Objavljeno: 19.4.2005 08:05 | Monitor April 2005

Novice odprte scene: april 2005

Boston je sredi februarja gostil srečanje LinuxWorld Expo, na katerem se je vnovič zbralo rekordno število obiskovalcev in razstavljavcev. Med slednjimi so seveda tradicionalni ponudniki Linuxa in z njim povezanih rešitev, kopica malih podjetij in organizacij, pa tudi vse več globalnih izdelovalcev računalniške opreme in storitev, ki v Linuxu in odpri kodi vidijo vse večjo priložnost za zaslužek. Na srečanju so tako sodelovala podjetja, kot so AMD, Apple, BMC, Computer Associates, Fujitsu, HP, IBM, Intel, Novell, Oracle, Sun, in Unisys.

LinuxWorld Expo zima 2005

V ospredju srečanja so bili Novell, ki je vse bolj obarvan z Linuxom na vseh frontah, Red Hat, ki je na srečanju predstavil novo različici Enterprise Linuxa za poslovno rabo ter podprl platformo IBM pSeries, IBM, ki močno vlaga v razvoj programov, zlasti pa v celostne storitve, ter HP, Dell in Sun, ki so predstavljali poleg drugega tudi niz strežnikov in strežniških kompletov (med drugim strežniških gruč), ki so posebej optimizirani za Linux ali pa jih za uporabnike Linuxa ponujajo pod posebnimi akcijskimi pogoji.

Kot smo že poročali v drugih novicah, je Novell na srečanju razkril nov korak v razvoju ponudbe operacijskih sistemov. Pod imenom Open Enterprise Server bodo združili operacijske sisteme Netware in Linux (SuSE), pri čemer bo izdelek pravzaprav narejen iz obeh dosedanjih operacijskih sistemov, ki pa bosta tesno povezana in bosta uporabljala skupna orodja za upravljanje. Na srečanju so tudi oznanili, da bodo programski vmesnik za imeniški sistem eDirectory objavili v obliki odprte kode. Obetajo si, da bo postal eden izmed najbolj priljubljenih za povezovanje sistemov, uporabnikov in drugih sredstev v okolju Linux.

Novell bo tudi sodeloval z družbo Astaro, ki bo prispevala pomembne varnostne mehanizme v Novellove izdelke, skupaj pa bosta razvila tudi strežniško varnostno napravo, temelječo na SuSE Linuxu. Morda še zanimivejši pa je nov odprtokodni projekt z imenom "Hula", pod katerim namerava Novell razviti novo orodje za elektronsko pošto in skupinsko sodelovanje, ki bo morda nadomestilo obstoječo rešitev (GroupWise) in bilo resen tekmec uveljavljenim izdelkom, kot sta Lotus Notes in Microsoft Exchange.

Na srečanju je bilo predstavljeno precej novosti na področju virtualizacije in razpredenega računalništva. Podjetje Virtual Iron je tako predstavilo tehnologijo, ki omogoča uporabo virtualnih strežnikov na zelo nizki ravni nad strojno osnovo, za razliko od tehnologije družbe VMware pa omogoča celo virtualizacijo med več strojnimi sistemi, če so ti povezani prek hitrega vmesnika Infiniband. Napredek je pokazal tudi odprtokodni projekt Xen, kjer razvoj virtualizacije podpirajo številni veliki izdelovalci, predvsem IBM.

Za napredek v poslovni rabi Linuxa je pomembno to, da je vse več rešitev za upravljanje velikih namestitev. EMU Software je tako predstavil programsko opremo za upravljanje konfiguracij, OpenNMS pa novo različico paketa za omrežni nadzor. Zanimivo je tudi orodje Progression Desktop Tool družbe Versora, ki omogoča prenos datotek in nastavitev iz okolja Windows v Linux. Vse več je samih poslovnih rešitev za Linux, med zadnje pa se je vpisal BusinessObjects, ki ponuja svoj paket za poslovno poročanje BusinessObjects Enterprise odslej tudi v Linuxu.

www.linuxworldexpo.com

Novellova prihodnost

Novell je razkril nekatere podrobnosti o svojih bodočih izdelkih, s katerimi si namerava povrniti staro slavo. Čeprav se je v zadnjem letu močno usmeril na izdelke za Linux in odprto kodo, ne namerava zanemariti svojih tradicionalnih izdelkov, ki pa bodo vsebovali vse več sestavin z nove smeri razvoja. Novell je tako potrdil, da bo vsaj še štiri leta razvijal paket za elektronsko pošto Groupwise, ki želi postati prva alternativa Microsoftovemu strežniku Exchange. Poleti bo izšla nova različica z delovnim imenom "Sequoia", ki bo prinesla nov uporabniški vmesnik in funkcionalnosti. Jeseni 2006 nato pride na vrsto paket Groupwise "Aspen", ki bo imel nov podatkovni model in bo omogočal precej lažje varnostno arhiviranje podatkov. Razvojni cikel bo leta 2008 zaokrožila različica "Cedar".

Dosedanje Novellove stranke in širšo javnost pa še bolj zanima prihodnost operacijskega sistema Netware. Glede tega bodo že v kratkem začeli prodajati novo različico, ki bo nosila ime Novell Open Enterprise Server (OES), vsebovala pa bo tako elemente dosedanjega sistema Netware kot tudi strežnika SuSE Linux Enterprise Server 9 (SLES). Poglavitna novost bo enoten vmesnik za upravljanje sistema ter orodja za migracijo podatkov z obeh dosedanjih platform. Podrobnosti bodo znane po predstavitvi na sejmu LinuxWorld v Bostonu.

www.novell.com

OpenOffice.org kmalu v drugi različici

Na spletni strani OpenOffice.org je na voljo razvojna različica pisarniške zbirke OpenOffice.org 2.0. V drugi različici bo odprtokodna pisarna ponudila delovno okolje, ki bo skoraj povsem enako tistemu v paketu MS Office, tako da se bodo v programih hitro znašli tudi manj vešči uporabniki, izboljšali pa so tudi podporo Microsoftovim zapisom dokumentov. Največ sprememb je bil deležen urejevalnik besedil Writer. OpenOffice.org 2.0 Beta je na voljo vsem na domači strani organizacije OpenOffice.org, tako kot doslej pa bo novi paket na voljo brezplačno.

www.openoffice.org

Red Hat Enterprise Linux 4

Red Hat je na konferenci LinuxWorld Conference and Expo predstavil novo različico svojega strežniškega sistema Enterprise Linux 4. To je hkrati prvi komercialni izdelek družbe Red Hat, ki temelji na jedru 2.6. Za razliko od glavnega tekmeca, družbe Novell, oziroma njegove podružnice SuSE, se je Red Hat že lani odločil, da novega jedra ne bo takoj vgradil v svoje najbolj strateške izdelke. To se je obrestovalo, saj podjetje zaradi tega ni zgubilo tržnega deleža. Pridobili pa so dodaten čas za razvoj in testiranje, kar so stranke sprejele z odobravanjem.

Poleg novega jedra in povezanih funkcij je najpomembnejša novost vključitev funkcionalnosti Security Enhanced Linux (SELinux), ki je skladna z varnostnimi zahtevami tako zahtevnih organizacij, kot je ameriška agencija za varnost NSA. Sistem omogoča dodeljevanje varnostnih pravic posameznim procesom na precej bolj natančen in varen način, zato je v tak sistem Linux teže vdreti kot sicer. SELinux bo vključen kot privzeta nastavitev, največ pa naj bi s tem pridobili spletni strežniki in drugi strežniki z javnim dostopom. Novi Enterprise Linux 4 ima poleg tega nov upravljavec razdelkov (Logical Volume Manager 2), podporo diskom Serial ATA, nov spletni brskalnik (Firefox) in nova izboljšana orodja za upravljanje strežnika.

Red Hatov novi izdelek deluje na sistemih z 32- in 64-bitnimi sistemi Intel Xeon, na procesorjih Intel Itanium in AMD Opteron, IBMovih sistemih s procesorji Power in velikih mainframe računalnikih. Red Hat Enterprise Linux 4 s podporo dvema procesorjema in standardno tehnično podporo stane 800 dolarjev, v različici za štiri procesorje in z višjo stopnjo podpore pa 2500 dolarjev.

www.redhat.com

Združitev ponudnikov Linuxa

Francoska družba Mandrakesoft je napovedala prevzem brazilskega distributerja Linuxa Conectiva. S to potezo, vredno okoli 2,3 milijona dolarjev, si družbi obetata večji tržni delež, zlasti na trgih, kjer poglavitna tekmeca, Red Hat in Novell/SuSe, nista tako navzoča ali uspešna. Obe podjetji bosta kljub združitvi imeli promet komaj okoli 9 milijonov dolarjev, to pa je zelo majhen delež v primerjavi z neposrednimi tekmeci.

www.mandrakesoft.com

www.conectiva.com

Linux v najzmogljivejših strežnikih družbe HP

Hewlett-Packard pripravlja podporo Linuxu tudi pri svojih najzmogljivejših strežnikih iz družine Supedome. HP je že v začetku leta napovedal podporo Linuxu v svojih strežnikih Integrity Itanium, ki so razširljivi do 16 procesorjev, zdaj pa načrtujejo podporo tudi za družino Integrity Superdome, ki podpira do 64 procesorjev. HP bo podprl na tej platformi distribucije podjetij Red Hat in Novell (SuSE), pričakujejo pa predvsem zanimanje kupcev, ki so doslej podobno kombinacijo iskali pri tekmecih, zlasti družbi IBM.

www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji