Objavljeno: 30.3.2005 17:07 | Monitor Oktober 2004

Novice odprte scene: oktober 2004

Brezplačni Linux za poslovno rabo

Na konferenci LinuxWorld je Bruce Perens, eden od pomembnih posameznikov na področju Linuxa in odprte kode, najavil skorajšnji izid prve javne različice novega Linuxa, ki bo povsem brezplačen. Red Hat in SuSE namreč računata med 300 in 350 dolarjev na leto za podporo in nadgradnje za svoje izdelke, čeprav za razliko od Microsofta ne računata še dodatnih licenc za uporabnike.

Perensa je to začelo zelo motiti, zato je začel razvijati novo izvedbo Linuxa, ki bo v vseh pogledih brezplačna, prirejena pa bo za rabo v poslovnem okolju. Do neke mere bo upoštevala standard Linux Standard Base, vendar načrtujejo tudi nekatere spremembe. UserLinux sicer temelji na osnovi Debiana. Prva javna različica je že na voljo, končna pa bo z nekaj sreče do konca leta.

www.userlinux.com

Sun Solaris podpira Linux

Sun bo v Solaris 10 vgradil tehnologijo, s katero bo v tem operacijskem sistemu mogoče poganjati programe za Linux - brez posebnih sprememb. Tehnologija z delovnim imenom Janus prestreza sistemske klice programov za Linux in jih prevaja v klice za Solaris, programi pa zato delujejo brez prevajanja. Čeprav Sun ne jamči za združljivost s popolnoma vsemi programi za Linux, je cilj čim večja združljivost, specifično z Red Hatom 3.0.

V kolikor program deluje na konkurenčni platformi, bo Sun prilagodil Janus in zagotovil združljivost. Avtorji navajajo, da bo Janus za delovanje potreboval okoli 5 % pribitka, zato pa bodo lahko programi dostopali tudi do drugih storitev in novosti v Solarisu. Analitiki so kljub temu skeptični, da bi Sunov korak omogočal pridobitev novih uporabnikov za Solaris, bolj pa bodo do novosti dovzetni obstoječi uporabniki in tisti, ki tudi sicer načrtujejo uporabo Solarisa.

www.sun.com

Prenosni disk z Linuxom

Podjetje Mandrakesoft, znano po operacijskem sistemu Mandrake Linux, je skupaj s podjetjem LaCie predstavilo prenosni disk, ki omogoča vzpostavitev Linuxa in domačega delovnega okolja na katerem koli računalniku gostitelju z vmesnikom USB.

GlobeTrotter, kakor se imenuje prenosni disk z zmogljivostjo 40 GB, omogoča zagon sistema prek vmesnika USB, na disku pa je dovolj prostora tudi za dodatne programe in podatke (priloženi so že OpenOffice.org, Kontakt in Evolution). Naprava je dovolj majhna, da je z lahkoto prenašamo, vendar nudi uporabnikom precej večjo prilagodljivost kakor ključi USB in zapisovalniki CD-R.

Cena GlobeTrotterja je 220 dolarjev.

www.mandrakesoft.com/products/globetrotter

KDE 3.3 že nared

Avtorji grafičnega okolja KDE za Linux so objavili novo veliko različico z oznako 3.3. Novi KDE 3.3 prinaša nove programe in izboljšave, predvsem pa je bilo dosti napora vloženega v izboljšanje povezljivosti med različnimi moduli in programi v okviru okolja. Novosti so Kolourpaint, ki nadomešča dosedanji slikarski program KPaint, KSpell 2, nova različica črkovalnika in novi KThemeManager, ki upravlja podobe okolja. Program Kontakt je odslej integriran s paketom Kolab za skupinsko sodelovanje, Konqueror pa zdaj nudi precej več možnosti pri trenutnem sporočanju. KDE je privzeti grafični vmesnik v številnih različicah Linuxa, med drugim SuSE (Novell), Mandrake, TurboLinux, Linspire in Xandros.

www.kde.org

Tipkovnica za Linux

Podjetje Cherry, znano po kvalitetnih tipkovnicah, je predstavilo tipkovnico, ki je posebej namenjena uporabnikom Linixa. Izdelek z imenom Cherry CyMotion Master Linux ima posebno tipko s sličico pingvina, ki omogoča zagon začetnega menuja, poleg tega pa ima še 29 tipk za hiter priklic najbolj pogostih programov in funkcij v Linuxu. Pri Cherryu so razvili tudi ustrezne gonilnike, za 50 dolarjev, kolikor stane tipkovnica, pa uporabnik dobi še najnovejši SuSE Linux 9.1.

www.cherrycorp.com

IBM zahteva prepoved prodaje

Sodna bitka med družbama SCO in IBM se nadaljuje, nedavno pa se je IBM odločil za zanimiv protinapad. Od sodišča zahteva, da SCO preneha prodajati svojo različico Linuxa. S svojimi trditvami ne spoštujejo določb GPL, zato tudi pravno ne smejo prodajati izdelkov, zlasti tistih, ki vsebujejo tudi IBMovo tehnologijo, objavljeno z licenco GPL. Takih paketov naj bi bilo 16, predstavljajo pa pomembne dele SCOjevega Linuxa.

www.ibm.com

www.sco.com

Novellov novi namizni Linux

Novell bo predvidoma jeseni predstavil novo različico operacijskega sistema Linux, ki bo združevala tehnologije podjetij SuSE in Ximian. Po nakupu obeh družb je namreč Novell izdelke obeh podjetij pustil take, kot so. Zdaj pa pripravljajo nov izdelek, z delovnim imenom Novell Linux Desktop, ki bo več izdelkov združil v eno samo celoto. Osnova bo SuSE Linux Dekstop, ki mu bodo dodali uporabniški vmesnik Ximian Desktop, vključen pa bo tudi poštni odjemalec Novell GroupWise. Novell se s tem odziva na izziv družbe Red Hat, ki je pred časom prenovila ponudbo za poslovna namizja, glavni cilj pa so seveda uporabniki Microsoftovih Oken.

www.novell.com

München začasno ustavil prehod na Linux

V nemškem Münchnu so se odločili, da začasno ustavijo načrtovani prehod z okolja Windows na Linux, saj se bojijo pravnih zapletov zaradi domnevnih kršitev programskih patentov. Pri analizi projekta so namreč ugotovili, da bi lahko s prehodom kršili okoli 50 patentov, zato bodo počakali, dokler ne bo stanje pojasnjeno. Mnogi sicer menijo, da gre za povsem politično potezo stranke zelenih, ki nasprotuje uveljavitvi nove evropske zakonodaje o širitvi možnosti za patentiranje algoritmov in programov. Prehod z Oken v Münchnu je sicer eden največjih projektov prehoda na Linux na svetu, zato je doživel veliko javno pozornost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji