Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Dušan Kastelic | Monitor Oktober 2014

Od vektorjev do spleta

Xara je z leti iz preprostega programa za vektorske ilustracije postala čedalje kompleksnejša, saj je s področja vektorske ilustracije počasi začela ponujati tudi prelom besedila, obdelavo fotografij, oblikovanje spletnih strani, izdelavo preprostih animacij (GIF in Flash) itd. … Večina uporabnikov je precej specializiranih na določena področja oblikovanja in večine funkcij sploh niso uporabljali. Zato so prodajni referenti programerjem naročili, naj program »razbijejo« na več delov, ki bodo pokrivali potrebe točno določenih uporabnikov.

Uporabniški vmesnik vtičnika Magic Bullet PhotoLooks

Uporabniški vmesnik vtičnika Magic Bullet PhotoLooks

Tako je iz nekdanje Xare nastalo kup specializiranih programov z zapletenimi imeni: Xara Page & Layout Designer 10 je soliden program za prelom besedila, Xara Photo & Graphic Designer 10 je vektorsko orodje, namenjeno grafičnim oblikovalcem, ki morajo občasno obdelati tudi kakšno fotografijo, Xara Web Designer 10 Premium pa pokriva področje oblikovanja spletnih strani. In, končno, paradni konj: Xara Designer Pro X10, ki vsebuje vse elemente prejšnjih programov, združene v enem (plus nekaj dodatnih cvetk, zaradi katerih je Xara Designer Pro dražja od seštevka drugih Xar skupaj). Slednji je tudi predmet tokratne recenzije.

Xara s svojim paketom programov konkurira velikanom, kot sta Corel in Adobe, meri pa na malce manj zahteve uporabnike, ki imajo radi, da večino dela namesto njih opravi program. V ta namen svojim paketom prilaga cel kup profesionalno narejenih predlog: od spletnih strani, poslovnih dopisov, vizitk, koledarjev, DVDjev, poslovnih prezentacij itd., itd. …, ki jih lahko po volji spreminjate in mrcvarite. Če ste kleni profesionalci, pa seveda lahko vse te predloge zaničljivo ignorirate in naredite vse skupaj čisto od začetka. Tudi v tem primeru vas Xara ne bo pustila na cedilu. Mogoče boste tu in tam pogrešali kakšno orodje, ki ste ga navajeni iz nekajkrat dražjih Adobovih in Corelovih programov, toda vsa osnovna orodja so na voljo in praviloma delujejo celo bolje kot pri konkurenci.

Nekaj novih možnosti oblikovanja

Nekaj novih možnosti oblikovanja

Končno!

Kot prvo – končno smo dočakali 64-bitno različico! To v praksi pomeni predvsem to, da zna program bolje uporabiti vgrajeni pomnilnik (RAM) in tako ne bi smelo biti več težav pri obdelavi zelo velikih slik in dokumentov.

Na področju vektorskega oblikovanja ni veliko novosti; kot nekdanjemu striparju mi je takoj padla v oči možnost oblikovanja stripovskih oblačkov. Rešitev deluje presenetljivo dobro in bi lahko precej olajšala mučno vpisovanje besedil v oblačke, saj je zelo enostavno prilagoditi obliko oblačka količini in velikosti besedila oz. nasprotno. Škoda, ker ne poznam nikogar, ki bi besedila vpisoval na ta način.

Dodali so tudi posrečeno oblikovanje najrazličnejših puščic. Med vnaprej pripravljenimi predlogami pa najdemo »nalepke« (stikers): to so solidno oblikovane reklamne vinjete (npr. za razne popuste, reklamne slogane v katalogih ...), ki se po velikosti in obliki avtomatsko prilagajajo vpisanemu besedilu.

Na področju obdelave fotografij so predvsem dodali cel kup novih filtrov. Najbolj se pohvalijo z novim vtičnikom za Photoshop, imenovanim Magic Bullet PhotoLooks (firme Red Giant), ki ga  samostojno prodajajo za kar 199 dolarjev. Gre za enega boljših modnih programčkov, ki ponuja nešteto vnaprej pripravljenih možnosti, ki vašim povprečnim fotografijam dajo umetniški pridih.

Najbolj koristno novost pa so dodali na menu za osnovno delo s fotografijami (kjer se spreminja nasičenost barv, kontrast itd. ...). Gre za dva nova drsnika: prvi zna na fotografiji posvetliti preveč temne (Shadows Brightness), drugi pa poudariti preveč svetle dele (Highlight Brightness). To je koristna novost, saj je bilo za dosego teh učinkov doslej treba kar veliko telovadbe.

Oblikovanje spletnih strani

Čeprav sem v preteklih recenzijah ta del popolnoma zanemaril, pa sem bil med tokratnim preizkusom prijetno presenečen nad možnostmi, ki jih Xara ponuja na področju oblikovanja spletnih strani!

Še pred kratkim je veljalo, da je oblikovanje spletnih strani zelo zahtevno delo. S Xaro postane dokaj enostavno: če obladate osnove dela s tem programom, znate oblikovati tudi spletne strani, saj Xara vse, kar ste oblikovali, zelo zvesto preslika v splet! Nič ni prehud zalogaj; več strani, prikazni menuji, razni učinki in animacije, ki jih sproži miška ... Na spletno stran zmore prenesti celo tako napredne funkcije, kot je oblivanje besedila okoli likov, besedila in fotografije pod kotom itd. ... Pri oblikovanju lahko uporabljate praktično kakršnekoli fonte, saj ima Xara posebno rešitev, ki fonte skupaj s spletno stranjo naloži v strežnik. Gre za popoln sistem WYSWYG (to, kar vidiš, to dobiš), pri katerem ne potrebuješ nobenega znanja programiranja. Kako so strani videti v brkljalniku, si lahko ogledate iz samega programa, ko ste z delom zadovoljni, pa lahko celotno strukturo strani, z vsemi slikami in dodatki vred, z nekaj kliki iz Xare shranite v svoj spletni strežnik.

Program podpira tudi t. i. gradnike (widgets), s katerimi lahko na svoje strani dodajate dodatne funkcionalnosti. Če želite potencialnim strankam pokazati, kje je vaše podjetje, dodate gradnik za Google maps. Če bi radi na strani pokazali filmček z YouTuba, dodate tistega za YouTube. Če bi radi z animiranimi grafi ponazorili rast dobička v vašem podjetju, uporabite gradnik »Charts«. Če Želite svojo stran povezati s Facebookom, Twiterjem, Skyem itd. … nič lažjega, samo poiščite ustrezen gradnik. Na voljo so tudi gradniki za plačevanje prek spleta, ki so lahko povsem uporabni za kakšno manjšo trgovino. Najboljši zgled tega, kako so lahko videti spletne strani, v celoti oblikovane v Xari, najdete kar na www.xara.com.

»Responsive design« – oblika strani se prilagaja velikosti okna brskalnika.

»Responsive design« – oblika strani se prilagaja velikosti okna brskalnika.

Odzivne spletne strani

V zadnjih letih se doživljanje spleta seli z računalniškim monitorjev na druge platforme (tablice, telefone …). Večinoma strani, ki so oblikovane za branje na velikih monitorjih, zelo težko beremo na majhnem zaslonu pametnega telefona. Zato je pri oblikovanju skoraj nujno upoštevati načela t. i. »Responsive Web Designa«, kar pomeni, da strani same zaznajo, na kakšnem zaslonu se predvajajo, in temu prilagodijo obliko. Seveda Xara zmore tudi to! Oblikovati morate več različic iste spletne strani (npr. prvo, prilagojeno za monitorje PCjev, drugo za tablice in tretjo za telefone), Xara pa potem sama (glede na velikost okna spletnega brkljalnika) izbere najprimernejšo. (slika 3)

Superstrani

Marsikateri naročnik ni zadovoljen s klasičnimi, statičnimi spletnimi stranmi. Za tiste, ki so hoteli bolj pisane in animirane strani, so doslej oblikovalci v glavnem izdelovali strani v flashu. Žal pa se flash kot spletni standard za gibljivo grafiko počasi poslavlja in nadomešča ga nov standard,  imenovan HTML5, ki zna poleg vsega, kar je znal klasični HTML, tudi večino tega, kar zna flash. Seveda morajo vsi programi za oblikovanje spletnih strani, ki kaj dajo nase, znati delati strani v HTML5. In tudi Xara ni izjema. Če hočete, da bodo vaše strani nekaj posebnega, lahko prek t. i. »supersites« oblikujete različne oblike prehoda z ene strani na drugo. Ob kliku določene povezave se torej ne bo preprosto izbrisala stara vsebina in pokazala nova, temveč lahko izbirate med obilo učinki, kako se bodo strani zamenjale (bodisi s prelivom, strani se lahko menjajo iz vseh smeri bodisi z miško ali z gestami na tablicah itd. …).

Xara Designer Pro X10

Grafični paket vse v enem.

Kje: www.xara.com.

Koliko: 280 dolarjev.

✓    Za ugodno ceno dobimo kompletno orodje za oblikovanje, obdelavo fotografij, prelom besedila, oblikovanje spletnih strani itd.

✗    Zahtevnejši oblikovalci bodo pogrešali katero izmed orodij, ki jih poznajo Adobovi in Corelovi izdelki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji