Objavljeno: 10.6.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Posebna 2014 | Teme: pametni telefon

Obvezno za iPhone

Danes si težko predstavljamo mobilno telefonijo brez morja aplikacij, ki so nam vsak dan na dosegu prstov. Čeprav so pametni telefoni (in tudi dlančniki) že dolgo poznali dodatne programe, je bil prihod iPhona oziroma odprtje trgovine iTunes App Store tisti mejnik, ki je za vedno spremenil dojemanje pametnih telefonov.

Ob odprtju App Stora je bilo na voljo 500 programov, zdaj jih je že čez milijon (to  je primerljivo z Googlovo trgovino Play). Prav visoko število aplikacij je ena največjih težav omenjenih tržnic, saj je na obeh veliko balasta, tudi takega, ki ni prav poceni. Tudi ko pride kakšna odlična in zelo priljubljena aplikacija, se hitro najdejo posnemovalci, zaradi katerih je kasneje kar sitno iskati tisto pravo – kot šivanko v senu. Pri tem se Applova trgovina sicer kar dobro obnese, a še vedno je včasih problem najti pravi program za določen namen.

Pred leti smo že naredili večji pregled najboljših programov za iPhone, a se je v tem času kar veliko spremenilo. Nekaj funkcij je zdaj vgrajenih že v sam operacijski sistem (žepna svetilka), nekateri programi so izginili, seveda pa je tudi obilo novih. To je jasno le pregled, saj je nemogoče, da bi preizkusili vse (ali celo večino) programov. Vse, ki smo jih omenili, uporabljamo (ali smo uporabljali) tudi sami, nekatere pogosteje, druge pa nekoliko manj.

Veliko programov je brezplačnih, med plačljivimi pa jih ima kar nekaj tudi brezplačno preizkusno različico. Na splošno so cene razmeroma nizke, s tem da je tempo razvoja pri teh aplikacijah kar hiter. Tu in tam je sicer na voljo večja različica, ki jo moramo (vsaj večinoma) znova kupiti, a lahko ostanemo tudi pri prejšnji različici.  

Poslovne aplikacije

iPhone je odličen popotnik za poslovno oziroma službeno rabo. Ena izmed najpomembnejših aplikacij je vsekakor odjemalec elektronske pošte. Vgrajeni odjemalec se sicer presenetljivo dobro obnese, večina uporabnikov pa niti ne pomisli, da bi ga s čim nadomestila. Tu se največkrat omenja odlična aplikacija, imenovana preprosto Mailbox. Narejena je predvsem za hitrejšo obdelavo naše prihajajoče elektronske pošte, zelo koristen pa je tudi pogled, ki spominja na pogovor pri kratkih sporočilih. Za tiste, ki uporabljajo Microsoftov Exchange, pa omenimo še Inbox Pro Outlook Edition, ta obsega kar nekaj koristnih možnosti, povezanih s strežniki Exchange, denimo potrditev udeležbe na dogodkih, znotraj programa pa si lahko ogledamo najpogostejše datoteke (Word, Excel, PDF).

Poleg elektronske pošte so za prenos datotek v zadnjih časih nadvse priljubljene tudi oblačne shrambe, kjer je vsekakor najbolj znan Dropbox. Odjemalec za iPhone je zelo dober, preprost in učinkovit. Seveda se datoteke ne shranjujejo krajevno, kot v računalniku, a lahko to za posamezne datoteke tudi vključimo za takrat, ko nimamo dostopa do spleta. Podobnih shramb je še kar nekaj, vedno bolj razširjen je tudi Google Drive, sploh v navezi z oblačno pisarniško zbirko Google Docs (ki sicer nima samostojne aplikacije za iOS). Kar veliko uporabnikov uporablja Box, tudi Microsoft se trudi s svojim OneDrive (ta je bil nekoč znan kot SkyDrive). Omenimo še slovensko alternativo Koofr. Tega smo sicer pred kratkim preizkusili in čeprav ga še razvijajo, se kar dobro obnese, zanimiva prednost pa je v tem, da nam lahko poveže tudi Dropbox in Google Drive. Vsak od omenjenih ima svoje prednosti in slabosti, vsi so sicer omejeni po prostoru, a lahko slednjega tudi dokupimo.

Večina uporabnikov niti ne pomisli, da bi zamenjala vgrajeni odjemalec za elektronsko pošto, pri tem je Mailbox ena izmed najboljših alternativ, sploh ko se navadimo vseh možnih gest.

Večina uporabnikov niti ne pomisli, da bi zamenjala vgrajeni odjemalec za elektronsko pošto, pri tem je Mailbox ena izmed najboljših alternativ, sploh ko se navadimo vseh možnih gest.

Naslednji korak je ogled in obdelava različnih datotek. Za hiter ogled se načeloma dovolj dobro znajdejo že odjemalci elektronske pošte (tudi vgrajeni) in prej omenjene oblačne shrambe, ki vse ponujajo predogled kar nekaj različnih datotek. Za zahtevnejše se zelo dobro obnese CloudReaders, ki ga sami uporabljamo predvsem za ogled in krajevno shrambo datotek PDF, podpira pa tudi druge datoteke, predvsem večpredstavne (CBZ in CBR za stripe, MOV, MP3, MP4 itd.).

Čeprav je med spletnimi shrambami najbolj znan Dropbox, v zadnjem času vse več uporabljamo domačo alternativo Koofr, ki mu lahko dodelimo dostop tudi do drugih takih ponudnikov, tudi Dropboxa.

Čeprav je med spletnimi shrambami najbolj znan Dropbox, v zadnjem času vse več uporabljamo domačo alternativo Koofr, ki mu lahko dodelimo dostop tudi do drugih takih ponudnikov, tudi Dropboxa.

Za pregled in urejanje pisarniških datotek (torej .doc, .xls, itd.) je na voljo veliko različnih programov, a so večinoma plačljivi, velikokrat pa je na voljo tudi brezplačna omejena različica. Seveda moramo omeniti Applovo lastno pisarniško zbirko iWork, ki jo sestavljajo Pages, Numbers in Keynote. Aplikacije niso ravno poceni (slabih deset evrov vsaka), a so za kupce novejših Applovih naprav brezplačne. Zelo enostavno jih je uporabljati, podpirajo pa tudi datoteke, narejene z Microsoftovo zbirko Office, seveda z nekaterimi omejitvami.

Na tem področju je pred kratkim sprožil nove valove ravno Microsoft, ki zdaj ponuja pisarniško zbirko Microsoft Office Mobile. Ta je za domače uporabnike brezplačna, le prijaviti se moramo z Microsoftovim računom. Žal zaenkrat podpira le spletno shrambo OneDrive, sicer pa gre za ta hip najboljšo pisarniško zbirko za naprave iOS. Uporabniški vmesnik je dobro prilagojen tudi majhnim zaslonom telefonov, uporaba je hitra in enostavna, podpora Microsoftovim datotekam pa seveda odlična. Zaenkrat je (vsaj za nas) nadomestila druge take aplikacije.  

Zelo dobri izbiri sta aplikaciji Documents To Go in Smart Office 2, ki sicer nista ravno poceni, a svoje delo opravita dobro. Sami smo do nedavna največ uporabljali Documents To Go, a so razlike med obema razmeroma majhne. Omenimo še QuickOffice, ki jo je pred nedavnim prevzel Google in je brezplačna.

Osnovna beležka je vgrajena že v sam sistem, a večina uporabnikov raje poseže po čem zmogljivejšem. Zelo dobro se obnese aplikacija Simplenote, ki omogoča spletno sinhronizacijo (in varnostno kopiranje) vsega zapisanega. Aplikacija je predvsem hitra in preprosto jo je uporabljati. Naš najpogosteje uporabljani program za zapiske pa je PlainText 2. Njegova prednost je v tem, da vse zapiske shrani še v Dropbox, kjer imamo do njih dostop tudi prek spleta oziroma računalnika. Je brezplačen, a vsebuje reklame, ki se jih z manjšim plačilom tudi znebimo. Bolj zmogljiv pa je program Evernote, ki je odjemalec za spletno stran. Poleg navadnih tekstovnih beležk omogoča tudi shranjevanje fotografij, urejanje seznamov itd.

Veliko področje, ki je del poslovnih oziroma službenih aplikacij, je tudi opomnik. Sami sicer najraje uporabljamo vgrajeni koledar, ki ga sinhroniziramo s spletnim Googlovim koledarjem, a je kup aplikacij z različnimi posebnostmi oziroma prednostmi. Najbolj prilagodljiv je OmniFocus 2, ki je sicer razmeroma drag (slabih dvajset evrov), a ponuja zares veliko. Z njim lahko vodimo opravke glede na čas, projekt, stik, tudi glede na kraj. Ponujajo tudi aplikacije za računalnike, kjer lahko vse podatke sinhroniziramo z mobilno aplikacijo prek spleta. Nova različica tudi podpira Applovo glasovno asistentko Siri.

Občutno preprostejši je program TeuxDeux. Začel je v obliki spletne aplikacije, a so s časom ponudili tudi mobilno aplikacijo. Storitev je nadvse preprosta, celo minimalistična, žal pa zahteva mesečno naročnino. Solidna brezplačna storitev je tudi Remember the milk, gre za eno izmed najbolj priljubljenih aplikacij za opomnike, podpira sinhronizacijo z Evernote, tako kot OmniFocus pa omogoča tudi dodajanje opomnikov s pomočjo Siri. Še dve priljubljeni aplikaciji za zapisovanje  opravil oziroma vodenje seznamov sta Wunderlist in Any.do. Prva ima kar nekaj možnosti za sodelovanje (deljenje seznamov in opravil z drugimi), druga pa omogoča dobro sestavljanje agend, ima pa tudi dobro podporo časovnemu in lokacijskemu proženju opomnikov.

V segment poslovnih aplikacij bi lahko šteli tudi aplikacije za vodenje financ, predvsem osebnih. Tu nam je najljubša slovenska aplikacija Toshl, ki je nadvse enostavna, a kljub temu ponuja obilo različnih funkcij. Nam se zdi zelo koristna možnost nastavitve dnevnih (tedenskih, mesečnih) finančnih planov. Z malo časa si lahko zelo poenostavimo delo s to aplikacijo, saj si lahko nastavimo tudi ponavljajoče se stroške in prihodke. Zanimiva je tudi Expensify, namenjena je bolj poslovnim uporabnikom, zajema pa koristno možnost slikanja računa, ki ga prebere in strošek shrani v eno izmed prej nastavljenih poročil (tam lahko ločeno vodimo osebne in poslovne izdatke).

Omenimo še odlično aplikacijo Basecamp, pri kateri pa je mobilna aplikacija le del celotne storitve – ta je namenjena organizaciji oziroma upravljanju projektov. Sama aplikacija je resda brezplačna, a se storitev plačuje z naročnino – se pa lahko za začetek prijavimo na šestdeset dni brezplačne rabe. Med bolj znanimi uporabniki storitve so Twitter, NASA in DHL. Pri sestankih pa zna biti koristen program iThoughts, s katerim lahko rišemo oziroma povezujemo ideje (t. i. mind mapping). Je sicer bolj koristen na večjih zaslonih (recimo na tablicah), a lahko narisano prenesemo tudi v aplikacijo na pametnem telefonu.

Mobilna aplikacija spletišča LinkedIn ponuja praktično vso funkcionalnost spletne strani.

Mobilna aplikacija spletišča LinkedIn ponuja praktično vso funkcionalnost spletne strani.

Omenimo še par programov, namenjenih branju oziroma spremljanju novic. Po lanskem zaprtju spletne strani Google Reader je za veliko uporabnikov potrebo po bralniku RSS prevzel Feedly, katerega aplikacija ponuja enostaven pregled novic v čistem vmesniku. Za RRS je sicer dobra izbira tudi Reeder 2, tega lahko povežemo z različnimi storitvami RSS (tudi Feedly). Za daljše članke je še vedno odlična izbira program Instapaper, vanj lahko prenesemo članke prek njihovega oblačnega sistema, ki si ga vključimo neposredno v brskalnik na računalniku. Članke imamo shranjene krajevno na napravi (jih torej beremo tudi tam, kjer nimamo povezave v splet), so pa prečiščeni reklam in podobnih nepotrebnih grafik. Podobno deluje tudi Pocket, a nam je preprostejši in čistejši vmesnik pri Instapapru enostavno bolj všeč.

Družabna omrežja

Včasih se zdi, da je bil za družabna omrežja največji skok, ko smo jih začeli uporabljati na mobilnih napravah. Nekaterim se zdi to najbolj samoumeven način komuniciranja, druge pa ravno ta nepretrgana povezanost najbolj moti. Kakorkoli, družabnega omrežja brez aplikacije za iPhone praktično ni več.

Jasno je najbolj razširjen Facebook, ki ima seveda tudi svojo aplikacijo iOS – pravzaprav jih ima več. Poleg osnovne so tu še Facebook Messenger, ki na telefone prinaša še hitrejši klepet. Še preprostejši je Facebook Poke, s katerim še hitreje oziroma enostavneje težimo znancem. Podjetjem oziroma tistim, ki uporabljajo Facebook tudi v bolj profesionalne namene, je namenjen Facebook Pages Manager. Prek njega lahko hitro urejamo več Facebookovih strani, spremljamo, kaj se na njih dogaja, zajeta je tudi analitika. Tudi nekaj alternativnih aplikacij je na voljo, med njimi je marsikomu všeč Friendly for Facebook. Omogoča hiter pregled različnih Facebookovih profilov, zaklepanje s kodo za dodatno zasebnost, ponuja pa hiter in enostaven vmesnik. Seveda ima kup različnih aplikacij tudi vgrajeno podporo Facebooku, od programov za fotografiranje, pri katerih lahko fotografijo z enim klikom naložimo v omenjeno omrežje, pa do iger, kjer si prek Facebooka delimo najboljše rezultate.

Na drugem mestu po priljubljenosti se večinoma znajde Twitter. Večina uporabnikov tako kot pri Facebooku ostane kar pri domači aplikaciji storitve, resnejši twitterjevci pa največkrat prisegajo na Tweetbot 2 oziroma Tweetbot 3. Bistvena razlika med obema je v tem, da je prvi namenjen sistemom do vključno iOS 6, Tweetbot 3 pa je na videz prilagojen delu v iOS 7. Oba ponujata kup  funkcionalnosti, ki jih osnovna aplikacija Twitterja ne, koristna je tudi sinhronizacija med različnimi napravami (tudi računalnikom), s katero si lahko shranimo lokacijo na časovnem traku (timeline), sinhroniziramo filtre in podobno. V podobnem rangu je tudi Twitterific 5, ki ponuja večino tega, kar ponuja Tweetbot, a je v osnovi brezplačen, ima pa nekaj plačljivih dodatkov (odprava reklam, potisne notifikacije itd). Razlike med Twitterific in Tweetbot so predvsem v uporabniških vmesnikih. Nam je sicer Tweetbot bolj pri srcu, a gre bolj ali manj za stvar navade.

Preizkusili smo že kar nekaj aplikacij za obdelovanje fotografij, zaenkrat nam je najbolj pri srcu VSCO Cam, ki ponuja vse prilagoditve, ki bi si jih želeli, na enem mestu.

Preizkusili smo že kar nekaj aplikacij za obdelovanje fotografij, zaenkrat nam je najbolj pri srcu VSCO Cam, ki ponuja vse prilagoditve, ki bi si jih želeli, na enem mestu.

Starosta predvajalnikov video datotek VLC je na voljo tudi za iOS, a na njem podpira manj različnih formatov kot na osebnih računalnikih.

Starosta predvajalnikov video datotek VLC je na voljo tudi za iOS, a na njem podpira manj različnih formatov kot na osebnih računalnikih.

Googlov odjemalec za spletišče YouTube je s stališča uporabniškega vmesnika katastrofalen, zato toplo priporočamo veliko boljšo aplikacijo, imenovano Jasmine.

Googlov odjemalec za spletišče YouTube je s stališča uporabniškega vmesnika katastrofalen, zato toplo priporočamo veliko boljšo aplikacijo, imenovano Jasmine.

Zadnje izmed velikih treh pa je omrežje LinkedIn, namenjeno službenim oziroma profesionalnim stikom. Omrežje ima seveda lastno aplikacijo, ki je kar dobra, omogoča praktično vse, kar nam omogoča spletna stran. Dobrih alternativnih aplikacij zanj niti ni, a jih tudi ne pogrešamo. Ponujajo pa še aplikacijo LinkedIn Recruiter, namenjeno zaposlovalcem, ki lahko prek nje iščejo potencialni kader. Koristna zna biti tudi aplikacija LinkedIn Pulse, ki je bralnik novic, prek katerega lahko učinkovito spremljamo novice in članke na LinkedIn. Omenimo še program Google+, za katerega sicer še nismo opazili, da bi se preveč prijel, za tiste, ki ga uporabljajo, pa bo tudi aplikacija koristna, saj ima dober vmesnik in jo je dovolj enostavno uporabljati.

Pod družabna omrežja bi lahko dodali še kup aplikacij, namenjenih trenutnemu sporočanju (Instant Messaging). Sami smo tu največ uporabljali IM+, predvsem zaradi podpore res velikemu številu različnih omrežji in protokolov. Podpira Microsoftov Messanger, Yahoo Messanger, tudi Google Talk, v zadnjem času so dodali tudi podporo Facebookovim pogovorom in Twittru. Plačljiva različica odpravi reklame in doda še podporo Skype Chatu. Vsi omenjeni imajo tudi svojo aplikacijo (denimo Yahoo Messanger), a je po našem mnenju IM+ dovolj dober, da ne potrebujemo večine drugih, samostojnih aplikacij.

Seveda ima tudi Skype lastno aplikacijo, ta poleg tekstovnih pogovorov podpira tudi klice (tega IM+ ne). V zadnjem času pa je dokaj priljubljena tudi WhatsApp, ki lahko nadomesti tudi sporočila SMS. Prvo leto uporabe je brezplačno, potem pa velja naročnina en dolar na leto. Podpira tudi slike in videe, zanj pa ne potrebujemo uporabniškega imena, saj uporabi našo telefonsko številko, obenem pa se integrira tudi s telefonskim imenikom telefona, kjer takoj vidimo, kdo izmed naših stikov  uporablja WhatsApp.

Omenimo še dve omrežji, ki sta bolj domači računalnikarjem. Prvo je IRC, ki je za večino uporabnikov spleta sicer že del zgodovine, za nekatere (predvsem uporabnike Linuxa in programerje) pa še vedno odličen vir informacij in pomoči. Zanj je kar nekaj aplikacij v iTunes, ena izmed najboljših pa je Palaver. Res je plačljiva, a deluje odlično, predvsem ima zelo dober in pregleden vmesnik. Zelo dobra je tudi Limechat, sploh za uporabnike novejših naprav, saj je oblikovno prilagojena iOS 7 (to Palaver med tem pisanjem še ni). Zadnje pa je spletna stran, ki sicer bolj spominja na velikanski forum kot na družabno omrežje – Reddit. Zanjo je na voljo nekaj aplikacij, a je Alien Blue praktično brez konkurence. Za polno izkušnjo je resda plačljiva, pogostim uporabnikom Reddita omogoča res učinkovito spremljanje dogajanja, komentiranje itd. - po mnenju marsikaterega uporabnika celo presega brskanje po spletni strani.

Foto in video

Telefoni iPhone že kar nekaj časa omogočajo zelo dobro fotografsko izkušnjo, v zadnjih generacijah pa so se v Applu še izdatno potrudili pri fotoaparatu. Zanimivo, da je pri tem vgrajena aplikacija za fotografiranje zelo špartanska. Kot marsikaj, kar naredijo v Applu, je namenjena predvsem čim bolj enostavni rabi, zato pa ji tudi zmanjka kakšna naprednejša funkcija. V zadnji različici iOS jih je res  dobila nekaj, a je kljub temu zelo okleščena v primerjavi z drugimi fotografskimi aplikacijami, ki so na voljo v iTunes – in teh ni malo.

Mi smo v zadnjih letih preizkusili in uporabljali kar veliko različnih fotografskih aplikacij, v zadnjih nekaj mesecih pa smo se ustalili pri VSCO Cam (ime je kratica za podjetje Visual Supply Company). Program ima dodanih veliko posrečenih filtrov (tu lahko tudi zvezno prilagajamo intenziteto filtra), kar nekaj pa jih lahko še dokupimo. Sami filtrov sicer ne uporabljamo veliko, nas je bolj prepričalo odlično popravljanje fotografije. Pri slednjih lahko po korakih popravljamo osvetlitev, kontrast, temperaturo beline, saturacijo, tudi ločeno korigiramo svetle in temne dele fotografije (in ob pretiravanju dosežemo učinek HDR, torej t. i. visoki dinamični razpon).

Tistim, ki si želijo preprostejši urejevalnik, oziroma so vajeni Applovega načina dela, priporočamo iPhoto in iMovie. Oba opravljata svoje delo dobro, kot rečeno, gre za preprostejša programa, sploh iPhoto,  iMovie pa kar preseneča s prilagodljivostjo in zmogljivostjo, ki jo dobimo na mobilni napravi. Oba sta brezplačna za nove naprave (torej tiste z iOS 7, prodane od septembra 2013 naprej), drugače pa niti nista preveč poceni, po pet dolarjev vsak. Za iMovie se nam to niti ne zdi preveč, za iPhoto pa (predvsem glede na močno konkurenco).

Svoje aplikacije ponuja tudi gigant na področju digitalne fotografije, Adobe. Za manj zahtevne uporabnike je na voljo Photoshop Express, ki je brezplačen, a ima veliko plačljivih dodatkov. Namenjen je manjšim popravkom, dodajanju filtrov in hitremu igranju s fotografijami. Njegov veliki brat je Photoshop Touch, ki na majhne zaslone prinaša presenetljvo veliko funkcionalnosti in zmogljivosti. Po našem mnenju celo preveč, saj zajema funkcionalnosti, za katere bi raje vzeli v roke računalnik (ali vsaj tablico). Zna pa biti koristen za res zahtevne uporabnike, ki potrebujejo zmogljiv urejevalnik tudi na telefonu.

Za marsikatero aplikacijo v iTunes lahko rečemo, da gre za presenetljivo enostavno, a zanimivo zamisel. To velja tudi za Instant Heart Rate, aplikacijo, ki nam ob pomoči kamere meri  srčni utrip.

Za marsikatero aplikacijo v iTunes lahko rečemo, da gre za presenetljivo enostavno, a zanimivo zamisel. To velja tudi za Instant Heart Rate, aplikacijo, ki nam ob pomoči kamere meri srčni utrip.

Programov za navigacijo in spremljanje poti je v iTunes veliko, sami smo se najbolj navadili na MotionX GPS, pri katerem je najkoristnejša možnost krajevna shramba zemljevidov.

Programov za navigacijo in spremljanje poti je v iTunes veliko, sami smo se najbolj navadili na MotionX GPS, pri katerem je najkoristnejša možnost krajevna shramba zemljevidov.

Paket iNetTools združuje nekaj najosnovnejših in uporabniških orodij za sistemske upravitelje.

Paket iNetTools združuje nekaj najosnovnejših in uporabniških orodij za sistemske upravitelje.

Bolj deljenju kot urejanju fotografij je namenjen znani Instagram, ki je pravzaprav lastno družabno omrežje, a omogoča tudi prenos v vsa bolj priljubljena družabna omrežja in na večje fotografske spletne strani (denimo Flickr). Instagram je znan po svojih filtrih, ki se za navdih večinoma zgledujejo po analognem filmu. V iTunes je še kar nekaj podobnih programov, a težko rečemo, da je kak, ki bi posebej pritegnil pozornost.

Na temo videa lahko govorimo še o predvajalnikih večpredstavnih vsebin. Tu je kar nekaj možnosti,  z vgrajenim predvajalnikom vred, žal pa težko izberemo le enega, saj se pri vsakem najde tudi kakšna pomanjkljivost. Največ sreče smo imeli doslej z GoodPlayer in PlayerXtreme HD. Oba ponujata zelo dobro podporo različnim datotekam in obilo funkcionalnosti, prvi je plačljiv, drugi pa v osnovi brezplačen, a moramo za marsikatero funkcionalnost plačati. Oba podpirata tudi predvajanje vsebin prek standarda DLAN. Podobno zna tudi Air Video, le da uporablja lasten (brezplačni) strežnik, zna pa tudi shraniti pretočeni video. Zanimiva brezplačna alternativa je tudi VLC, a se žal obnese nekoliko slabše od različice, znane z namiznih računalnikov.

Pred časom so v Applu opustili svoj program za predvajanje posnetkov s priljubljene strani YouTube, nadomestil ga je Googlov program enakega imena. Ta ima enega najslabših vmesnikov katerekoli mobilne aplikacije na iOS, zato vsekakor priporočamo katero izmed alternativ – doslej nas je daleč najbolj prepričala aplikacija Jasmine. Ta ima odličen, preprost in čist vmesnik, podpira pa vse možnosti, ki bi si jih želeli. Zelo dobra je tudi aplikacija spletne strani Vimeo, ki omogoča tudi nalaganje našega videa v splet.

Poleg videa potrebujemo tudi kakšno aplikacijo za poslušanje glasbe. Za lastne glasbene datoteke smo bili vedno povsem zadovoljni z vgrajeno aplikacijo, imenovano preprosto Music. V tujini (predvsem ZDA) je na voljo vedno več spletnih glasbenih storitev (Spotify, Pandora, Bandcamp), a pri nas žal ne delujejo (oziroma se moramo potruditi s hekerskimi rešitvami). Drugače je pri podcastih, ki v zadnjih časih tudi pri nas postajajo vedno bolj priljubljeni. Osnovna Applova aplikacija ima kar nekaj pomanjkljivosti, odlično pa se obnese Pocket Casts. Res je plačljiva, a vredna svojega denarja. Ima odličen vmesnik in veliko koristnih možnosti – denimo, samodejno preskakovanje uvodov, ki ga lahko nastavimo za vsako oddajo posebej. Omogoča tudi samodejni prenos novih oddaj (vseh ali le določenih), samodejno brisanje poslušanih oddaj, koristna je tudi možnost brisanja starejših oddaj, ki nas ne zanimajo.

Rekreacija in šport

Pametni telefoni imajo danes kup različnih tipal, ki jih s pridom uporabljamo pri rekreaciji oziroma športu. V zadnjo generacijo telefonov iPhone je vgrajen še dodatni procesor, ki z majhno porabo energije ves čas shranjuje nekatere dodatke. Tako lahko telefon ves čas spremlja, kaj se z njim dogaja – ena izmed najosnovnejših aplikacij, ki uporabljajo te podatke, je Runtastic Pedometer. Ta spremlja naše korake, s tem pa lahko približno oceni tudi razdaljo, ki smo jo med dnevom prehodili. Če vnesemo še nekaj podatkov o sebi, nam lahko preračunava tudi porabljene kalorije, vse skupaj pa si lahko prenesemo na spletno stran Runtastic.com za dodatno analizo. Zelo koristna je tudi aplikacija slovenskih avtorjev Instant Heart Rate, ki nam ob pomoči fotoaparata izmeri hitrost srčnega utripa.

V iTunes najdemo še en kup specializiranih aplikacij, namenjenih različnim vadbam, kjer nas spodbujajo, oziroma nam pomagajo pri točno določeni vadbi. Zelo zanimiva je aplikacija 7 Minute Workout, ki temelji na sedemminutni vadbi, kjer se dotaknemo vseh glavnih mišičnih skupin, bistvo pa je v visoki intenziteti.

Aplikacijo Odpiralni Časi uporabljamo tako za preverjanje odpiralnih časov kot za iskanje novih restavracij in lokalov.

Aplikacijo Odpiralni Časi uporabljamo tako za preverjanje odpiralnih časov kot za iskanje novih restavracij in lokalov.

Za lovljenje ljubljanskih avtobusov je LPPBus nepogrešljivo orodje.

Za lovljenje ljubljanskih avtobusov je LPPBus nepogrešljivo orodje.

Športnih programov je veliko, večinoma pa so razdeljeni glede na šport. Zelo dobri so programi Runtastic, ki jih je cel kup – od izvirnega, namenjenega tekačem, pa do Runtastic Mountain Bike in Runtastic Road Bike. Zraven pa imajo še celo serijo aplikacij za različne vadbe, od trebušnjakov do vzgibov. Podobna je tudi aplikacija Strava, namenjena tako tekačem kot kolesarjem. Vse te aplikacije omogočajo shranjevanje lokacije in hitrosti, znajo se povezati tudi z dodatnimi merilci (merilci za srčni utrip, kadenco, hitrost).

Na kolesu (in tudi med planinarjenjem) veliko uporabljamo program MotionX GPS. Gre za aplikacijo GPS, v katero je vgrajenih kup možnosti, vanjo lahko tudi prenesemo vnaprej pripravljene poti (te najdemo v spletu ali si jih izdelamo sami). Zelo koristna možnost je tudi krajevno shranjevanje zemljevidov, zaradi katere lahko predvsem v tujini prihranimo pri prenosu podatkov. Shranjeno pot lahko prenesemo v računalnik v različnih oblikah, tudi v formatu za Google Earth. Za izlete v gore omenimo še Peaks, aplikacijo nadgrajene resničnosti, ki nam virtualno prikaže okoliške vrhove in njihovo višino.

Računalništvo

O aplikacijah za računalnikarje smo pisali že pred nekaj leti. Takrat smo omenili, da je računalnikarjem koristnih aplikacij v App Storu veliko, a je po našem mnenju tu Android kljub vsemu v prednosti. Tam je namreč več preprostih, brezplačnih aplikacij, ki znajo sicer biti manj dodelane, a gre v praksi za programe, ki jih uporabljamo redko oziroma le v nujnih primerih.

Najosnovnejši je program Ping, ki je v računalniške operacijske sisteme že vgrajen. Na iOS je na voljo veliko programov, ki združujejo omenjeni program še z nekaterimi sorodnimi, denimo Traceroute. Sami za te potrebe uporabljamo preprost in brezplačen Nice Trace, ki si med drugim tudi zapomni pogosto preverjane naslove (URL ali IP). Preprost, a uporaben je tudi Port scan, dobra izbira, ki združuje vse omenjene (in še kaj), pa je iNetTools.  

Za reševanje tegob na daljavo je na voljo odličen program Screens VNC, a je žal med dražjimi, ima pa zelo dober vmesnik in podpira VNC in SSH. Za slednjega priporočamo namenski program pTerm, ki temelji na znanem namiznem programu PuTTY. Podobnih programov je v iTunes sicer še kar nekaj, vsi pa imajo dokaj podobno funkcionalnost.

Za povezavo z računalniki (in strežniki), na katerih tečejo Microsoftovi operacijski sistemi, je na voljo kar nekaj aplikacij, ki se spoznajo na protokol RDP (Remote Desktop), a priporočamo le enega – Microsoftov lastni Microsoft Remote Desktop. Je brezplačen, deluje pa odlično. Vgrajena je celo podpora prstnim gestam v okolju Windows 8, prenašamo lahko celo zvok in video (seveda ob dovolj hitri povezavi v splet).

Enako namembnost imata tudi TeamViewer in slovenski ISL Light. Slednji je sicer bolj namenjen profesionalnim uporabnikom, oba pa omogočata hiter in enostaven dostop do oddaljenega računalnika, predvsem za podporo uporabnikov. Oba je enostavno uporabljati in delujeta prek spletnega oblaka, zato se nam načeloma ni treba ukvarjati s požarnimi zidovi ali povezavami prek VPN.

Slovenske aplikacije

Poleg aplikacij, ki pokrivajo najrazličnejša področja, je še veliko takih, ki so zanimive zaradi krajevnega značaja. Gre za programe, ki so vezani na slovenske storitve in okolje. Za tiste, ki se (v Ljubljani) prevažamo z javnim avtobusnim prevozom, je priročna aplikacija LPPBus, s katero lahko preverimo prihode avtobusov na vseh postajališčih (aplikacija nam najprej ponudi najbližja postajališča). Podobna aplikacija je Maribor bus, jasno gre tu za štajersko prestolnico. Seveda se je,  sploh poleti, priročneje prevažati s kolesom, s programom Bicikelj Ljubljana lahko preverimo, kje so prosta kolesa iz Ljubljanske mreže Bicike(LJ).

Tistim, ki se raje držijo cest, zna Promet prihraniti kar nekaj časa. V programu se znajdejo vsa prometna obvestila, torej delo na cesti in morebitne nesreče oziroma zastoji. Za doplačilo dobimo dostop tudi do spletnih kamer, ki so nameščene po našem avtocestnem omrežju, to nam je večkrat koristilo tudi za hiter pregled trenutnega stanja vremena.

Tudi za slednje imamo nekaj koristnih aplikacij. Za celosten pregled je zelo dobra aplikacija Vremenar, predvsem ima odličen vmesnik, podatke pa pobere s spletne strani ARSO. Odlična aplikacija je tudi preprostejši Dež, s katerim lahko predvsem hitro preverimo radarsko sliko padavin, zajema pa tudi modelsko napoved Aladin. Glede na letni čas velja omeniti še program CroForecast, ki ima zelo dobro vremensko napoved za našo južno sosedo. Zelo namenska je tudi SloSki, ki pride v poštev bolj v zimskih mesecih, saj nam ponuja hiter pregled nad vremenom in stanjem snežne odeje na slovenskih smučiščih.

V iTunes je na voljo kar nekaj dobrih namenskih aplikacij za iskanje česa konkretnega. V Ljubljani lahko preverimo zasedenost občinskih parkirišč in parkirnih hiš s programom Parkirišča, tam lahko tudi preverimo, ali je naš avto morda odpeljal pajek. Za iskanje odprtih trgovin, restavracij, lokalov ali česarkoli drugega se redno znajde pod prsti aplikacija Odpiralni Časi (ki črpa podatke z istoimenske spletne strani), še pred tem pa si z aplikacijo Bankomati poiščemo najbližji bankomat – seveda je zapisan tudi podatek, kateri banki pripada določen bankomat.  

V iTunes je še kup koristnih aplikacij, ki jih težko uvrstimo v katerega izmed večjih segmentov. Kljub velikemu številu aplikacij pa se ves čas pojavljajo nove, s svežimi zamislimi in pristopi. Različni uporabniki imajo seveda različen okus in preference, to, kar je nekomu všeč, se bo komu drugemu zdelo povsem nenavadno. Vsekakor se izplača tu in tam preveriti, kaj je novega, tudi v vsaki številki Monitorja zelo na kratko predstavimo 20 novih aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji