Objavljeno: 24.2.2005 21:52 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Marec 2005 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus E-300

Pred začetkom lanskoletne Photokine so pri Olympusu začeli skrivnostno namigovati na nov fotoaparat, ki bo dodobra prevetril trg digitalnih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi. Vsi smo pričakovali nov izdelek v dobro sprejetem sistemu 4/3, kjer so doslej lahko ponudili le model E-1, morda celo izboljšano različico, dočakali pa smo fotoaparat z dokaj nenavadnim ohišjem, saj na njem ni običajne prizme na vrhu. Prenos svetlobe do kukala so rešili tako, da se svetloba do okularja odbije v levo namesto navzgor ter nato potuje naprej še prek treh zrcalc. Ta postopek je seveda botroval širšemu ohišju, ki je tako najširše med cenejšimi digitalnimi fotoaparati z izmenljivimi objektivi. Zaradi plastičnega ohišja je z baterijami vred težak le okoli 620 gramov, kljub vsemu pa zaradi majhne višine ohišje v roki ne leži najlepše. Na držalu so dodali še dodatno grbino, ki pa je prej moteča kot v pomoč.

Raba fotoaparata ni zahtevna. Na desni strani je običajno kolesce za nastavljanje načina slikanja z dodatnimi štirinajstimi prednastavitvami. Nekatere od njih so klasično predstavljene z ikono, druge pa so skrili pod oznako Scene, ki si jih z obrazložitvijo lahko ogledamo na zaslončku LCD. Poleg kolesca za nastavljanje slikanja so tudi kolesce za nastavljanje vrednosti, stikalo za vklop in sprožilo. Na zadnji strani so gumbi za nastavljanje digitalnega dela, ki sledijo že utečeni formi znanih digitalnih fotoaparatov. Prav gotovo bo marsikdo pogrešal informativni zaslonček na vrhu fotoaparata in prav zanimivo je, da jim ga kljub širšemu ohišju in odstranitvi prizme ni uspelo vgraditi. Namesto njega si informacijo o nastavitvah lahko ogledamo prek LCD zaslončka na zadnji strani, kar je v določenih primerih lahko težavno, kar nekaj vaje pa potrebujemo za spreminjanje vrednosti prek gumbov. Na levi strani fotoaparata najdemo še priključka A/V in USB 1.1, kar je slabost zaradi velikih datotek. Kot pri E-1 so tudi v E-300 vgradili ultrasonični odstranjevalec prahu, ki se avtomatično zatrese pri vsakem vklopu fotoaparata. Kljub temu se fotoaparat zaganja le dve sekundi. Na splošno je E-300 povprečno hiter fotoaparat. Zapisovanje 8 MB posnetka na dobro kartico pri običajnem stiskanju je 6 sekund, zmogljivejši pa je predpomnilnik, ki omogoča fotografiranje naslednjega posnetka po slabi sekundi. Na žalost pa lahko v seriji poslikamo le štiri fotografije zaporedoma. Čas slikanja lahko nastavljamo od 1/30 s do 1/4000 s, na voljo nam je tudi čas B, nepretrgano pa nam omogoča posneti 2,5 sliki na sekundo. Posnetke zapisuje na kartice CompactFlash. Ostrimo lahko prek treh avtofokusnih točk, ki jih lahko tudi izbiramo. Avtofokus je deloval zanesljivo le pri enkratnem, več težav pa smo imeli pri nepretrganem ostrenju, saj je slabo izostril na nekaterih neizrazitih in temnejših delih. Za pomoč pri ostrenju lahko vklopimo bliskavico, ki pa se vsakokrat vklaplja, tudi v normalnih razmerah. Fotoaparat poganja enaka Li-Ion baterija, kakršno uporabljata tudi E-1 in C-8080.

Dobrodošla novost je vsekakor višja ločljivost vgrajenega tipala z 8 milijoni pik, ki še naprej ostaja tipalo CCD izdelovalca Kodak z diagonalo 4/3 palca. Zaradi majhnega tipala in visoke ločljivosti smo imeli nekaj težav s šumom, ki je opazen pri ISO 400 in že močneje izrazit pri ISO 800. Digitalni del nastavljamo prek grafičnih menujev, ki jih najdemo že pri kompaktnih Olympusovih fotoaparatih. Poleg običajnih možnosti nastavljanja kontrasta, ostrine in nasičenosti barv so dodali tudi možnost nastavljanja gradacije, ki pa ni nič drugega kot "brightness", torej svetlost celotne slike, nastavitvi low-key in high-key pa sta znani že iz klasične fotografije. Po potrebi si lahko nastavljamo tudi gumb OK, ki je na zadnji strani ohišja, namenjen pa je predvsem nastavitvam bližnjic do nekaterih zanimivejših nastavitev. Prednost fotoaparata je prav gotovo v široki dodatni ponudbi, od različno dobrih objektivov do dodatne opreme, kot so na primer bliskavice. Če k temu prištejemo še zelo ugodno ceno, kakovosten posnetek in širok izbor digitalnih nastavitev, bo za marsikoga prehod s kompaktnih fotoaparatov na fotoaparate z izmenljivimi objektivi zopet aktualen.

Olympus E-300

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 3264 × 2448, 3200 × 2400, 2560 × 1920, 1600 × 1200, 1280 × 960, 1024 × 768, 640 × 480.

Tipalo: Efektivno 8,0 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 2.

Izdeluje: Olympus, www.olympus.com.

Prodaja: Olympus Slovenija, (01) 586 46 60.

Cena: 238.800 tolarjev (ohišje).

Za: Samodejno odstranjevanje prahu s tipala, visoka ločljivost, cena.

Proti: Šum tipala nad ISO 400, lega fotoaparata v roki, ni informativnega zaslončka na vrhu ohišja, ni USB 2.0 priključka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji