Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Boris Horvat | Monitor Marec 2009

Novi Epson za zahtevne

Kot smo ugotavljali že pri primerjavi razvoja projektorjev Panasonic v decembrski številki, so projektorji s tehnologijo LCD v zadnjih dveh letih naredili velik razvojni skok in se lahko že enakovredno merijo s precej dražjimi projektorji v tehnologiji DLP. Kakovost gre predvsem na račun bistveno višjega kontrasta, ki pa ga projektorji dosegajo z majčkeno zvijačo, z avtomatsko zaslonko v objektivu, ki sproti (50- ali 60-krat na sekundo!) prilagaja svetilnost objektiva in s tem umetno zvišuje kontrast.

 

TW 1000

TW 2000

TW 5000

svetilnost

1200 ansi

1600 ansi

1600 ansi

kontrast on/off

12.000 : 1

50.000 : 1

75.000 : 1

cena v EUR

3231 EUR

2955 EUR

3288 EUR

predstavitev

november 2006

november 2007

december 2008

objava v Monitorju

maj 2007

julij 2008

marec 2009

Tudi projektorji Epson pri tem niso izjema, od prejšnjega modela se je kontrast povečal za 50 %. To se sicer sliši veliko, vendar v praksi te razlike ne bomo mogli opaziti, kvečjemu če bi projektorja preizkušali drugega ob drugem in zelo pozorno primerjali obe sliki. Druga bistvena novost novega Epsonovega modela je glajenje gibanja z interpolacijo zaporednih slik (Frame Interpolation). Da je ta novost danes za vse projektorje (in tudi ploske televizorje) višjega cenovnega razreda že tako rekoč obvezna, smo pisali v članku "Še korak več k popolnosti" v decembrski številki oziroma v članku "Novosti v televizorjih LCD" v januarski številki. Na srečo je mogoče glajenje gibanja tudi izključiti ali pri nekaterih modeli celo nastaviti stopnjo glajenja. Precejšnjo vlogo imajo tukaj osebne preference, večini bo glajenje pri športnih prenosih verjetno všeč, medtem ko bodo nekateri filme raje gledali brez glajenja, torej tako, kot jih vidimo v kinu.

Ohišje novih Epsonovih projektorjev je malenkost večje in projektorji so težji za dobra dva kilograma (7,5 proti 5,4 kg) od starejših modelov. Uporabljena je tudi močnejša žarnica (200 W namesto 170 W). V projektor je vgrajena zmogljiva optika z dvakratnim zumom in možnostjo vertikalnega (+/- 96 %) in horizontalnega (+/- 47 %) zamika, tako da ni težav s kakršnokoli postavitvijo v prostoru (strop, klubska mizica ipd). Nastavitve so enostavne, na objektivu ročno nastavimo ostrino in zum, na zgornji strani objektiva imamo (podobno kot pri Panasonicu) dve kolesci, za horizontalni oziroma vertikalni zamik. Na projektor lahko nataknemo anamorfno predlečje, s katerim lahko gledamo cinemaskopske filme v originalnem širokozaslonskem formatu 2,35 : 1.

POP-TV z novim digitalnim studiem

Konec lanskega leta je komercialna televizija POP-TV popolnoma prenovila svoj studio. Produkcija programa je zdaj v celoti digitalna, nova tehnika bo omogočala tudi oddajanje v visoki ločljivosti (HDTV). Vendar pa se že pri običajni ločljivosti opazi bistveno boljša slika (program smo spremljali z oddajnika Lastovka na Krvavcu). Razlika v kakovosti slike nacionalne in komercialne televizije je več kot očitna, seveda na televizorjih primerne velikosti (od 42 palcev naprej), še posebej pa je bila razlika očitna na projekcijskem platnu, velikem 82 palcev, ko smo najprej pomislili, da že gledamo televizijo visoke ločljivosti.

Projektor se ponaša z vsemi "udarnimi" lastnostmi sodobnih projektorjev; ob glajenju gibanja so to 10-bitno procesiranje posameznih barv, "deepblack technology" za poudarjanje kontrasta in črnine, razširjen barvni spekter x.v.Colour in podobno. Delovanje je izredno tiho (22 dB), edino šum zaslonke je lahko moteč. Delovanje zaslonke je mogoče tudi izključiti, kar načeloma precej zmanjša kontrast, vendar bo slika še vedno kakovostna. Po skrbnih nastavitvah barv, svetlobe in kontrasta (s pomočjo testnih DVDjev) na sliko nismo imeli pripomb. Edino pri prikazovanju tekočih podnapisov (n.pr. borzni podatki) iz prepletenih izvorov slike (standardna televizija formata 576i) slikovni procesor ni znal pravilno sestavljati polslik, tako da so bili podnapisi nekaj časa "žagasti" in nekaj časa gladki (probleme slikovnega procesorja smo ugotavljali že pri prejšnjem modelu TW2000).

Projektor Epson EH-TW5000 je neposredni konkurent projektorja Panasonic PT-AE3000, katerega preizkus smo objavili v decembrski številki. Projektorja sta približno enako težka in velika, imata enako funkcionalnost, le da je Epson morda lepše oblikovan. Ob optimalnih nastavitvah slike pa v praksi (pri večini danes dosegljivega video gradiva standardne ločljivosti) razlik verjetno sploh ne bomo opazili. Epson ima malenkost višji nazivni kontrast in to bi lahko dalo "bolj črno" črno barvo, medtem ko ima Panasonic tako rekoč profesionalne možnosti kalibracije. Glajenje gibanja je pri Panasonicu bolj izpiljeno in tudi dobrih 500 evrov nižja cena utegne prepričati kakšnega kupca.

Epson TW 5000

Kaj: Projektor za domači kino.

Tehnologija: 3 × LCD 1,8 cm.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Kontrast: 75.000 : 1 (dinamična zaslonka).

Svetilnost: 1600 ANSI.

Priključki: 2 × HDMI, 1 × komponentni, 1 × kompozitni,

1 × S-Video, 1 × RGB VGA, 1 × RS232, 1 × preklop 12 V.

Izdeluje: Epson, www.epson.com.

Uvoznik: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 3288 EUR.

Za: Zmogljiva optika, izdaten kontrast.

Proti: Glajenje gibanja ni optimalno, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji