Objavljeno: 29.6.2005 11:08 | Monitor Junij 2005

Novice odprte scene: junij 2005

Novell je na svoji uporabniški in razvojni konferenci BrainShare napovedal niz novosti, ki jih namerava objaviti letos. Pripravlja nove različice operacijskih sistemov za osebne računalnike in strežnike, s katerimi si obeta močno povečati tržni delež, ne le med ponudniki Linuxa, temveč tudi v boju proti Microsoftovim Oknom. Novell Linux Desktop 10 bo tako imel vse potrebno, da bo postal še bolj mamljiv za širšo množico uporabnikov. Novell ob tem izdelku celo navaja, da bo Novell Linux Desktop po zmogljivosti in funkcionalnosti presegel okolje Windows.

Novell izziva Microsoft

Ena izmed ključnih novosti bo tehnologija z delovnim imenom Beagle, pod katero nastaja orodje za indeksiranje vsebine in metapodatkov. S tem orodjem bo mogoče iskati podatke po vseh dokumentih v računalniku, tudi elektronski pošti, trenutnih sporočilih in spletnih straneh. Po funkcionalnosti naj bi bilo podobno tehnologiji, ki jo Microsoft obljublja v okviru novega datotečnega sistema WinFS za okolje Longhorn. Novell tudi razvija novo grafično ogrodje, ki bo omogočalo uporabo tridimenzionalne grafike in posebnih učinkov v grafičnem uporabniškem sistemu. Tu nameravajo ponuditi alternativo Microsoftovemu sistemu Avalon (tudi del Longhorna) ter Applovim dosežkom v sistemu MacOS X. Veliko novosti bo vidnih že v strežniški različici Novellovega Linuxa z imenom SuSE Linux Enterprise Server 10, ki bo izšel pred namiznim operacijskim sistemom (ta je načrtovan za naslednje leto).

Naslednje področje, na katerem namerava Novell izzvati Microsoft, so programski kompleti, namenjeni malim podjetjem. Izdelek z imenom Novell Linux Small Business Suite 9, ki bo na voljo že v kratkem, bo imel vse potrebne funkcionalnosti za poslovanje malega podjetja, razen poslovne programske opreme ERP. Poleg strežnika in operacijskega sistema Novell Linux Desktop bodo v paketu še program za skupinsko delo in elektronsko pošto Novell Groupwise, imeniški sistem eDirectory, program za upravljanje sistemov iManage in niz drugih orodij. S tem paketom naj bi Novell konkuriral izdelkom, kot je Windows 2003 Small Business Server. Za licenco petih uporabnikov bo treba odšteti 475 dolarjev.

Novell načrtuje tudi številne dejavnosti na področju odprtokodne programske opreme v obliki partnerstev z drugimi ponudniki. Na konferenci so omenili, da bodo sodelovali s podjetjem JBoss pri izdelavi vmesniških orodij JBoss Enterprise Middleware Suite (JEMS), ki bodo postala temelj za Novellov komplet programov exteNd. V paketu bodo tako strežnik za dveri (portal), orodje za nadzor poslovnih procesov (Java Business Porcess Management) ter različna komunikacijska in posredniška orodja.

www.novell.com

Linspire 5.0

Podjetje Linspire je objavilo peto različico istoimenskega operacijskega sistema, ki temelji na Linuxu. Linspire (nekoč Lindows) 5.0 prinaša več kot 1200 izboljšav, med drugim precej izboljšan grafični vmesnik, boljšo podporo prenosnim računalnikom, optimizacijo za boljši izkoristek internetne povezave in novo garnituro vgrajenih programov. Nova različica temelji na jedru Linux 2.6.10, grafičnem vmesniku KDE 3.3, premore pa OpenOffice 1.1.3, komplet Lassist Suite (koledar, imenik, beležnica) in komplet za ustvarjanje spletnih vsebin Nvu. Omeniti velja še izboljšano podporo povezavam VPN, vmesnikom Wi-Fi, trenutnemu sporočanju in obdelavi digitalnih fotografij. Cena paketa ostaja 50 dolarjev oziroma 90 dolarjev z všteto storitvijo CNR za podporo in posodobitev programske opreme.

www.linspire.com

Puppy Linux ne potrebuje diska

Izvedbe Linuxa, ki se zaganjajo z nosilca CD, niso nič novega, Puppy Linux pa zna za razliko od drugih na plošče podatke tudi zapisovati. Ker je Puppy Linux zelo majhen (le okoli 50 MB), na navadnem nosilcu CD ostane še okoli 600 MB za podatke, ki se zapišejo kot nove seje vsakič, ko ugasnemo operacijski sistem. Pri zagonu se operacijski sistem v celoti naloži v pomnilnik, enoto CD pa potrebuje za druge namene, med drugim za zapisovanje podatkov. Za delovanje tega operacijskega sistema zatorej zadošča že razmeroma skromen računalnik z 256 MB RAM in zapisovalnikom IDE.

www.goosee.com/puppy

Nero tudi za Linux

Podjetje Nero Software, ki izdeluje priljubljeni programski paket za zapisovanje na nosilce CD/DVD, je objavilo različico za operacijski sistem Linux. Izdelek se imenuje NeroLINUX, na voljo pa je brezplačno za dosedanje registrirane uporabnike paketa Nero za okolje Windows. Nova različica ima sicer podobne funkcionalnosti kot izvedba za okolje Windows. Podpira zapisovanje na domala vse nosilce CD in DVD, ob tem pa podpira večino velikih distribucij Linuxa.

www.nero.com

Razvoj Firefoxa v škripcih

Razvoj Firefoxa bo v prihodnje potekal počasneje, kot so avtorji pričakovali. Jedro razvijalcev, ki skrbi za brskalnik, je namreč čedalje manjše. Pri izidu naslednjih različic bo zato prihajalo do zamud: različica 1.1 že zamuja, po nekaterih napovedih pa naj bi različica 1.5, načrtovana za jesen, izšla šele prihodnje leto, medtem ko se izid druge različice brskalnika, ki naj bi bila po prvotnih napovedih prav tako revolucionarna kot prva, odmika v nedefinirano oddaljeno prihodnost. Vzrok za zamude in osip ključnih ljudi naj bi bilo predvsem to, da Firefox po nekaterih ocenah okoli sebe ni zbral kritične mase razvijalcev in programerjev, ki bi poskrbeli za nemoten nadaljnji razvoj.

www.mozilla.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji