Objavljeno: 19.4.2005 09:51 | Avtor: Arnold Marko | Monitor April 2005 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus C-370 Zoom

V spodnjem cenovnem in zmogljivostnem razredu Olympus danes ponuja kar precej širok izbor modelov in eden izmed teh je tudi model C-370 Zoom. Ponuja objektiv s trikratnim zumom, ki ima goriščno razdaljo enako med 38 in 114 milimetrov v formatu leica, s svetlobno jakostjo med 2,9 pri širokem kotu in slabših 5 v tele položaju (kar je verjetno tudi eden od razlogov, da ima kar nekaj težav z natančnim ostrenjem ob slabši svetlobi). Tega lahko uporabljamo od pol metra naprej, v makro načinu od 20 centimetrov naprej, v super makro načinu pa se lahko objektom približamo na vsega 2 centimetra. Tipalo ima diagonalo 1/2,7 palca in v slike JPEG zajame 3,14 milijonov pik, kar ustreza ločljivosti 2048 × 1536 (dodatni ločljivosti sta 1600 × 1200 in 640 × 480 pik). Tudi pri tem poceni Olympusu pa se je izdelovalec odpovedal serijski kartici xD. To je treba dokupiti posebej, v osnovi pa ima fotoaparat le 12 MB notranjega pomnilnika, kar zadostuje le za pet slik ob uporabi najboljše kakovosti.

Čeprav digitalni fotoaparat ne spada med žepne modele, je kljub temu eden najmanjših modelov manj zmogljivega razreda digitalnih fotoaparatov. Zaradi ugodne cene bi lahko tako komu bil tudi alternativa za nakup majhnega aparata, čeprav je ohišje nekoliko bolj krhko kot pri pravih žepnih modelih. Ohišje je tudi dobro oblikovano in precej lepo leži v roki, pomanjkanje prostora na hrbtni strani ohišja pa so snovalci razrešili s pomočjo dodatnega utora za palec, ki je poleg krožnega stikala in tipk za upravljanje. Za predogled slike se uporablja barvni zaslon LCD diagonale 38 milimetrov, ki ima ločljivost 130.000 pik. Slika tega je dokaj dobra, pod soncem pa ni preveč vidna, zato še bolj pogrešamo optično kukalo, ki ga C-370 Zoom nima. Pri fotografiranju smo skoraj v popolnosti "obsojeni" na samodejni način merjenja osvetlitve, ki ga lahko le kompenziramo (med +/- 2 EV v korakih po 1/3 EV) - določiti ni mogoče niti temperature bele, kar sicer pomeni tudi to, da res pravih barv skorajda ne moremo zajeti, saj je samodejni zajem izredno slab. Pod umetno osvetlitvijo je namreč rezultat izredno rdečkast. Med redkimi možnostmi vplivanja na zajemanje slik je izbor scenskih nastavitev, ki pa so le štiri. Tudi sicer je kakovost zajetih slik dokaj skromna, pa vendar za nezahtevnega uporabnika povsem zadostuje. Tem pa je C-370 Zoom navsezadnje tudi namenjen.

Olympus C-370 Zoom

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,14 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,9-5; ostrenje 0,5 m-neskončno (20-50 cm makro; 2 cm super makro); čas od 1/2000 do 2 s; doseg bliskavice do 3,8 m; razpon ISO od 64 do 250 (samodejno).

Cena: 39.600 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 30.

Za: Preprosta raba, majhne mere.

Proti: Malo možnosti, le samodejno določanje temperature bele, ki deluje slabo, povprečna kakovost fotografije, nima optičnega kukala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji