Objavljeno: 23.2.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2016

Od branja k poslušanju

Podkasti so se v zadnjih letih žanrsko zelo razvili, že od samih začetkov pa so na voljo takšni, ki se ukvarjajo z računalništvom in zabavno elektroniko. To ni tako presenetljivo, saj so podkaste najprej ustvarjali in poslušali tisti, ki so znali uporabljati prve mobilne predvajalnike in snemalno opremo. Naslednji izbor oddaj predstavlja nekaj tistih, ki jih poslušamo v uredništvu in se ukvarjajo s podobnimi tematikami, kot so tiste, o katerih je mogoče prebirati v Monitorju.

 Accidental Tech Podcast (atp.fm) je oddaja, ki jo vodijo trije programerji in se največ ukvarja z Applom in izdelki ter programskimi jeziki tega izdelovalca. Trojico voditeljev sestavljajo Marco Arment, programer, ki je naredil aplikacijo za kasnejše branje Instapaper in trenutno razvija podkastni predvajalnik Overcast. Druga tretjina je John Siracusa, ki je leta pisal izjemne recenzije Applovega operacijskega sistema MAC OS X, zadnji pa je Casey Liss, za katerega nihče ne ve, kdo je.

Večina oddaj se prilagaja Applovim novicam, ki privrejo na plan, a so razprave zanimive predvsem zato, ker vsi trije Apple spremljajo že več let in imajo kar nekaj zgodovinskega spomina na podjetje, ki je dvakrat skorajda izumrlo, zdaj pa je eno najuspešnejših na svetu. Tu in tam ATP postreže tudi z epizodo, v kateri se pogovarjajo o tehničnih vidikih programerskih jezikov, in te oddaje so manj tehnično podkovanim poslušalcem nedostopne. Teh epizod je sicer malo, a kljub temu omogočajo zanimiv vpogled v delo programerjev iOS in Mac OS X.

 Daily Tech News Show (dailytechnewsshow.com) je dnevnoinformativna oddaja, ki jo vodi Tom Merrit. Od ponedeljka do petka vsak dan dostavi najzanimivejše novice iz sveta tehnologije in zabavne elektronike. Pri vsaki oddaji se mu pridružijo redni sokomentatorji in skupaj pregledajo, kaj se je zgodilo tisti dan. Tom Merrit je v preteklosti vodil Tech News Today na eni največjih podkastnih mrež TWIT, a je pred dvema letoma šel na svoje in začel DTNS. Tega ustvarja s pomočjo sponzorjev in donacij poslušalcev ter gledalcev. DTNS je namreč na voljo tudi v video obliki, saj vsako epizodo naložijo na YouTube.

Medtem ko so druge oddaje na seznamu tedenske in si za vsebino vzamejo čas, je DTNS čistokrvna novičarska oddaja. Kako dobro jim uspeva, pokaže vsaka epizoda, saj Tom in sokomentatorji ne sedijo v istem prostoru, temveč so raztreseni po vsej Ameriki (včasih tudi svetu). Vsi, ki nastopajo v oddaji, imajo večletne izkušnje s pokrivanjem tehnologije, tako da zanimivih pogledov ne zmanjka.

 The Talk Show (daringfireball.net/thetalkshow/) je trenutno v tretji in najbrž najboljši iteraciji. Njegov ustvarjalec, John Gruber, je eden najbolj znanih in branih piscev o Applu na svetu. Sam za Talk Show pravi, da je kot režiserski komentar njegove strani Daring Fireball. Vsak teden povabi k sebi drugega gosta in ponavadi so to novinarji in komentatorji s tehnološkega področja. Gruber se že več kot deset let ukvarja s spremljanjem Appla, a se razprave dostikrat razvijejo tudi v druge smeri. Rad govori o baseballu, kar morda za Evropejce ni najprivlačnejša tema, a se zna odkupiti z enournimi razpravami o trilogiji filmov Boter.

The Talk Show ima najdaljše epizode vseh oddaj na seznamu, saj se dostikrat zgodi, da se John z gostom pogovarja tudi po več kot dve uri. Vedno pa gre za globoke in poučne pogovore o Applu in tehnologiji, čeprav je morda do prvega preveč prizanesljiv. The Talk Show je kljub temu eden tistih podkastov, ki krojijo teme, o katerih se bodo potem pogovarjali na vseh tehnoloških straneh.

 Material (relay.fm/material) je dobil ime zaradi Googlove filozofije oblikovanja operacijskega sistema Android. To so poimenovali Material Design in podkast Materil se ukvarja predvsem z Googlom in Androidom. Podkast vodi trojica poklicno raznovrstnih ljudi. Andy Ihnatko je eden najbolj znanih in cenjenih tehnoloških piscev v Ameriki in že leta piše za časopis Chicago Sun Times. Russel Ivanovic je razvijalec za Android, ki na Googlovih konferencah redno pobira nagrade. Njegova najbolj znana aplikacija je podkastni predvajalnik Pocketcasts. Trojico zaokrožuje Yasmin Evjen, oblikovalka, ki oblikuje aplikacije za razvijalce za Android.

Kot rečeno, je govor o Googlu in njihovih izdelkih. Dotaknejo se tako strojne kot programske opreme, predvsem pa so kot trojica voditeljev zelo posrečena kombinacija, ki ustvari zelo sproščeno ozračje. Material je ena tistih oddaj, ki zelo dobro zaobjamejo vse, kar se je zgodilo z Googlom v enem tednu, in je v tem pogledu protiutež podkastu ATP, ki se ukvarja predvsem z Applom.

 Rocket (relay.fm/rocket) je tehnološki podkast, ki ga vodijo tri ženske in je kot tak pomemben, saj ženskih glasov v tem prostoru kronično primanjkuje. Vodijo ga Brianna Wu, ki je ustanoviteljica igričarskega razvijalskega studia Giant Spacekat. Njihova prva igra je Revolution 60. Poleg je Christina Warren, ena najbolj znanih tehnoloških novinark v Ameriki, ki zadnja leta piše za stran Mashable. Zadnji del trojice pa je Simone de Rochefort, ki piše o igrah.

Zmes tem, ki se jih lotevajo v Rocketu, sega od tehnologije do iger in filmov. Pravzaprav gre za čistokrvno geekovsko oddajo, ki meša sproščene in zabavne pogovore z resnimi in poglobljenimi analizami stanja na trgu zabavne elektronike. Tako kot Material je ključ v raznolikosti voditeljic, saj vsaka s svojega področja obravnavano temo osvetli iz drugačne perspektive. Rocket je tako kot Material in Upgrade del podkastne mreže relay.fm, na kateri je mogoče najti celo vrsto tehnoloških podkastov.

 Upgrade (relay.fm/upgrade) je podkast, ki ga vodita Mike Hurley, soustanovitelj podkastne mreže Relay.fm, in novinar Jason Snell. Slednji je deloval kot novinar in kasneje odgovorni urednik revije Macworld. Tam je preživel dve desetletji in ves čas pokrival Apple. Gre za enega tistih novinarjev, ki so Apple spremljali med vsemi vzponi in padci in zato velikokrat ponudi zgodovinski kontekst aktualnemu dogajanju v zvezi s podjetjem iz Cupertina.

Upgrade je primarno podkast o Applu, a se Mike in Jason pogovarjata tudi o drugih večjih tehnoloških podjetjih in povezanih temah. Predvsem sta oba zelo dovzetna za vprašanja poslušalcev, sprejemata jih prek Twitterja z oznako #AskUpgrade.

Tehnološko obarvanih podkastov je v spletu malo morje in tokratni izbor je le majhen presek vseh vsebin, ki so na voljo. Če bi radi sami poiskali še kakšnega, je najboljši imenik v Applovi trgovini iTunes. Tam je mogoče najti zavihek podcasts, na njem pa podkast o čemerkoli.

DOMAČE
Podkasti po slovensko

Tudi v Sloveniji so podkasti zadnja leta v razmahu – resda počasnejšem kot v tujini, a se pač pozna majhnost trga. Hkrati so pri nas zanimive tudi oddaje v drugih jezikih, predvsem angleščini. Med poslušalci teh oddaj je veliko računalnikarjev in drugih navdušencev nad tehnologijo, tako da ne preseneča, da je to področje še posebej dobro pokrito – tudi pri nas.

Imamo dva omembe vredna tehnološka podkasta v našem jeziku. Prvi, starejši, je podkast Bitni Pogovori (bitnipogovori.si), v njem sodelujejo Nejc Žorga Dulmin, Mark Mizilj in Alan Rener, drugi pa je Apgrejd (apparatus.si/oddaja/apgrejd), tega ustvarjata Jan Ferme in Uroš Miklavčič. Oba podkasta temeljita na podobni osnovi, gre za tipično zvrst, kjer voditelji kramljajo o aktualnih temah, od novic in novosti pa do lastnih opazk in izkušenj pri vsakdanji rabTi računalnikov, pametnih telefonov, tablic in vsega drugega.

Teme so pri obeh podkastih zelo aktualne, kar veliko je govor o Applu in njihovih napravah, sploh v Bitnih Pogovorih, pri Apgrejdu se morda nekoliko več posvečajo tudi Androidu in PCjem. Obe oddaji sta zanimivi, tudi voditelji so pri svojem delu zelo dobri. Pogovori so naravni in tekoči, je pa v rabi kar veliko anglicizmov oziroma tujk, a to glede na področje ne preseneča.

Velja pa omeniti, da se znajo teme med različnimi podkasti hitro ponavljati – ko pride neka nova, zanimiva naprava, se o njej pač pogovarjajo vsi. Če poslušamo veliko tujih podkastov,  se hitro zgodi, da se teme (in tudi mnenja ter komentarji) ponavljajo.

Apgrejd izhaja vsak drugi četrtek, Bitni Pogovori v povprečju nekoliko pogosteje, nekako na deset dni. Prvi ima za seboj dobrih petdeset oddaj, drugi pa je med pisanjem teh vrstic pri 123 oddajah.  

Jure Forstnerič

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji