Objavljeno: 31.8.2010 | Avtor: David Vidmar | Monitor Julij-avgust 2010

Od tisočev do nič evrov

Kamere so vsepovsod, želja in potreb (?), da bi nadzorovali, je vsak dan več. Naj gre za poslovne prostore in klasične zmikavte, domači vrt in sosedove mulce, ki nam pobirajo najlepše jagode, ali garažna vrata, za katerimi se skriva naš ponos. Z vsenavzočnostjo računalnikov in računalniških omrežij je video nadzor razmeroma enostavna naloga. Ogledali smo si razlike med profesionalnimi nadzornimi kamerami, cenejšimi in tistimi, ki so praktično zastonj.

Video nadzor je silno široka tema, za katero se skriva marsikaj. Za tokratni preizkus smo izbrali tri povsem različne vrste kamer, ki vse služijo podobnemu namenu - zajemanju slike in zvoka in prenosu ter hrambi posnetkov z namenom prepoznavanja nenavadnega dogajanja. Za vse tri vrste kamer izdelovalci zatrjujejo, da zmorejo vse, kar potrebujemo, in da bomo mi in naša lastnima z njimi varni. Ker ne morejo vsi imeti prav, smo si ogledali, kaj zmorejo drage profesionalne naprave, kaj zmorejo cenejše omrežne kamere in koliko si pri varovanju lahko pomagamo z navadnimi spletnimi kamerami.

Odlično in drago

Za začetek smo se pustili razvajati in smo preizkusili omrežno kamero podjetja Axis, in sicer model Axis 223M, ki je samo ena izmed številnih podobnih nadzornih naprav, ki jih ponuja to podjetje.

Profesionalna nadzorna kamera Axis 223M

Ko takšno kamero najprej primemo v roke, nas prijetno preseneti njena teža in kompaktnost kovinskega ohišja, kar vliva zaupanje in daje občutek, da gre za resno napravo. Da pa gre za vsakdanji kos strojne opreme za domačo rabo, priča nekaj priključkov na njenem zadnjem koncu, ki jih nismo vajeni in so namenjeni različnim načinom priklopa kamer. Za delovanje je potreben vsaj priklop na elektriko in v računalniško omrežje, lahko pa je, ob ustrezni opremi, elektrika dosegljiva kar po omrežnem kablu po standardu PoE. Za to bo potreben ustrezen usmerjevalnik ali pa poseben dodatek, ki omogoča prenos elektrike po omrežnem kablu. Domači usmerjevalniki temu navadno niso kos.

Kamera ima tipalo z dvema milijonoma pik, ki zajema sliko v ločljivostih do 1600 × 1200 pik. Za zajem svetlobe skrbi širokokotni objektiv z nastavljivim zumom in svetlobno jakostjo f1.4. Ker je preizkuševani model namenjen nadzoru 24 ur na dan, je opremljen z dodatnim infrardečim filtrom, s katerim zmore zajemati sliko tudi v skoraj popolni temi. Pri skromni svetlobi je slika seveda črno-bela, preklop pa je samodejen. Opazili smo, da je izdelovalec pomislil tudi na to, da je pomembno, da lahko sliko zajemajo z zelo različnimi jakostmi svetlobe - recimo ob prižgani luči v temnem kotu, pri čemer mora slika prikazovati zadosten kontrast obeh območij.

Tudi v skoraj popolni temi in pri skrajno ne-enakomerni osvetlitvi kamera prikaže sliko, na kateri je mogoče prepoznati objekte.

Opisana kamera je namenjena predvsem uporabi v zaprtih prostorih, recimo v bankah, na letališčih ali ob vhodih v poslopja. Z dodatnim ohišjem pa jo lahko namestimo tudi na prostem. Poleg zajema slike zmore kamera zajemati tudi zvok, lahko pa dodamo tudi zunanji mikrofon in zvočnik, kar omogoča dvosmerne pogovore z ljudmi v bližini kamere.

Ko kamero priključimo in se s spletnim brskalnikom povežemo na njen nadzorni modul, ugotovimo, da gre za čisto pravi računalnik. Privzeto najprej zagledamo živo sliko s kamere, na menuju pa se med številnimi nastavitvami sprva kar težko znajdemo. Mogoče je nastaviti res veliko parametrov, nastavljamo lahko številne podrobnosti o dostopu, uporabnikih, spreminjamo lastnosti slike in zvoka in še marsikaj. Kamera zmore seveda tudi dodajati napise na sliko, zakrivati dele slike in podobno. Nastavljamo lahko tako precej specifične zadeve, kot so posodabljanje časa in certifikate, potrebne za dostop do kamere.

Obilica nastavitev zagotavlja številne možnosti uporabe.

Najbolj "zabaven" in seveda uporaben je modul, ki skrbi za nadzor gibanja. Tako lahko zelo natančno nastavimo, na katerih delih slike bo kamera zaznavala premikanje, zelo preprosto pa lahko prilagodimo tudi občutljivost takega zaznavanja. Kamera tako samodejno prepoznava, ali je prišlo na posameznem delu slike do dovolj velikih sprememb na sliki, in nastavimo lahko, kaj naj se v take primeru zgodi. Tako lahko sliko ali video posnetek takega premikanja posredujemo po elektronski pošti, FTP ali prek protokola http ali pa samo kar na kameri posnamemo dogodek, ki si ga lahko kasneje ogledamo. Poleg na gibanje se lahko kamera odziva tudi na druge vrste dogodkov - tako lahko nanjo priključimo razne druge senzorje, recimo za zaznavanje temperature, lahko pa nastavimo tudi zaznavanje poskusa onesposobljenja kamere in tako kot v filmu posnamemo obraz zlonamerneža, tik preden je čez kamero vrgel cunjo.

Nastavljanje nadzora premikanja je enostavno opravilo.

O tem, da gre za profesionalno napravo, poleg velikosti in zmogljivosti priča tudi cena, ki presega evrskega tisočaka. Takšno napravo si bomo omislili samo, če potrebujemo zanesljivo varovanje ves dan vse dni v letu in si to lahko privoščimo. Z raznimi dodatki lahko že tako široko paleto možnosti še razširimo in nadzor opravimo res dobro. V takem primeru ena kamera verjetno sploh ne bo dovolj in prav tako se namestitve verjetno ne bomo lotili sami, temveč bomo to prepustili strokovnjakom, ki bodo znali svetovati tako pri izbiri naprav kot pri njihovi postavitvi, namestitvi in konfiguraciji.

Kamera ni namenjena rabi doma in ni primerna, uporabili bi jo kvečjemu kot zunanjo kamero za nadzor okolice objekta ali za nadzor dovoza ali kaj podobnega, če družinski proračun to omogoča in ocenjujemo, da tak nadzor poveča našo varnost.

Dobro in manj drago

Tudi v srednjem segmentu nadzornih omrežnih kamer je ponudba silno pestra. Takšne kamere ponuja kar nekaj izdelovalcev, ti pa imajo na svojem ceniku številne modele. Ogledali smo si napravo izdelovalca LevelOne, ki ima v svoji ponudbi še veliko podobnih modelov, zato je izbira pravega lahko kar težka. Na angleškem spletnem mestu podjetja LevelOne smo našteli kar 48 različnih modelov. Razlikujejo se v načinu povezave v omrežje (brezžično, žično), ločljivosti slike, načinu montaže, nekatere lahko vrtimo in sliko približujemo in oddaljujemo. Zelo različne so tudi cene posameznih modelov.

Brezčična nadzorna kamera LevelOne WCS-0030

LevelOne WCS-0030 je omrežna spletna kamera, ki lahko deluje tudi prek brezžičnega omrežja Wi-Fi. Sliko zajema v ločljivostih do 1280 × 800 pik, poleg zajema slike pa ponuja še marsikaj. Tako ima vgrajen tako mikrofon kot zvočnik, svetilko LED, ki jo lahko vklopimo ročno ali v časovnih intervalih, lahko pa uporabimo vgrajeni pasivni infrardeči senzor (PIR) ter snemani prostor osvetlimo samo, ko zazna gibanje. Dodatno lahko vgradimo tudi pomnilniško kartico SD in nanjo shranjujemo posnetke tudi brez dostopa do omrežja.

V primerjavi s prej opisano profesionalno kamero je naprava LevelOne precej manjša, lažja in plastična. Objektiv je fizično precej manjši in posledično manj občutljiv. Takoj se ponudi primerjava med "trotelziher" fotoaparati in aparati z izmenljivimi objektivi.

Zanimivo, da LevelOne poleg omrežnih kamer ponuja tudi usmerjevalnike za domačo rabo ali pa za rabo v (manjših) podjetjih, ki premorejo poseben modul za upravljanje spletnih kamer. Načeloma je dovolj, da kamero (ali več kamer) samo priklopimo, za vse drugo poskrbi usmerjevalnik. V našem primeru to resda ni delovalo povsem brez težav, kljub temu pa je bil priklop zelo enostaven. Ko se s spletnim brskalnikom povežemo na omrežno kamero, nas pričaka špartansko enostaven vmesnik v nekoliko nenavadni angleščini. Nasploh za upravljanje lahko rečemo, da je precej zapleteno, neintuitivno in na trenutke celo zmedeno. Tako nam, kljub več poskusom, nikakor ni uspelo aktivirani možnosti nadzora premikanja. Času neprimerno je, da vmesnik pravilno deluje samo v Internet Explorerju, v drugih brskalnikih pa ne. Res pa je, da bomo kamero bolj verjetno upravljali prek posebnega programskega paketa, ki ji je priložen. Vendar smo tudi s programskim paketom naleteli na težave. Večkrat se je samodejno znova zagnal zaradi neznane napake.

Nadzorni program za kamere LevelOne

Za sliko lahko rečemo, da je solidna, dokler je dovolj svetlobe. Ločljivost 1280 × 800 pik je nižja kot pri dražjih kamerah, vendar bo za enostavne naloge varovanja zadostovala. Čeprav ima kamera nekakšno bliskavico oziroma osvetlitveni element, je ta preskromen, da bi mu uspelo osvetliti kaj več kot vogal sobe, vrata ali manjši hodnik. Kamera sicer premore način "night vision", ki osvetli pretemno sliko, a gre ta izboljšava na škodo kakovosti slike. Zaznavanje temperature ob pomoči tipala PIR se sicer zdi dobra zamisel, a smo pri delovanju ugotovili, da ne deluje vedno optimalno. Tipalo je občasno zaznalo človeka, ko ga ni bilo v bližini, ko pa je bil, se je vklapljalo in izklapljalo. Kljub temu deluje dovolj dobro, da je uporabno.

Uporaba osvetlitve LED ne zagotavlja dobre slike v temi. Nekoliko bolje se odreže nastavitev "NIght Vision".

LevelOne WCS-0030 je cenovno dostopnejša od profesionalnih kamer, saj njena povprečna cena obsega le četrtino cene prej opisane kamere Axis 223M. Zaradi barve in velikosti jo je v prostoru laže namestiti nevpadljivo. Njeno delovanje lahko opišemo koz zadovoljivo, zato ocenjujemo, da so cenejše omrežne kamere primerne za nadzor manjših prostorov, pisarn pa tudi zunanjih površin, če so te lepo vidne skozi kakšno okno. Njena cena je dovolj nizka, da si jo povprečno gospodinjstvo lahko omisli za uporabo tudi v stanovanju, hiši ali garaži. Za resnejšo uporabo ni primerna, saj jo je zelo enostavno onesposobiti - na električnem kablu ima, kot kakšna namizna svetilka, celo gumb za izklop električne energije.

Vitamin D je zdrav

Nadzorne kamere in druga oprema za video nadzor niso prav poceni. Sploh ne, če želimo, da delujejo zanesljivo in si lahko ob morebitnem neljubem pripetljaju s posnetkom tudi v resnici pomagamo razkrinkati nepridiprave. Avtorji programa Vitamin D Video so si zadali za nalogo izdelati programsko opremo, s katero bo že navadna spletna kamera lahko solidno nadzirala dom ali podjetje.

Vitamin D je enostaven in ličen program, ki teče v Oknih in operacijskem sistemu Mac OS X. Že z nekaj kliki v vsega nekaj minutah ena ali več spletnih kamer ali poceni omrežnih kamer poskrbi za soliden nadzor prostora.

Z nastavljanjem enostavnih pravil lahko zahtevamo, da se začne zapisovanje video posnetka na disk ob točno določenem dogodku. Pravila omogočajo, da se oženje alarma k sreči ne dogaja kar vsevprek. Z njimi Vitamin D naučimo, da opazuje in popisuje samo določene dogodke, kot so vstopanje ali izstopanje skozi vrata, prečkanje navidezne črte, zadrževanje v prostoru za določen čas in podobno. Ob alarmu lahko računalnik tudi zavrti zvočni posnetek ali pa si po elektronski pošti pošljemo obvestilo s posnetkom.

Pravila omogočajo definirati, katere vrste dogodkov na posnetku nas zanimajo.

Posebej priročno je, da lahko tudi po posnetkih iščemo oz. brskamo po enakih pravilih, kot smo jih nastavili za proženje alarma. Tako lahko, kljub temu da smo nastavili samo alarm za vstop v prostor, kasneje poiščemo, kdo je izstopil iz sobe ali vstopil vanjo in kdaj in podobno. Namesto da bi pregledovali posnetke dolge ure, pobrskamo za zanimivimi dogodki v nekaj sekundah.

Poseben poudarek pri razvoju algoritmov za nadziranje so avtorji namenili prepoznavanju ljudi in drugih premikajočih se objektov in njihovemu ločevanju od preostalega dogajanja v nadzorovanem prostoru, ki ni vreden omembe. Tu gre predvsem za veter, listje, sence in podobne nenadne spremembe. Tako skušajo kar najbolj zmanjšati število lažnih alarmov, ki največkrat povzročijo, da tistih dogodkov, ki bi jih morali opaziti, ne opazimo, ker so skriti v kopici nepomembnih dogodkov.

Program prepozna premikajoče se ljudi tudi, če so vidni samo delno ali nejasni.

Kljub velikanskemu vloženemu trudu Vitamin D še vedno občasno zazna razne predmete kot ljudi ali kako drugače sproži lažne alarme. K temu lahko pripomore slaba kakovost kamere, premalo svetlobe za dober posnetek in drugo. Glede na izjave avtorjev lahko v prihodnjih različicah pričakujemo še dodatne izboljšave algoritma, ki v trenutni različici delujejo dobro, vedno pa jih je mogoče še izboljšati.

Vitamin D je bil kar nekaj mesecev na voljo kot brezplačna preizkusna različica. Pred kratkim so se avtorji odločili, da je program dovolj zrel za oznako 1.0, in objavili tudi cene. Tako je za 49 ameriških dolarjev na voljo osnovna različica, ki omogoča uporabo do dveh kamer, in za 199 dolarjev profesionalna, ki lahko deluje z neomejenih številom kamer. K sreči je na voljo tudi brezplačna različica z omejitvijo delovanja na eno samo kamero in nizko ločljivostjo 320 x 240, pa vendar bo verjetno povsem zadostovala, da boste svoje skrivnosti zaščitili pred nezaželenimi pogledi družinskih članov, sodelavcev ali sosedov.

Vitamin D Video

Kaj: Programska oprema za video nadzor, ki dobro deluje že s poceni spletnimi in omrežnimi kamerami.
Izdeluje: Vitamin D, www.vitamindinc.com.
Cena: Brezplačno, 49 USD (različica "Basic") ali 199 USD (različica "Pro").
Za: Enostavno delovanje.
Proti: Občasno sproženje alarmov, ki ni niso v skladu z nastavljenimi pravili.

Poceni

Nadziramo lahko tudi z navadnimi spletnimi kamerami, ki jih kupimo v trgovskih središčih, vgrajene pa so tudi že v praktično vsak prenosnik. Nekateri izdelovalci programsko opremo za nadzor celo prilagajo, sicer pa je v spletu mogoče najti množico različnih programov, ki ponujajo skoraj profesionalne rezultate za drobiž. Eden takih je tudi Vitamin D, ki ga opisujemo v okviru.

O sliki težko zapišemo enotno sodbo, saj se spletne kamere med seboj zelo razlikujejo. Vse sodobnejše kamere, ki smo jih preizkusili, zmorejo zajemati sliko solidne kakovosti, tudi ločljivosti se povečujejo. Rado pa se zaplete pri občutljivosti na svetlobo - cenejši modeli takrat zelo zmanjšajo število zajetih sličic, pa tudi ostrina slike postane ob premikajočih se objektih zelo slaba.

Težko rečemo, da spletne kamere niso primerne za nadzor, saj so občasno res lahko koristne, predvsem pa so poceni in priročne. Z uporabo primerne programske opreme lahko nadzorujemo sobo, v kateri je računalnik, kakšna vrata ali hodnik in morda skozi okno celo zunanjost. Zanimiva je tudi uporaba, ko v prenosnik vgrajeno spletno kamero uporabimo za to, da posnamemo tatu, ki nam je izmaknil prenosnik. Programov, ki obljubljajo takšno pomoč, je kar nekaj, omenimo samo brezplačni Prey (preyproject.com).

Za resnejše naloge pa ne bodo prava izbira. Težav je precej, ena izmed njih je, da jih težko namestimo tako, da ne bodo v napoto, in da bodo stalno nameščene. Niso primerne za uporabo na odprtem, največ težav pa povzroča povezljivost, saj smo omejeni z dolžino kabla USB. Za resnejše delo niso primerne tudi zato, ker za svoje delovanje potrebujejo vklopljen računalnik z ustreznim programskim paketom.

Kaj izbrati

Za konec lahko zapišemo, da smo spoznali, da pri varnosti ni bližnjic. Če potrebujemo zanesljivo varovanje 24 ur na dan vseh 7 dni v tednu in če želimo nadzorovali večje prostore z različnimi svetlobnimi razmerami, pa si moramo omisliti drago profesionalno rešitev. V takem primeru se projekta verjetno ne bomo lotili sami in ga tudi ne bomo zaupali kar oddelku IT, temveč je smiselno najeti specializirano podjetje, ki bo pomagalo tako pri načrtovanju kot pri izbiri varnostnega sistema, poskrbelo pa bo tudi za njegovo namestitev, uporabo in vzdrževanje. Res je, da gre v tem primeru za večjo naložbo, a bodo tudi rezultati temu primerni.

Če so naše potrebe skromnejše, če želimo nadzorovati samo pisarno ali dve, manjši hodnik ali parkirišče, pa lahko nalogo zadovoljivo opravijo tudi cenejše omrežne kamere. Te so dovolj enostavne, da se njihove namestitve lotimo tudi sami, oziroma si pomagamo z računalniškimi strokovnjaki, ki so pri roki. Rezultati bodo zadovoljivi, stroški pa temu primerno nižji.

Kljub obljubam si s spletnimi kamerami za rabo doma ne moremo dosti pomagati pri varovanju ljudi in premoženja. Uporabne so kvečjemu za (skrivni) nadzor nad otroki, čistilko, sodelavci ali sosedi, za kaj več pa ne. Še tako dobra programska oprema na računalniki pač ne more nadomestiti trpežnega ohišja, dobrega objektiva in zanesljive strojne in programske opreme namenskih kamer za varovanje.

Kamere Axis zastopa www.avtera.si, LevelOne pa www.svetkomunikacij.si.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji