Objavljeno: 25.3.2005 17:24 | Monitor Januar 2005

Novice odprte scene: januar 2005

Organizacija Free Software Foundation pripravlja novo različico splošnih javnih licenc (Genral Public Licence ali GPL), kar je prva večja sprememba v skoraj 13 letih. Prvo definicijo licenčne politike, ki je danes eden od temeljev številnih odprtokodnih programov, je razvil ustanovitelj organizacije FSF in znani zagovornik odprte kode Richard Stallman, zadnja revizija pa je bila narejena leta 1991. Današnje stanje v računalniškimi industriji pa je precej drugačno kot tedaj, svobodo pri razvoju programskih rešitev pa omejujejo čedalje bolj pogosti poskusi po patentiranju posameznih algoritmov in programov, kot tudi drugi načini za zaščito intelektualne lastnine. GPL 3, ki bo v prvi javni delovni različici na voljo v letu 2005, naj bi odgovoril predvsem na izzive programskih patentov in z novimi mehanizmi za zaščito odprte kode. Avtorji razmišljajo o uporabi založniških in avtorskih pravic (copyright), da bi s tem preprečili divje lastninjenje in poskuse patentiranja posameznih delov kode. Eden izmed ciljev nove različice licenc GPL je tudi prilagoditev mednarodnim posebnostim, saj se avtorske pravice za razliko od GPL razlikujejo od države do države.

GPL 3 -- sredstvo za boj proti patentom v programski opremi

GPL 3 naj bi poleg tega dal nekatere odgovore na področju licenčnih pravic pri rabi nekaterih novih tehnologij, kot so na primer spletne storitve. Obenem naj bi omogočal pravico, da uporabniki iz odprte kodne naredijo zasebne rešitve. Po mnenju strokovnjakov pa bo pred avtorji težka naloga uskladiti različne interese in mnenja iz širše skupnosti, zato pričakujejo, da bodo za pripravo končne različice porabili precej časa, morda celo let.

http://www.fsf.org

Novo združenje za skupni Linux

Štirje ponudniki Linuxa iz različnih končnih sveta so se združili v konzorcij Linux Core Consortium (LCC), s ciljem, da ustvarijo skupno jedro implementacije na podlagi specifikacije Linux Standard Base 2.0. Brazilsko podjetje Conectiva, francoski Mandrakesoft, japonski TurboLinux in ameriški Progeny Linux System želijo na ta način narediti Linux, ki bo omogočal bolj enoten videz in način rabe Linuxa, ne glede na distribucijo. Pobuda zelo spominja na nekdanji konzorcij United Linux, kjer so nekateri od sedanjih pobudnikov že bili (Conectiva in TurboLinux), a je združenje propadlo zaradi različnega interesa tedanjih članov, zlasti družbe Caldera. LCC želi s tem korakom bolj enakopravno tekmovati z velikimi ponudniki Linuxa, kot sta Red Hat in Novell, pridobili pa so že podporo nekaterih velikih podjetij in organizacij, kot so Computer Associates, Hewlett-Packard, Free Standards Group in OSDL (Open Source Development Labs).

CrossOver Office 4.0

Podjetje CodeWeavers je razvilo že četrto različico programskega paketa za okolje Linux, ki omogoča poganjanje priljubljenih programov za okolje Windows, kot so programi iz paketa Microsoft Office. CodeWeavers 4.0 izboljšuje združljivost z obstoječimi podprtimi programi, dodaja pa tudi podporo za nekatere nove programe, kot je Apple iTunes, Adobe Framemaker in Oracle Jinitiator. Podjetje je prepričano, da bodo do konca leta 2005 podprli večino velikih paketov za okolje Windows, s čimer naj bi močno podprli priljubljenost Linuxa na osebnih računalnikih.

http://www.codeweavers.com

Mozilla pripravlja Thunderbird

Med tem, ko je pozornost javnosti usmerjena v novi spletni brskalnik Firefox, organizacija Mozilla pospešeno zaključuje z razvojem poštnega odjemalca Thunderbird. Ena zadnjih razvojnih različic nosi oznako 0.9, avtorji pa še naprej dodajajo nove funkcije, kot so predali Saved Search in zmožnost združevanja sporočil v skupine. Predali Saved Search se obnašajo kot običajni predali, le da pred vsakim prikazom poiščejo sporočila, ki zadostujejo izbranim iskalnim nizom. Poleg lokalne pošte lahko s funkcijo Saved Search organiziramo tudi pošto na strežnikih IMAP in novičarskih skupinah Usenet.

http://www.mozilla.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji