Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2014 | Teme: nenehni testi

Olympus E-M1

Nad Olympusovim modelom E-M5 smo bili leta 2012 zelo navdušeni, zdaj pa smo dobili na preizkus  zmogljivejšega brata, novi model E-M1. Aparat ponuja odlično ohišje iz magnezijeve zlitine, ki je zaščiteno proti prahu in vremenskim vplivom, kot je dež (seveda v navezi z enako zaščitenim objektivom). Ohišje zelo dobro stoji v roki, aparat ni ravno majhen ali lahek, vsaj glede na druge brezzrcalne modele, a je občutno manjši in lažji od podobno zmogljivih DSLRjev (denimo Canonov 7D in Nikonov D7200).

Aparat ima že znano tipalo ločljivosti 16 milijonov pik. Tipalo je resda kakovostno, a se pozna nekaj šuma pri višjih občutljivostih ISO. Aparat pri zajemu fotografij v obliki JPEG uporablja kar agresivno odpravljanje šuma (in tudi druge korekcije, denimo za geometrijsko popačenje), ki se presenetljivo dobro obnese.

Velika novost pri aparatih razreda štirih tretjin je vgradnja dveh sistemov za samodejno ostrenje. Prvi je enak kot že pri predhodnikih, gre za zaznavanja kontrasta. Ta se je na E-M5 zelo dobro izkazal, enako velja tudi tu. Nov pa je sistem, ki temelji na razliki v fazi pri valovanju svetlobe, tak sistem uporabljajo klasični DSLRji.  Aparat izbira sistem glede na objektiv, ki ga uporabljamo in našo izbiro za način ostrenja. Pri uporabi namenskih objektivov (torej objektivi za aparate mikro štiri tretjine) in sledenju subjekta se uporabljata oba načina hkrati, drugače pa je v rabi le en ali drug sistem.

Fazni način je namenjen predvsem za uporabo starejših Olympusovih objektivov, namenjenih njihovim DSLRjem. S tem aparatom so jasno oznanili, da klasičnih DSLRjev ne nameravajo več razvijati (to se nam zdi logična poteza), s tem aparatom pa lahko uporabniki Olympusovega sistema DSLR uporabljajo tudi starejše objektive.

Upravljanje aparata je odlično, saj je ohišje vse polno kolesc in tipk, ki jim lahko tudi spreminjamo namembnost. Aparat lahko upravljamo tudi prek zaslona, občutljivega za dotik, z vgrajenim vmesnikom WiFi pa tudi prek pametnega telefona ali tablice. Omenjeni zaslon se nagiba navzdol ali navzgor, morda škoda, da ni povsem vrtljiv. To je, poleg razmeroma visoke cene, tudi ena izmed redkih kritih aparata, ki sicer ponuja res dobro izkušnjo.  

Olympus E-M1

Digitalni fotoaparat razreda štiri tretjine z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 4608 × 3456.

Tipalo: Efektivno 16 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 1400 EUR (ohišje),  2000 EUR (z objektivom 14–40 mm F2,8).

✓    Ostrenje, upravljanje, kakovost ohišja, lega v roki, velikost in teža ohišja glede na zmogljivosti.

✗    Cena, nima vrtljivega zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji