Objavljeno: 22.10.2005 12:52 | Avtor: Andrej Vernekar | Monitor Marec 2004

Novice odprte scene: marec 2004

Podjetje Xandros je predstavilo novo različico svojega operacijskega sistema Linux, ki temelji na distribuciji Debian.

Nova različica Xandros Desktop Linuxa

Xandros Desktop 2 temelji na Debianovi različici Sarge, ki uporablja jedro 2.4.22, po navedbah podjetja pa prinaša številne izboljšave v primerjavi s predhodnikom. Xandros Desktop 2 je na voljo v različicah Standard in Deluxe - prva je dokaj običajna distribucija Linuxa, v katero je všteto tudi 30 dni podpore po elektronski pošti, medtem ko je različici Deluxe priložen paket CrossOver Office, ki omogoča nalaganje MIcrosoftovega Offica v Xandrosu ter dostop do razdelkov NTFS.

www.xandros.com

Novell povezuje Ximian in SuSE

Podjetje Novell, ki se je lani okrepilo z nakupom odprtokodnih podjetij Ximian in SuSE, je predstavilo novo različico paketa Ximian Desktop 2. Ta različica programskega paketa za končne uporabnike že prinaša prve plodove sodelovanja v okviru nove lastniške strukture, saj je Ximanov izdelek prvič prirejen tudi za delo s SuSE Linuxom. Doslej je bil namreč tesneje povezan z distribucijami podjetja Red Hat.

Največja sprememba je najbrž ta, da je Ximian Desktop prinesel SuSE Linuxu novo podobo. Uporabniški vmesnik paketa je namreč zasnovan na sistemu Gnome, medtem ko je SuSE doslej raje uporabil KDE. Sicer pa Desktop 2 prinaša še novo različico paketa OpenOffice.org 1.1, program za trenutno sporočanje GAIM, pa tudi spletni brskalnik Mozillla, upraviteljski program Red Carpet in Ximianov Evolution, odjemalec, združljiv s strežniki Exchange Server.

www.novell.com

www.ximian.com

www.suse.com

Napaka v jedru Linuxa zahteva hitro spremembo

Skrbniki Linuxa so pripravili novo različico jedra Linuxa, ki odpravlja nekatere potencialno nevarne razpoke v sistemu varnosti. Novo jedro z oznako 2.4.24 odpravlja šest znanih programskih napak, od katerih sta dve resni in bi zaradi njiju lahko vlomilci v sistemih pridobili upraviteljske pravice in vdrli v sistem.

Najresnejša napaka je v načinu dela z navideznim pomnilnikom, spominja pa na težavo, ki je novembra omogočila nepridipravom, da so vdrli v nekaj strežnikov Linux, s tem ko so pridobili višje pravice od predvidenih. Jedro 2.4 bodo snovalci torej še naprej vzdrževali in razvijali, čeprav je že na voljo novejše z oznako 2.6, ki bo komercialno na voljo šele čez nekaj mesecev.

www.kernel.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji