zajeten aparat. Skrivnost je v novem držalu, ki ga lahko uporabnik po želji tudi odstrani, v slogu manjših modelov z izmenljivimi objektivi PEN, katerim je XZ po novem tudi nekoliko podoben.

Ergonomija je po zaslugi novega držala zelo dobra, upravljanje aparata pa udobno. Čeprav nima tipk za prilagajanje občutljivosti ISO in beline, sta na voljo dve uporabniško določljivi tipki. Najbolj pa razveseljuje ravno način prilagajanja zaslonke in ročnega ostrenja - prilagojena sta fotografskim sladokuscem, ki kdaj pa kdaj še vedno poprimejo za kak star analogen aparat. Okrog druge funkcijske tipke na sprednji strani aparata je stikalo, ki spreminja namen obroča, nameščenega okrog objektiva. Poleg funkcije ta obroču spremeni tudi način delovanja. Tako se med prilagajanjem zaslonke v ročnem ali polsamodejnem načinu premika po stopnjah, ob preklopu stikala pa postanejo njegovi premiki povsem gladki in hkrati prevzame funkcijo ročnega ostrenja. Odlična imitacija starih časov!

Upravljanje dopolnjuje tudi kakovosten za dotik občutljiv zaslon, prek katerega je omogočena izbira točke ostrenja ali pa celo neposredno fotografiranje ob dotiku. Najbolj dobrodošel pa je dotikalni vmesnik ravno pri pregledovanju povečane fotografije, ko so premiki veliko hitrejši in prijetnejši kot ob uporabi tipk.

Objektiv je znan že iz prejšnjega modela XZ in se ponaša z dobro ostrino in svetlobno prepustnostjo. Pred več kot letom dni smo bili nad njim zelo navdušeni, vendar sta Canon in Panasonic odtlej močno nadgradila svoja konkurenčna modela S110 in Lumix LX7. Prvi po novem ponuja široki kot pri 24 mm in odprtost zaslonke f2.0, drugi pa se ponaša z odprtostjo zaslonke f1.4 in enako širokim kotom. Poleg tega se je trojici pridružil še Samsung EX2F, ki ponuja skoraj takšne zmogljivosti kot Panasonic. Olympusov objektiv je kljub temu odličen, obenem pa ga dopolnjuje nadvse kakovostno tipalo, ki omogoča tudi mehansko stabilizacijo slike.

Tipalo ponuja občutljivosti do ISO 12800, pri ISO 6400 pa je zrnatosti zelo malo in so podrobnosti jasno prepoznavne. V Olympusu so na področju tipal v zadnjem času naredili velikanski napredek.

Aparatu lahko po želji nadenemo tudi namensko dodatno bliskavico ali pa elektronsko iskalo, pri zajemanju HD videa polne ločljivosti pa bo prišel prav tudi zaslon, ki mu je mogoče prilagajati naklon.

Gre torej za odličen aparat za sladokusce, ki je opremljen z odličnim tipalom, kakovostnim objektivom in je nekoliko pridobil na merah in ceni. Zanj zahtevajo zajetnih 522 evrov in konkurenca je precej ostra.

Olympus STYLUS XZ-2

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-112 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 1,8-2,5; ostrenje 1cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 8,6 m; ISO: samodejno ali ročno (100-12800).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 522 EUR.

Za: Šum tipala, vidne podrobnosti, odličen objektiv, zaslon, izboljšana ergonomija, upravljanje za sladokusce.

Proti: Široki kot objektiva, ohišje povečano v vse smeri, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji