Objavljeno: 8.12.2005 11:04 | Avtor: Vlado Robar | Monitor November 2005

Novi belec v Applovem hlevu

Applovi prenosniki iBook za kupce s plitvejšimi žepi so pred poletjem doživeli vnovično pomladitev. Novi modeli sicer razen hitrejšega takta procesorja ne ponujajo pretresljivih novosti, a si Apple kljub drugačni strojni osnovi ne more privoščiti zaostajanja v vojni med prodajalci prenosnikov.

Novi iBook je na voljo v dveh velikostih, z 12,1-palčnim in 14,1-palčnim zaslonom. Preizkusili smo večji model. V njegovem drobovju tiktaka procesor PowerPC G4 s taktom 1,42 GHz. Vgrajen je disk 60 GB, za prikaz slike ločljivosti 1024 × 768 pik na zaslonu pa skrbi grafični procesor ATI Mobility Radeon 9550 z 32 MB namenskega pomnilnika. Tudi v Applu so šli v korak z drugimi izdelovalci in v vsak 14,1-palčni iBook vgradili zapisovalnik DVD (SuperDrive). V osnovi je vgrajeno 512 MB pomnilnika, a ga lahko nadgradimo kar do 1,5 GB.

Applovi prenosniki so solidno opremljeni z vmesniki, toda nič več kot to. Poleg dveh vtičev USB 2.0, omrežnega priključka in modema najdemo na levem boku še vmesnik firewire ter video izhod. Vgrajena sta še brezžična omrežna kartica Airport Express (standard 802.11g) in vmesnik bluetooth. Nekoliko smo pogrešali razširitveno režo za kartico PC Card, ki pa je iBooki niso nikoli imeli.

Ahilova peta iBookov je bila zmeraj tipkovnica in tudi tokrat ni zelo drugače. Resda je trdno vpeta, žal pa so tipke premalo razmaknjene in se pri hitrejšem tipkanju prevečkrat zmotimo. Še posebej moteča je vnašalka, ki je ožja od vseh ostalih tipk, pri ostalih računalnikih pa je ravno nasprotno. Sledilna ploščica je solidna.

Vgrajeni akumulator zadošča za skoraj pet ur dela brez dodatnega električnega napajanja. To je pohvalno. Med pecejevskimi prenosniki v tem cenovnem razredu (pa tudi sicer) bi težko našli kakšnega s primerljivim trajanjem delovanja.

Apple je znan po odlični programski opremi, ki jo prilaga svojim računalnikom. Poleg nameščenega okolja OS X 10.4 (Tiger) dobimo z iBookom še komplet iLife '05 (programi za predvajanje glasbe, preprosto montažo videa, urejanje fotografij, ljubiteljsko ustvarjanje glasbe).

Apple iBook G4

Kaj: Prenosni računalnik s 14-palčnim zaslonom. Procesor PowerPC G4 1,42 GHz, 60 GB disk, 512 MB RAM, ATI Mobility Radeon 9550, DVD+/-RW.

Izdeluje: Apple, http://www.apple.com.

Prodaja: E.P.L., (01) 256 13 20, http://www.epl.si.

Cena: 346.200 tolarjev.

Za: Cena, mere, optična enota z režo.

Proti: Tipkovnica, ni razširitvene reže.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji