Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2012 | Teme: iPhone

Novi iPhone

Applov telefon je, tako kot pred njim predvajalnik iPod, že postal lastna znamka. Formula je ostala kar dolgo časa nedotaknjena, a konkurenca je tudi jabolčnike prisilila v spremembe, le da te niso preveč drastične.

Novi iPhone, ki je kljub številki 5 v imenu pravzaprav že šesti iPhone, kaže na vse močnejšo konkurenco. Najbolj očitna je seveda sprememba pri zaslonu. Ta je od prvega iPhona naprej po diagonali meril tri palce in pol, saj je bila po besedah Appla to prava mera za rabo v eni roki. A konkurenca svoje zastavonoše že dolgo časa opremlja z vse večjimi zasloni, zato so se v Applu odločili, da je počasi le čas za spremembe.

Novi zaslon tako po diagonali meri štiri palce (prejšnji je meril tri palce in pol). Pri tem je zanimivo, da je zaslon zrasel le v višino, po širini pa je ostal enak. Enako velja tudi za ohišje, kar nam je všeč, saj je delo z eno roko še vedno dovolj udobno. Seveda se je nekoliko povečala tudi ločljivost (spet le v višino), velikost posameznih pik (torej ločljivost na palec) pa je ostala praktično enaka, razmerje stranic se je s 3 : 2 zvečalo na 16 : 9. Malce prilagojen je tudi vmesnik, ki ima zdaj v višino pet ikon (namesto štiri).

Povišan zaslon prinaša s seboj tudi dodatno vrstico ikon.

Novi zaslon nas niti ni posebej prepričal - je sicer uporaben, a ni odločilen razlog za nakup tega telefona (razen mogoče v primeru, da si nameravamo na njem ogledovati veliko filmov). Nanj res spravimo malenkost več spletne strani in več besed na list knjige, večina aplikacij pa nove ločljivosti še ne podpira. Pri slednjih dobimo majhen rob na vsaki strani, a pri črnem modelu sploh ni moteč, pravzaprav ga komaj opazimo, saj se zaslon praktično povsem zlije z ohišjem. Bo pa to bolj motilo uporabnike belega modela, vsaj dokler ne pridejo nove različice aplikacij, ki bodo podpirale tudi to novo ločljivost. Po kakovosti je zaslon še malenkost izboljšan glede na predhodnike, je malce bolj kontrasten, barve pa so bolj žive. Opazili smo tudi, da je novi zaslon malce toplejši, medtem ko je zaslon prejšnjih dveh telefonov bolj modrikast.

Ohišje je tudi prenovljeno, po dveh plastičnih telefonih (iPhone 3G in 3GS) in dveh steklenih (4 in 4S) so zdaj prešli nazaj na aluminij. Ohišje je naravnost fantastično, saj je sinonim za kakovost izdelave. Po občutku so nekoliko bolj natančne tudi tipke, od tipke za domov (torej Home) do stikala za vklop tihega načina. Smo pa opazili nekaj manjših prask na robu naprave, kar bi znalo biti šibka točka. Steklo je sicer ostalo zadaj na zgornji in spodnji strani, a gre le še za razmeroma majhna roba, pod katerima so skrite antene. Manjše razočaranje je še en standard za kartice SIM, gre torej že za tretjo obliko, ki smo jo videli v zadnjih treh letih. Zadnja dva iPhona sta uporabljala t. i. kartico Micro-SIM (enako kot nekaj telefonov Android), iPhone 5 pa ima spet novo kartico, tokrat imenovano Nano-SIM. Sicer gre za standard, za katerega nekako računamo, da ga bodo v nekaj letih uporabljali tudi drugi, danes pa je kljub temu nadležno, da moramo z novim telefonom menjavati tudi kartico SIM.

Z novo generacijo operacijskega sistema je prenovljena tudi spletna trgovina z aplikacijami, ki jo je zdaj še nekoliko prijazneje uporabljati.

Trenutno je še razmeroma malo aplikacij, ki bi izkoristile večji zaslon, ena izmed teh je grafično napredna dirkalna igra CSR Racing.

Tipke so ostale na doslej znanih mestih, ohišje pa je za spoznanje tanjše in lažje od predhodnika (predvsem po zaslugi prehoda s stekla nazaj na aluminij) - čeprav najdemo med androidno konkurenco tudi lažje in tanjše naprave. Pri debelini so razlike premajhne, da bi jih med delom dejansko opazili, razlika v teži pa je kar očitna. Novinec je za približno petino lažji od predhodnika, ki je bil v primerjavi s plastičnimi androidnimi konkurenti razmeroma težak. Izhod za slušalke se je zdaj z zgornje strani prestavil na spodnjo, izboljšan je tudi zvočnik na spodnji strani. Nam se sicer ni zdel bistveno glasnejši, je pa zvok za spoznanje kakovostnejši.

Velika novost je nov vmesnik za polnjenje in podatkovni prenos. Predhodnik je ostal nespremenjen leta, saj ga je iPhone podedoval od glasbenih predvajalnikov iz družine iPod. Bil je razmeroma širok, in to je očitno zmotilo jabolčnike, saj je novi priključek (ki se imenuje Lightning) bistveno manjši, obenem pa ni več pomembno, kako ga obrnemo. Žal smo s tem izgubili podporo za vse dosedanje dodatke, od uveljavljenih polnilcev pa do glasbenih postaj, dodatnih akumulatorjev itd. Na drugi strani je še vedno navaden vmesnik USB, kar pomeni, da lahko polnilce pravzaprav obdržimo, potrebovali bomo le kabel ali pretvornik. Slednjega že prodajajo, pri nas stane 32 evrov, kar zna biti za nekoga, ki ima veliko združljivih naprav, razmeroma visok vložek. Novi vmesnik zaenkrat podpira le hitrosti, združljive s standardom USB 2.0, a so v Applu že napovedali vmesnike iz novega priključka v HDMI in VGA, s časom pa bodo verjetno prešli tudi na USB 3.0. Bo pa novi vmesnik postal Applov standard tudi za druge nove naprave - torej tudi pri novih iPodih in iPadih.

Po našem mnenju je najpomembnejši korak nove naprave skrit očem, gre pa za novi procesor. Dosedanji procesor (v modelu 4S) je imel dve jedri, njegova frekvenca pa je šla do 1 GHz. Novinec ima prav tako dve jedri, a nekoliko dvignjeno frekvenco (na 1,2 GHz). Zanj so zdaj poskrbeli kar v Applu, o njem še ni veliko znanega, le to, da je glede na predhodnika bistveno zmogljivejši. Nekoliko seveda prispeva tudi večja količina pomnilnika (1 GB namesto 512 MB), razlike pa so več kot očitne.

Sam vmesnik je bil že doslej hiter in gladek, razlike pa so najočitnejše pri zahtevnejših programih, predvsem igrah. Te se zaženejo bistveno hitreje in delujejo bolj gladko kot prej. Pri kakih strateških igrah, kjer je v ozadju razmeroma veliko računanja, se nasprotnik odzove opazno hitreje kot prej. Tudi pri resnejših aplikacijah je delo z novim telefonom hitrejše kot pri predhodnikih. Pri tem je avtonomija akumulatorja zelo podobna kot pri predhodnikih, morda le za spoznanje slabša.

Novi sta tudi obe kameri, tista zadaj premore (tako kot predhodnik) 8 milijonov pik, spredaj pa 1,2 milijona. Sprednje sicer zelo redko uporabljamo, tista zadaj pa je bila že pri sedanjem iPhonu zelo dobra, zdaj pa je še malenkost izboljšana. Razlike se pokažejo v temnejših razmerah, kjer je zdaj še nekoliko manj šuma, a je vprašanje, ali ne gre le za boljšo obdelavo signala s strani elektronike. Fotografiranje je po novem še malenkost hitrejše, sploh pri uporabi funkcije HDR, kjer je zdaj opazno manj čakanja kot pri predhodnikih.

Vsaka splavitev novega iPhona (oziroma podobne i-naprave) s seboj prinese najprej val govoric, zatem pa val razmeroma razočaranih medijev, ki so pričakovali še več. Sledi pa še konec v obliki odlične prodaje, vse do naslednje iteracije naprave, ko se vse skupaj ponovi.

Nič drugače seveda ni bilo (oziroma ne bo) pri tokratnem telefonu. Čeprav je po eni strani prinesel največje spremembe doslej, vsaj navzven, v strokovni javnosti pa nekako velja, da telefon res ni nič posebnega. S tem mnenjem se načeloma strinjamo, saj so vsaj po funkcijah in specifikacijah konkurenti že daleč spredaj.

Pri aplikacijah, ki še niso prilagojene višjemu zaslonu (recimo Dropbox), dobimo tanek črn rob na vsaki strani.

Kljub temu stvari niso tako preproste, saj je novi iPhone kljub zaostankom na papirju še vedno eden izmed najboljših telefonov ta hip. Gre za napravo, ki jo je resnično enostavno uporabljati in ki preprosto dobro deluje. Nima največ, a je to, kar ima, zares premišljeno. Verjamemo, da se bo novinec prodajal vsaj tako dobro, kot se je njegov predhodnik, saj predstavlja lepo nadgradnjo - ni revolucija, temveč evolucija. Omeniti pa velja, da se z vsako generacijo ta naprava vse bolj sidra v zavest potrošnikov in se včasih zdi, da je vse manj pomembno, kaj dejansko ponuja - samo, da ni nazadovanja.

Obstoječim uporabnikom iPhona 4S bi zamenjavo načeloma odsvetovali, tiste s starejšimi jabolčnimi telefoni pa bi znal zamikati predvsem dvig hitrosti. Programskih novosti praktično ni, bolj so vezane na novo različico iOS (o kateri smo sicer že pisali), ki si jo lahko namestijo tudi lastniki iPhona 4 in 4S. Največja ovira za navdušence nad jabolčnimi napravami pa bo novi vmesnik, zaradi katerega bomo morali dokupiti tudi pretvornike za obstoječe polnilce in druge naprave.

Apple iPhone5

Kaj: Pametni telefon.

Izdeluje: www.apple.com

Prodaja: www.simobil.com

Cena: Brez vezave 679 EUR, v paketih od 1 EUR naprej.

Za: Zmogljivost, teža, večji zaslon, kakovost izdelave.

Proti: Novi vmesnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji