Objavljeno: 12.7.2007 02:21 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Junij 2007

Novi Frontpage

Microsoft Expression Web (nastajal je pod kodnim imenom "Quartz") je bil predstavljen kot javna preizkusna različica 15. maja lani, po skoraj letu dni izpopolnjevanja pa je zdaj nared za nakup. Izdelek je nekakšen naslednik programa za izdelavo spletišč FrontPage, ki pa je bil veliko manj zmogljiv in del skupka Office.

Expression Web je, po drugi strani, del skupka Expression Studio, v katerem najdemo tudi Expression Design ("Acrylic") in Expression Blend ("Sparkle"), za povrh pa še nekaj orodij za delo z večpredstavnimi vsebinami. Microsoftov novi skupek je tako neposreden konkurent Macromediinim izdelkom, ki so po Adobovem prevzemu postali del njegovega svežega paketa Creative Suite 3. Torej Dreamweaverju, Fireworksu in Flashu, v svojih segmentih še zmeraj vodilnim programom za spletna pročelja. Za razliko od Adobove ponudbe, ki je na voljo tudi za Applove Macintoshe z OS X, bomo za Microsoftov skupek nujno potrebovali bodisi Okna XP SP2 z ogrodjem .net 2.0 bodisi Visto.

Safir

Pri razvoju Expression Web so v Redmondu posvetili veliko pozornost spletnim standardom. Zelo zgovorno je, da za interno upodabljanje spletnih strani niso uporabili pogona Internet Explorerja ("Trident"). Namesto tega Expression Web, njegov sestrski izdelek SharePoint Designer in celo prihajajoča nova različica Visual Studia ("Orcas") uporabljajo nov gradnik ("Sapphire"), ki je bil razvit s strani vseh treh vpletenih razvojnih ekip in naj bi kar najbolj upošteval uveljavljene standarde, kot sta CSS in XHTML, hkrati pa seveda omogočal interaktivno delo z gradniki ASP.net. Zanimivo, da prvi razkriti načrti o nasledniku aktualnega Internet Explorerja tega gradnika zaenkrat še ne omenjajo.

Vsa ta, za Microsoft dokaj nenavadna zavezanost javnim, odprtim standardom, ponazarja njihovo pomembnost za prihajajoči Splet 3.0, pomenski splet (semantic web), v katerem bodo brskalniki pri standardizirani vsebini ponujali veliko več možnosti (poglejmo le zgled živih zaznamkov, ki jih že v aktualnih brskalnikih omogočata dopolnilna zapisa v XML), še pomembneje pa je, da spletni iskalniki počasi že dajejo prednost veljavnim standardom podrejeni vsebini, iz katere je mogoče samodejno, s programskimi postopki, izluščiti veliko več opisnih podatkov. Kako pa je za spletnega mojstra danes pomembna visoka uvrstitev med zadetki spletnih iskalnikov, verjetno ni treba posebej poudarjati.

Urejanje

Po namestitvi in prvem zagonu nas pričaka znani "obraz". Program je podoben sodobnim vizualnim urejevalnikom, po eni strani samemu Visual Studiu, po drugi strani ima pripomočke, ki zelo spominjajo na Adobov Dreamweaver.

Do prvih rezultatov pridemo zelo hitro, saj so za nas pripravljene številne predloge, ki nam po nekaj klikih izgradijo celotno spletišče. Ti projekti temeljijo na predlogah, ki so shranjene v datotekah s podaljškom .dwt (!), ki so v resnici popolnoma regularne strani HTML, na katerih pa je s posebnimi komentarji označen tisti del vsebine, ki ga je mogoče urejati. Sam urejevalnik nam tako pri urejanju posamezne spletne strani onemogoči dostop do delov, ki so v predlogi "prepovedani", preostalo vsebino pa prosto urejamo. Čeprav pomoč razlaga, da je.dwt kratica za Dynamic Web Template, gre v resnici za Dreamweaverjeve predloge. Expression Web je z njimi popolnoma združljiv, torej lahko projekte med programoma celo selimo sem in tja.

Zaradi novega gradnika za upodabljanje imamo na voljo tri poglede na spletno stran: kodo, vizualno upodobitev ali deljeni način, pri katerem vidimo oboje hkrati. Gradnik je zelo učinkovit, oba pogleda sta trenutno usklajena, podprto pa je tako barvno označevanje kode vseh različnih skladenj tipične spletne strani (HTML, javascript, CSS ...) kot vizualno označevanje blokov vsebine (H1, DIV, P ...). Res je, da lahko s poseganjem v kodo hitro kaj pokvarimo, a je po drugi strani dobrodošlo, da nas uporaba predlog ne omejuje. Seveda zgolj z rabo vizualnih orodij ta nevarnost odpade.

Po privzetih nastavitvah program izdeluje strani skladne s prehodno definicijo XHTML 1.0, oblikovne posege pa shranjuje v sloge v ločeni datoteki CSS. To pomeni, da npr. označevanje dela besedila, ki mu spremenimo slog pisave, povzroči samodejno izdelavo novega razreda CSS. To velja tudi za posege na odstavku, kot je npr. zamikanje. Pri podpori CSS se Expression Web zelo dobro izkaže. Na voljo je poseben okvir za poprejšnji ogled vseh slogov, ki tudi vizualno označuje sloge v rabi na trenutni strani. Seveda lahko tak pristop pripelje do številnih (odvečnih) slogov, vendar jih je z nekaj pazljivosti mogoče hitro konsolidirati. V nastavitvah je mogoče celo izbrati, kateri slogi se shranjujejo v razrede, kateri pa se pripišejo neposredno urejanemu elementu (inline).

V nastavitvah lahko izberemo, katere standarde naj program upošteva pri izdelavi novih strani. Ob tem je dobrodošlo, da lahko določimo tudi drugo shemo, ki se samodejno uporabi pri (uvoženih) dokumentih, kjer ta ni izrecno določena. Zanimivo, da so novi dokumenti lahko le popolnoma standardni, medtem ko je pri drugi shemi mogoče izbirati tudi združljivost z Internet Explorerji različic od 3.02 do 6. Tudi pri slogih CSS lahko izbiramo med standardi 1.0, 2.0 in 2.1 ter "standardom" Internet Explorer 6. Nastavitve vplivajo na samodejno izdelano vsebino, prav tako pa določajo, kako se bo obnašala pomoč pri vnosu kode IntelliSense. Urejevalnik kode nas zna opozarjati na nezdružljivosti, med drugim nam bo sproti valovito podčrtal nestandardne ali nepopolne oznake in zastarele atribute. Ročni vnos kode je olajšan s samodejnim zaključevanjem oznak, sprotnim prikazom izbirnih seznamov atributov in nastavitev (IntelliSense) in podporo hitremu vstavljanju vnaprej pripravljenih odlomkov. Žal pa ne podpira skrivanja blokov kode (block collapse), res pa imamo v glavi urejevalnika vedno vidno strukturo gnezdenih oznak, ob pomoči katere se lahko hitro pomikamo na nadrejene elemente.

Spletišča

Čeprav Expression Web še zdaleč ne konkurira Visual Studiu, je namenjen ne le spletnim oblikovalcem, temveč tudi razvijalcem, z neposredno podporo gradnikom ASP.net 2.0. Iz orodjarne lahko z miško povlečemo poljuben gradnik na spletno stran, njegove lastnosti pa določamo z vizualnimi urejevalniki. Za podatkovno podprte gradnike lahko izberemo različne podatkovne vire; med njimi je dobrodošla možnost za preprostejše primere (npr. izmenjava nekaj oglasnih pasic) tudi datoteka XML. Za podporo podatkovnim virom XML ima program vgrajen celo urejevalnik izrazov XPath, s katerimi lahko iz vira XML izvlečemo le del njegove vsebine.

Spletišče seveda pripravljamo za poznejšo objavo. Program nam pri tem pomaga s podporo krajevnemu datotečnemu sistemu, oddaljenim strežnikom FTP ali WebDAV (tudi čez https), ohranja pa tudi podporo strežniškim razširitvam FrontPage. Dobrodošla možnost pri objavi je optimizacija HTML, saj zna program pri objavi odstraniti odvečne komentarje, presledke in programske oznake. Nad optimizacijo imamo dober nadzor, seveda pa se zgodi le na objavljeni kopiji, ne vpliva pa na izvirnike pri nas. Omogočeno je tudi inkrementalno objavljanje, pri katerem se bodo objavile le sveže spremembe.

Konkurenca

Tako kot je to svoje dni ponujala že Macromedia, si je tudi Microsoftove izdelke is skupka Expression Studio mogoče brezplačno prenesti iz spleta za 60-dnevno preizkusno rabo. Expression Web prinaša nekaj zelo potrebne konkurence na trg programov za spletna pročelja. Vsekakor pa je zelo zanimivo, da tako Adobov Dreamweaver kot novi Microsoftov izdelek poudarjata podporo spletnim standardom kot veliko prednost. Res pa je, da je Adobov izdelek še vedno precej bolj odprt za različne strežniške tehnologije, medtem ko je Microsoft, pričakovano, vso pozornost posvetil predvsem lastnim gradnikom ASP.net. Vsekakor je nadgradnja za vse uporabnike že precej zastarelega FrontPagea praktično nujna. Spletnim mojstrom, ki temeljijo svoje strani na IIS z ASP.net, prav tako precej olajša dela. Za vse druge pa je verjetno Dreamweaver še vedno boljša izbira, a je z Expression Web pošteno izzvan in bo moral odgovoriti z znatno izboljšavo v kateri od prihodnjih različic.

Microsoft Expression Web

Kaj: Orodje za urejanje spletišč.

Zahteva: Okna XP SP2 ali Vista.

Splet: www.microsoft.com/expression.

Cena: 299 USD ali 99 USD (nadgradnja).

Za: Močna podpora CSS in XHTML, odličen urejevalnik slogov.

Proti: Na voljo le za Okna XP SP2 in Visto ter navezanost na Microsoftove spletne tehnologije.

Spletna stran Microsoft Expression Web ponuja brezplačen preizkus.

Delovno okolje ponuja zmogljiv dvosmerni urejevalnik in vizualni pregled slogov CSS.

Microsoft Expression Web podpira prave standarde in ohranja podporo "standardom", ki jim to ni uspelo postati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji