Objavljeno: 30.1.2013 12:49 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2013 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus E-PM2

Pred časom smo preizkusili Olympusov najzmogljivejši aparat iz serije Micro4/3, model E-M5, in ga zelo pohvalili predvsem zaradi odličnega tipala. Ker pa gre za zelo zmogljiv aparat, namenjen zahtevnejšim uporabnikom, je seveda zelo visoka tudi cena. Olympus pa je že poslal na trg več cenejših aparatov, ki uporabljajo enako tipalo, eden izmed njih je tudi mali E-PM2.

Gre za aparat iz serije Pen, konkretno z oznako 'Pen Mini'. Aparat je torej razmeroma majhen, čeprav še vedno ni ravno žepni. Brez objektiva tehta približno 270 gramov, to bo razveselilo vse, ki si ne želijo pretirane teže okoli vratu. Kar veliko pa seveda prispeva tudi objektiv. Olympus svojim aparatom iz serije Pen dodaja zumirne objektive, ki se lahko ob neuporabi še dodatno poklopijo. Gre za zelo majhne in lahke objektive, preizkušenem aparatu so tokrat dodali objektiv, ki pokrije od 28 do 84 mm (seveda prevedeno v format Leica).

Kot rečeno, uporablja aparat enako tipalo kakor dražji E-M5. Premore šestnajst milijonov pik in je zares odlično. Šuma ima tudi pri višjih vrednostih ISO manj kot tipalo marsikaterega cenejšega (pa tudi dražjega) aparata DSLR. Kakovost fotografij je odlična, največ pa lahko pričakujemo ob uporabi formata RAW in vsaj malo naknadne obdelave. Se pa aparat dobro obnese tudi v samodejnih načinih, ki bodo za ciljno publiko verjetno pomembnejši.

Majhno ohišje pa pomeni tudi manj prostora za tipke in funkcijsko kolesce, ki jih tu praktično ni. Veliko večino nastavitev bomo upravljali preko menujev in velikega, za dotik občutljivega zaslona. Ta je sicer dober, a le ni tako natančen, kot smo vajeni z boljših pametnih telefonov. Je pa zato kup samodejnih funkcij in tudi zanimivih učinkov in filtrov - lahko jih dodajamo tudi naknadno (v samem aparatu pa lahko popravljamo tudi fotografije RAW in jih shranimo kot JPG).

E-PM2 je zares odličen mali aparat, ki ponuja zelo kakovostne fotografije in omogoča veliko ustvarjalnih možnosti. Nas je najbolj motilo pomanjkanje funkcijskih kolesc in tipk, a verjamemo, da bo to za marsikoga lahko tudi prednost. Cena ni ravno nizka, a je povsem primerljiva z vstopnim razredom DSLRjev.

Olympus E-PM2

Kaj: Digitalni fotoaparat razreda štiri tretjine z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 4608 × 3456.

Tipalo: Efektivno 16,1 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 556 EUR.

Za: Velikost in teža, kakovost fotografij.

Proti: Cena, nadzor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji