Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2011

Novi izzivalci

V primerjavi z namiznimi računalniki, kjer je trg že ustaljen, se pri mobilnih napravah šele dobro razvija. To se kaže tudi tako, da imamo danes cel kup novih izzivalcev, ki bodo v bližnji prihodnosti iskali svoj prostor pod soncem.

Večina tistih, ki se podajajo na področje tablic je že navzoča na področju mobilnih telefonov. Glede na dosedanji uspeh sistemov, kot so Apple iOS, Google Android in Microsoft Windows Phone, bi sicer težko pričakovali, da bo kateri od njih hitro posegel v boj za sam vrh, a so novi ponudniki vsekakor dobrodošli. Predvsem pa je treba upoštevati, da za novimi izzivalci stojijo mogočne korporacije, kar lahko vsekakor pomaga pri želji za hitrejšo uveljavitev.

WebOS

WebOS je operacijski sistem, za katerim od lani stoji korporacija Hewlett-Packard, sicer največji izdelovalec osebnih računalnikov na svetu. Lani so namreč kupili družbo Palm, pionirja na področju mobilnosti, ki se je znašel v velikih finančnih težavah. HP ima z novo pridobitvijo velike načrte, ki se ne omejujejo na mobilne naprave. V javnosti še vedno odmeva napoved novega direktorja HPja, da namerava HP v prihodnje predstaviti celo prenosnike in morda namizne računalnike z WebOS kot alternativi Linuxu in Windowsu.

WebOS 3.0 bo na tablicah imel precej bolj grafično bogat uporabniški vmesnik kot na telefonih

Kmalu za tem, ko je HP kupil Palm, so predstavili WebOS 2.0, drugo generacijo operacijskega sistema, ki je nastal kot Palmov odgovor na prihod spletnih storitev. WebOS je med strokovno javnostjo že v prvi različici požel veliko dobrih ocen, zaradi odzivnosti, enostavne rabe, prvi pa so v mobilni telefon vgradili večopravilnost in zmožnost hkratnega poganjanja več programov.

Tako kot drugi mobilni operacijski sistemi WebOS podpira uporabniški vmesnik s kretnjami na zaslonih, občutljivih za večkratni dotik. Programi so predstavljeni kot kartice, med katerimi se lahko premikamo in jih izbiramo. Pomembna lastnost operacijskega sistema je tehnologija Synergy, ki rabi za povezavo sistema in njegovih aplikacij s spletnimi storitvami, kot so Gmail, Facebook, LinkedIn in Microsoftovi strežniki.

HP načrtuje, da bo že letos poleti objavil tretjo različico WebOSa, ki bo hkrati prva, optimizirana tudi za tablične računalnike. Prvi med njimi bo že napovedani HP TouchPad. WebOS vsekakor sodi med tiste novosti, ki jih bo treba skrbno spremljati, saj je za njim tako kakovostna tehnologija kot priznan izdelovalec.

BlackBerry Tablet OS

BlackBerry je dolga leta sinonim za mobilno elektronsko pošto, še posebej pa se je uveljavil v poslovnih okoljih. Zato ni nič nenavadnega, da se je izdelovalec Research In Motion odločil, da se poda tudi na to področje. Nastal pa je nekoliko nenavaden izdelek z imenom Playbook, za katerega še ni jasno, ali bolj meri na poslovno ali domačo rabo.

Znano pa je, da bo celota uporabljala nov operacijski sistem z imenom BlackBerry Tablet OS, ki temelji na manj znanem, vendar v tehničnih krogih zelo priznanem operacijskem sistemu QNX Neurtino, ki ga je v ta namen skupaj z družbo QNC kupilo podjetje RIM. Ker izdelek še ni na tržnih policah, so podrobnosti še malo znane, vendar se iz dosedanjega da razbrati, da gre za zelo zanimiv izdelek.

Blackberry Playbook bo omogočal samosvoj način preklopa med spletnimi stranmi

Grafični vmesnik je napisan na novo, uporablja pa koncept drsečih oken, s katerim lahko hitro preklapljamo med programi. Podprta je večopravilnost, avtorji že v prvi različici obljubljajo podporo Flashu. Nemara najodmevnejša pa je novost, da bo BlackBerry Tablet OS znal brez posebnih težav poganjati programe, napisane za operacijski sistem Google Android.

To utegne biti za BlackBerryjevo tablico odločila prednost, vprašanje pa je, ali je tako partnerstvo uradno podprto in s časom vzdržno. Kar zadeva druge lastnosti, ne gre dvomiti, da bo RIM v izdelek vgradil vse svoje izkušnje s področja pametnih telefonov, hkrati pa so dodali veliko večpredstavnosti in drugih lastnosti, ki jih pričakujemo od sodobnih tabličnih računalnikov.

Toda konkurenca je mogočna in neizprosna, tako da bo RIM kljub vsemu moral treti trde orehe, da bo prišel do zanimivega tržnega deleža.

MeeGo

Projekt MeeGo je tako kot drugod nastal z mogočnimi starši: Intelom in Nokio. Operacijski sistem, ki temelji na Linuxu, je nastal kot združitev dveh predhodnih pobud, Intelovega sistema Moblin in Nokiinega projekta Maemo. MeeGo naj bi predstavljal alternativo Windowsu na platformi Arm in drugih strojnih platformah, uporabljali pa naj bi ga na širokem spektru naprav, od telefonov, tabličnih računalnikov do navadnih prenosnikov oziroma netbookov.

V pogojniku pišemo zato, ker je možnost za večji uspeh tega sistema zdaj precej negotova ob napovedi, da se bo Nokia tesneje povezala z Microsoftom in njegovim operacijskim sistemom Windows Phone. Nokia sicer uradno ni zanikala, da se umika iz projekta MeeGo, prav tako niso zanikali uporabe doslej uporabljenega sistema Symbian v svojih telefonih, vendar poznavalci menijo, da bo Microsoft pritiskal, da se bodo odločili predvsem zanje. V tej luči je vprašanje, ali lahko Intel, pa čeprav prvi na področju polprevodnikov, sam ali v poglavitni meri nadaljuje s tem projektom. Zlasti zato, ker poleg Nokie doslej niso bili znani drugi partnerji s področja strojne opreme.

MeeGo je po svoje tudi nekoliko, recimo temu, čuden projekt. Specifikacije sistema so se pogosto spreminjale, celo sama podoba uporabniškega vmesnika je doživela precej sprememb. Avtorji sicer navajajo, da so spremembe odvisne od platforme, na kateri delujejo (na tablicah je grafično bolj bogat), osnova pa naj bi bila vselej enaka. Operacijski sistem je sicer nabit z najrazličnejšimi funkcionalnostmi, morda celo najbolj me vsemi na trgu. Podobno kot RIM uporablja koncept programskih con za združevanje programov informacij v logične celote. Za več podrobnosti bo treba počakati še nekaj časa, saj je bil MeeGo doslej dosegljiv zelo ozkemu krogu preizkuševalcev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji